[:nl]Utrecht2030 #1 Rijnvliet: eetbaar stadsparadijs 2030?[:]
23/01/2018

[:nl]Eetbare stadsparken en burgerkracht als katalysator voor een ecologische stad. Op steeds meer plekken verenigen burgers zich en claimen ze de openbare ruimte als gemeenschappelijk ecologisch domein. Zo ook in de openbare ruimte van de in ontwikkeling zijnde Utrechtse stadswijk Rijnvliet. Hier wordt een stedelijk voedselbos gerealiseerd dat integraal door de nieuwe woonwijk heen loopt. Deze avontuurlijke, eetbare wijk waar bewoners straks rondstruinen op zoek naar eetbare planten, vruchten, noten en zaden, is met 15 hectare uniek in omvang. Hiermee is de gemeente Utrecht in een klap koploper in deze ontwikkelingen.

Hoe kunnen deze ‘proeftuinen’ een vliegwiel zijn voor de broodnodige verandering in de wijze waarop we voedsel produceren en consumeren in de stad? Die vraag stelt Metaal Kathedraal, ecologische culturele broedplaats en tevens initiatiefnemer van Eetbare Woonwijk Rijnvliet, centraal in het eerste Utrecht2030 debat in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

Met inhoudelijke bijdragen van:

  • Maureen Baas, directeur/artistiek leider van Metaal Kathedraal en initiatiefnemer van Eetbare Woonwijk Rijnvliet.
  • Gert Jan Jansen, initiatiefnemer van het Hof van Twello en auteur van ‘ Kleinschaligheid als alternatief – Nieuwe meentes in een nieuwe economie’.
  • Marc Buiter, kernteamlid van Voedsel Anders, een netwerk van actieve burgers die een ander systeem van voedsel en landbouw willen, en secretaris van stichting Voedselbosbouw Nederland.

Achtergrondinformatie:
www.eetbarewoonwijkrijnvliet.nl
www.hofvantwello.nl
www.voedselanders.nl

Toegang is gratis. In verband met beperkte capaciteit vragen wij u wel  online te reserveren.

Dit debat is de eerste van achtdelige debattenreeks om Utrechters te stimuleren na te denken over de toekomst van hun stad. Zodat zij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart een geïnformeerde keuze kunnen maken. Georganiseerd door leden van ‘Debat in de stad Utrecht’. Meer informatie op de Facebookpagina van Utrecht2030

[:]

Tickets / Metaal Kathedraal / 19.00 - 21.30
Utrecht2030 #1 Rijnvliet: eetbaar stadsparadijs 2030?
23/01/2018
[:nl]Utrecht2030 #1 Rijnvliet: eetbaar stadsparadijs 2030?[:]
[:nl]Debat in de stad: Hoe ziet jouw Utrecht eruit in 2030?[:]
/ Metaal Kathedraal / 19.00 - 21.30
 
   
[:nl]Bio Markt[:]
04/02/2018

[:nl]De maandelijkse Bio Markt van Leidsche Rijn; elke 1e zondag van de maand is Metaal Kathedraal ’the place to be!’ Naast de Bio Markt is er een aanvullend programma met workshops voor jong en oud, muziek, en meer!

Tussen 11.00 – 16.00 uur kun je bij ons terecht voor je dagelijkse biologische boodschappen. De markt vindt plaats in de achtertuin van Metaal Kathedraal aan Rijksstraatweg 20 te Utrecht, Leidsche Rijn, bij koud weer binnen in ‘De Buyck’.

Voedselpodium

Met Metaal Kathedraal als aanjager van een integraal voedselbos voor toekomstig Rijnvliet en voor een gezonde leefomgeving in samenspraak met de natuur, is de achtertuin van deze oude kerk de uitgelezen plek voor een Bio Markt. Metaal Kathedraal werkt stap voor stap toe naar een rijk gevulde markt met een duurzaam, lokaal en biologisch aanbod. De markt is tevens de plek waar delen van de programmering van Metaal Kathedraal worden gepresenteerd.

