Utrecht2030 #1 Rijnvliet: eetbaar stadsparadijs 2030?


Eetbare stadsparken en burgerkracht als katalysator voor een ecologische stad. Op steeds meer plekken verenigen burgers zich en claimen ze de openbare ruimte als gemeenschappelijk ecologisch domein. Zo ook in de openbare ruimte van de in ontwikkeling zijnde Utrechtse stadswijk Rijnvliet. Hier wordt een stedelijk voedselbos gerealiseerd dat integraal door de nieuwe woonwijk heen loopt. Deze avontuurlijke, eetbare wijk waar bewoners straks rondstruinen op zoek naar eetbare planten, vruchten, noten en zaden, is met 15 hectare uniek in omvang. Hiermee is de gemeente Utrecht in een klap koploper in deze ontwikkelingen.

Hoe kunnen deze ‘proeftuinen’ een vliegwiel zijn voor de broodnodige verandering in de wijze waarop we voedsel produceren en consumeren in de stad? Die vraag stelt Metaal Kathedraal, ecologische culturele broedplaats en tevens initiatiefnemer van Eetbare Woonwijk Rijnvliet, centraal in het eerste Utrecht2030 debat in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

Met inhoudelijke bijdragen van:

  • Maureen Baas, directeur/artistiek leider van Metaal Kathedraal en initiatiefnemer van Eetbare Woonwijk Rijnvliet.
  • Gert Jan Jansen, initiatiefnemer van het Hof van Twello en auteur van ‘ Kleinschaligheid als alternatief – Nieuwe meentes in een nieuwe economie’.
  • Marc Buiter, kernteamlid van Voedsel Anders, een netwerk van actieve burgers die een ander systeem van voedsel en landbouw willen, en secretaris van stichting Voedselbosbouw Nederland.

Achtergrondinformatie:
www.eetbarewoonwijkrijnvliet.nl
www.hofvantwello.nl
www.voedselanders.nl

Toegang is gratis. In verband met beperkte capaciteit vragen wij u wel  online te reserveren.

Dit debat is de eerste van achtdelige debattenreeks om Utrechters te stimuleren na te denken over de toekomst van hun stad. Zodat zij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart een geïnformeerde keuze kunnen maken. Georganiseerd door leden van ‘Debat in de stad Utrecht’. Meer informatie op de Facebookpagina van Utrecht2030