Lees hier meer informatie over de aanwezige marktpartijen

Metaal Kathedraal is een ecologische culturele broedplaats, waar kunstenaars, wetenschappers en uitvinders aanjagers zijn voor een betere wereld in harmonie met de natuur.
Een plek waar je elk moment een wonder kan verwachten…[:]

Metaal Kathedraal / 11.00 - 16.00
Bio Markt
04/02/2018
[:nl]Bio Markt[:]
[:nl]De maandelijkse Bio Markt van Leidsche Rijn; elke 1e zondag van de maand is Metaal Kathedraal 'the place to be!' Naast de Bio Markt is er een aanvullend programma met workshops voor jong en oud, muziek, en meer![:]
/ Metaal Kathedraal / 11.00 - 16.00
 
   
[:nl]Tai Chi Workshop - door Tjeerd Verbeek[:]
04/02/2018

[:nl]Tai chi is van origine een Chinese vechtkunst. Het wordt ook beoefend ter verbetering van de gezondheid en als meditatie. Tai chi – ook wel ‘taijiquan’ – bevordert het natuurlijk functioneren, door lichaam en geest meer in evenwicht te brengen. In het beoefenen van tai chi staat het voelen en ontspannen van het lichaam centraal. Dit leidt tot meer lichaams-bewustzijn, balans en een betere houding. Tai chi is geen therapie, maar kan soms wel therapeutisch werken.

Ter kennismaking is de workshop op deze dag gratis.
In verband met beperkte ruimte vragen we u wel aan te melden via deze link

Vanaf maart kunt elke eerste zondag van de maand een workshop volgen, de kosten zijn dan  € 5,-

Meer informatie op de website van Tjeerd Verbeek

 

 [:]

Tickets / Metaal Kathedraal / 12.00 - 13.30
Tai Chi Workshop - door Tjeerd Verbeek
04/02/2018
[:nl]Tai Chi Workshop – door Tjeerd Verbeek[:]
Tai chi is van origine een Chinese vechtkunst. Het wordt ook beoefend ter verbetering van de gezondheid en als meditatie. Tai chi – ook wel ‘taijiquan’ – bevordert het natuurlijk functioneren, door lichaam en geest meer in evenwicht te brengen. In het beoefenen van tai chi staat het voelen en...
/ Metaal Kathedraal / 12.00 - 13.30
 
   
[:nl]Takkenbeesten met Professor Loep [:]
04/02/2018

[:nl]PROFESSOR LOEP & HET KUNSTLABORATORIUM
Reeks workshops rondom kunst, techniek & natuur voor kinderen vanaf 4 jaar. De workshops vinden plaats tijdens de maandelijkse Bio Markt bij Metaal Kathedraal.

Het is heel stormachtig geweest, dus gaan we kijken wat voor fantasiebeesten we kunnen timmeren met alle gevonden takken. Met hamers, spijkers, zagen, touw en wiebeloogjes gaan we lekker aan de slag!

Kosten zijn € 12,50 (exclusief servicekosten) en inclusief materialen, tas, drankje & snack.

[:]

Tickets / Metaal Kathedraal / 13.30 - 15.00
Takkenbeesten met Professor Loep
04/02/2018
[:nl]Takkenbeesten met Professor Loep [:]
[:nl]Het is heel stormachtig geweest, dus kijken we met Professor Loep wat voor fantasiebeesten we kunnen timmeren van al deze gevonden takken. Met hamers, spijkers, zagen, touw en wiebeloogjes gaan we lekker aan de slag! Voor kinderen vanaf 4 jaar.[:]
/ Metaal Kathedraal / 13.30 - 15.00
 
   
[:nl]Het Geheugen van Metaal Kathedraal | Hollandia Zijspanfabriek [:]
18/02/2018

[:nl]

Getuige Gezocht

Het Geheugen van Metaal Kathedraal ontrafelt de historie van de kerk ten tijde van zijspanfabriek Hollandia. Dit keer met gastspreker Coen van der Weiden (63). Coen is een achterneef van Jan Bon, de oprichter/eigenaar/oud-directeur van de Hollandia zijspanfabriek die bestaan heeft tussen 1945 en 1975. Hollandia was de eerste onderneming die in de kerk vestigde nadat het gebouw niet langer als kerk diende. Coen is de archivaris van het geheugen van de nalatenschap van Hollandia Zijspanfabriek.

Kom luisteren naar Coen en ga in gesprek. Ervaar een stukje plaatselijke geschiedenis op deze historische plek en laat je verwonderen door de mirakels van de tijd.

Het Geheugen van Metaal Kathedraal

Metaal Kathedraal is een historische schatkist. De kerk dateert van het jaar 1875, maar het landgoed en het aloude kerkhof hebben verhalen te vertellen die terug gaan naar de ijzertijd. Kom naar Metaal Kathedraal om te luisteren en te delen. Want de komende jaren gaan we de verhalen uit het collectieve geheugen ophalen van de aloude gebruikers van het pand en terrein, en zullen we de oude rituelen en gewoontes terugbrengen in het dagelijks reilen en zeilen van Metaal Kathedraal.

Tickets

De toegang is €2,50. We willen u en de wijk graag uitnodigen om verhalen te komen halen en brengen. Deel wat u weet en verrijk uzelf met de kennis van anderen. Zo kunnen wij een rijk, collectief geheugen creëren.[:]

Tickets / Metaal Kathedraal / 13.00
Het Geheugen van Metaal Kathedraal | Hollandia Zijspanfabriek
18/02/2018
[:nl]Het Geheugen van Metaal Kathedraal | Hollandia Zijspanfabriek [:]
[:nl]Het Geheugen van Metaal Kathedraal ontrafelt de historie van de kerk ten tijde van zijspanfabriek Hollandia.[:]
/ Metaal Kathedraal / 13.00
 
   
[:nl]Gegen den Krieg - Kamerkoor Decamerone[:]
18/02/2018

[:nl]“Dieser Krieg ist nicht unser Krieg”, woorden van Brecht staan naast die van een Kroatisch oorlogsslachtoffer van 11 jaar: “When I close my eyes, I dream of peace.” En dat is de lijn van dit programma: er klinken aanklachten tegen machtsmisbruik, geweld en onderdrukking, maar ook visioenen van vrede. En we putten daarbij uit vele eeuwen, te beginnen bij de 16e met muziek van Weelkes en Lassus. Verdriet en aanklacht klinkt bij hen onwaarschijnlijk mooi. Hoe anders is dat bij bijvoorbeeld Eisler, die ogenschijnlijk het luchtalarm laat horen in de apotheose van zijn werk.
We zochten voor dit concert een locatie die al even rauw en weerbarstig is als het thema: de stoere Metaal Kathedraal, een voormalige kerk die in de Tweede Wereldoorlog tot zijspanfabriek werd omgebouwd.

Het intermezzo wordt verzorgd door Khales Warrak uit Syrië die zijn persoonlijke ervaring met de oorlog deelt.

Werken van: Hans Eisler – Orlandus Lassus – Rudolf Mauersberger
Rudi Goguel – Francis Poulenc – Karin Rehnqvist – Thomas Weelkes

Na afloop

Je kunt ook na afloop nog even bij ons blijven, een hapje eten en misschien zelfs nog later op de avond naar de film! Er draait deze avond een door ’t Hoogt speciaal voor CineMekka geselecteerde film. Meer informatie hierover vind je hier.

Tussen 17.30 – 19.00 uur kun je bij ons genieten van een stamppotbuffet met stamppot rauwe andijvie met grove mosterd, zuurkoolstamppot met kruiden, banaan en spaanse peper, witlofsalade met ei, appeltjes en mandarijn, biologische rookworst, appelmoes en overheerlijke stoofperen met kaneel. Dat wordt smullen!
Reserveren voor het eten met of zonder film kan via de online ticketshop voor CineMekka van Metaal Kathedraal.

Tickets Decamerone

€  11,- in de voorverkoop | €  13,- aan de zaal
Houders van CJP of U-Pas krijgen een korting van €  2,-

Online reserveren voor Decamerone
Decamerone op Facebook

Website Decamerone

[:]

Tickets / Metaal Kathedraal / 15.00
Gegen den Krieg - Kamerkoor Decamerone
18/02/2018
[:nl]Gegen den Krieg – Kamerkoor Decamerone[:]
[:nl]Onder leiding van Arild Rohde, m.m.v. Khales Warrak[:]
/ Metaal Kathedraal / 15.00
 
   
[:nl]Cinemekka - The Other side of Hope [:]
18/02/2018

[:nl]Maandelijkse filmavond i.s.m. ‘t Hoogt. Het is mogelijk voorafgaand aan de film bij Metaal Kathedraal te eten. Onderuitgezakt film kijken in het prachtige Hemelryck van Metaal Kathedraal. Filmtheater ’t Hoogt selecteert elke CineMekka een prachtige film.
Vanavond:

The Other side of Hope

Khaled (Sherwan Haji), een jonge Syrische vluchteling, belandt in Helsinki. Met grote hoop voor een betere toekomst, probeert hij hier politiek asiel te verkrijgen, maar moet helaas besluiten in het illegale circuit te duiken. Vijftiger Wikström (Sakari Kuosmanen), zet een punt achter zijn leven als vertegenwoordiger van heren overhemden en stropdassen. Ook zijn alcoholische vrouw zet hij aan de kant. Dankzij een winnende partij poker vergaart hij een klein fortuin waarmee hij een slecht lopend restaurant ergens in een achterafstraatje in Helsinki koopt. Wikström treft Khaled aan op de binnenplaats van zijn restaurant. Na een kort handgemeen, raken de mannen in gesprek. Wellicht herkent Wikström iets van zichzelf in de gehavende man, want hij besluit Khaled in te huren om voor hem te komen werken. En daarnaast kan Wikström wel een afwasser gebruiken…

Eten & film

Je kunt voorafgaand aan de film tussen 17.30 – 19.00 uur in onze stadsherberg een hapje eten. Dit is een telkens wisselend menu met voor ieder wat wils. Vanavond op ’t menu: Stamppotbuffet met Stamppot rauwe andijvie met grove mosterd, zuurkoolstamppot met kruiden, banaan en spaanse peper, witlofsalade met ei, appeltjes en mandarijn, biologische rookworst, appelmoes en overheerlijke stoofperen met kaneel.

Al onze producten zijn biologisch en diervriendelijk.

Reserveren kan online via onze ticketshop.
Een ticket voor de film kost €9,00 p.p.
Een combi ticket voor een maaltijd + film €23,50 p.p
Alleen komen eten en niet naar de film? Ook dat is mogelijk! Kosten zijn dan €15,00 p.p.
Bovengenoemde bedragen zijn exclusief online servicekosten.

[:]

Tickets / Metaal Kathedraal / 19.30
Cinemekka - The Other side of Hope
18/02/2018
[:nl]Cinemekka – The Other side of Hope [:]
[:nl]De nieuwe film van Aki Kaurismäki vertelt het verhaal van een Finse handelsreiziger (Sakari Kuosmanen) en een Syrische vluchteling (Sherwan Haji) wiens wegen elkaar kruisen. [:]
/ Metaal Kathedraal / 19.30
 
   
[:nl]Bio Markt[:]
04/03/2018

[:nl]De maandelijkse Bio Markt van Leidsche Rijn; elke 1e zondag van de maand is Metaal Kathedraal ’the place to be!’ Naast de Bio Markt is er een aanvullend programma met workshops voor jong en oud, muziek, en meer!

Tussen 11.00 – 16.00 uur kun je bij ons terecht voor je dagelijkse biologische boodschappen. De markt vindt plaats in de achtertuin van Metaal Kathedraal aan Rijksstraatweg 20 te Utrecht, Leidsche Rijn, bij koud weer binnen in ‘De Buyck’.

Voedselpodium

Met Metaal Kathedraal als aanjager van een integraal voedselbos voor toekomstig Rijnvliet en voor een gezonde leefomgeving in samenspraak met de natuur, is de achtertuin van deze oude kerk de uitgelezen plek voor een Bio Markt. Metaal Kathedraal werkt stap voor stap toe naar een rijk gevulde markt met een duurzaam, lokaal en biologisch aanbod. De markt is tevens de plek waar delen van de programmering van Metaal Kathedraal worden gepresenteerd.

Lees hier meer informatie over de aanwezige marktpartijen

Metaal Kathedraal is een ecologische culturele broedplaats, waar kunstenaars, wetenschappers en uitvinders aanjagers zijn voor een betere wereld in harmonie met de natuur.
Een plek waar je elk moment een wonder kan verwachten…[:]

Metaal Kathedraal / 11.00 - 16.00
Bio Markt
04/03/2018
[:nl]Bio Markt[:]
[:nl]De maandelijkse Bio Markt van Leidsche Rijn; elke 1e zondag van de maand is Metaal Kathedraal 'the place to be!' Naast de Bio Markt is er een aanvullend programma met workshops voor jong en oud, muziek, en meer![:]
/ Metaal Kathedraal / 11.00 - 16.00
 
   
[:nl]Workshop Mindfulness[:]
04/03/2018

[:nl]Infostress? Altijd bereikbaar? Druk, druk, druk? Dan is het een verademing om eens stil te staan en tot jezelf te komen. Dat is waar het in onze mindfulness workshop om draait. Een mindfulness meditatie workshop is rustgevend en leert je bewust te ontspannen.

Kernwoorden: aandacht, bezinning, ontspanning, bewustwording, anders met stress omgaan.

Mindfulness gaat over het met je aandacht helemaal aanwezig zijn in het huidige moment. Het is een eenvoudige en praktische vorm van meditatie, ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn. Deze workshop is voor iedereen die bewuster wil omgaan met stress en behoefte heeft om los te komen van de hectiek van het dagelijks leven. Mindfulness leert je daarnaast bewuster en opmerkzamer te zijn en verbetert het concentratievermogen.

De workshop wordt gegeven door Tjeerd Verbeek.

Meedoen

Reserveer jouw plekje online via onze ticketshop. Op de bonnefooi langskomen kan natuurlijk ook, maar vol=vol. Kosten zijn €7,50

Een prachtige zondag!

Behalve deze workshop is er 4 maart nog meer te doen bij Metaal Kathedraal. Zo is er tussen 13.30 – 14.15 uur een interessante lezing over ecodorp Boekel door Ad Vlems, is de Bio Markt tussen 11.00 – 16.00 uur geopend voor de dagelijkse biologische boodschappen, gaan kinderen vanaf 4 jaar op pad met professor Loep en geniet je bij Stadsherberg Boelens van koffie en taart.[:]

Tickets / Metaal Kathedraal / 12.00 - 13.30
Workshop Mindfulness
04/03/2018
[:nl]Workshop Mindfulness[:]
[:nl]Deze workshop is voor iedereen die bewuster wil omgaan met stress en behoefte heeft om los te komen van de hectiek van het dagelijks leven.[:]
/ Metaal Kathedraal / 12.00 - 13.30
 
   
[:nl]Lezing Ecodorpen[:]
04/03/2018

[:nl]Een lezing in Hollandia door Ad Vlems. Ad heeft als een van de initiatiefnemers van ecodorp Boekel in de afgelopen 5 jaar diverse ecodorpen bezocht om zo een duidelijker beeld te krijgen over wat ze precies met ecodorp Boekel willen realiseren en hoe ze dit willen doen.

Een stap verder

Als aanjager van een integraal voedselbos voor toekomstige woonwijk Rijnvliet en voor een gezonde leefomgeving in samenspraak met de natuur, is Metaal Kathedraal de uitgelezen plek om met elkaar te praten over ecodorpen. Het voedselbos komt er! Maar wij gaan graag nog een stapje verder en worden zeer enthousiast van de gedachte van een ecodorp achter Metaal Kathedraal! Jij ook?

Duurzame toekomst

In een ecodorp wordt een duurzame toekomst gecreëerd waarin iedereen bewust omgaat met de natuur, elkaar en zichzelf.
Sinds eind jaren 60 zijn er wereldwijd ecodorp initiatieven ontplooid om alternatieve duurzame levenswijzen in de praktijk te brengen. Een aantal daarvan hebben internationale vermaardheid gekregen, zoals: Findhorn in Schotland, Zegg in Duitsland, Damanhur in Italië, Auroville in India en The Farm in Amerika. Inmiddels zijn er wereldwijd zo’n 10.000 ecodorpen, waarvan 4.000 in Europa. De meeste ecodorpen hebben zich aangesloten bij het Global Ecovillage Network (GEN).

Ecodorp Boekel

Er zijn zo’n 12 ecodorpinitiatieven in Nederland en waarvan er drie eigen grond hebben. Ecodorp Boekel is een van deze drie ecodorpen met eigen grond. Zij hebben zich als aspirant-lid aangesloten bij GEN. Via GEN heeft ecodorp Boekel inmiddels veel contacten en kennis opgedaan. Zodra het ecodorp geheel gerealiseerd is worden zij volwaardig lid van GEN.

Bijwonen

Op zondag 4 maart ben je van harte welkom bij Metaal Kathedraal. De lezing Ecodorpen is in “Hollandia” en start om 13.30 uur. In verband met de voorbereidingen horen we graag of je er bij bent. Je kunt je online aanmelden door je naam en mailadres bij ons achter te laten. Voor deze lezing wordt een vrijwillige bijdrage in € gevraagd.

Naast deze interessante lezing is er op 4 maart nog meer te doen bij Metaal Kathedraal. Zo is er tussen 11.00 – 16.00 de Bio Markt voor uw dagelijkse biologische boodschap, kun je tussen 12.00 – 13.30 een workshop mindfulness volgen en vermaken kinderen vanaf 4 jaar zich met een workshop Weven met de natuur van Professor Loep.

Tot zondag 4 maart!


Filmpje over ecodorpen, gemaakt door GEN

[:]

Tickets / Metaal Kathedraal / 13.30 - 14.15
Lezing Ecodorpen
04/03/2018
[:nl]Lezing Ecodorpen[:]
[:nl]Een lezing in Hollandia door Ad Vlems. Ad heeft als een van de initiatiefnemers van ecodorp Boekel in de afgelopen 5 jaar diverse ecodorpen bezocht om zo een duidelijker beeld te krijgen over wat ze precies met ecodorp Boekel willen realiseren en hoe ze dit willen doen.[:]
/ Metaal Kathedraal / 13.30 - 14.15
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12