[:nl]Lezing: het Amsterdam-Rijnkanaal, de historische snelweg van de scheepvaart[:]
27/01/2020

[:nl]Op maandag 27 januari organiseert de Historische Vereniging, Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn een lezing door Hans van Bemmel over de geschiedenis van het Amsterdam-Rijnkanaal onder de titel: het Amsterdam-Rijnkanaal, de historische snelweg van de scheepvaart.

  • Waarom werd het Amsterdam-Rijnkanaal aangelegd?
  • Welke invloed had het kanaal op het industrieterrein Lage Weide en Maarssen?
  • Welke rol speelde de beruchte Anton Mussert, die van de NSB, hierbij?
  • Was er ooit een pontje over het kanaal?

Hans van Bemmel

Op deze vragen en meer gaat Hans van Bemmel in tijdens de lezing. Hans is onder meer bestuurslid van de Historische Kring Maarssen en kenner bij uitstek van de geschiedenis van de Vechtstreek. Hij is tevens betrokken bij het Vechtstreekmuseum in Maarssen. Afgelopen najaar werd daar de tentoonstelling “Passie: Hans van Bemmel en de Vechtstreek” georganiseerd. Bij de opening van de tentoonstelling ontving van Bemmel de Stichtse Vecht Cultuurprijs 2019.

Aanmelden

Je kunt je voor deze lezing opgeven via activiteiten@histvervdmh.nl
De kosten zijn €5,00 (leden van de Historische Vereniging betalen €2,50)
Zaal is open vanaf 19.30 uur, lezing start om 20.00 uur.

Bron afbeelding: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Paul Kok

Met dank aan Fentener van Vlissingen, K.F. Hein en Prins Bernard Cultuurfonds.[:]

Metaal Kathedraal / 20.00 - 22.00
Lezing: het Amsterdam-Rijnkanaal, de historische snelweg van de scheepvaart
27/01/2020
[:nl]Lezing: het Amsterdam-Rijnkanaal, de historische snelweg van de scheepvaart[:]
Op maandag 27 januari organiseert de Historische Vereniging, Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn een lezing door Hans van Bemmel over de geschiedenis van het Amsterdam-Rijnkanaal onder de titel: het Amsterdam-Rijnkanaal, de historische snelweg van de scheepvaart. Waarom werd het Amsterdam-Rijnkanaal aangelegd? Welke invloed had het kanaal op het...
/ Metaal Kathedraal / 20.00 - 22.00
 
   
[:nl]TisMis in 2020[:]
02/02/2020 - 16/02/2020

[:nl]

2019! DIEPE BUIGING & grote dank aan alle makers, boerenburgers en buitenlui!

TisMis ontving ruim 15.000 bezoekers in 2019
Kunstenaars, wetenschappers, boeren, burgers, kinderen, ondernemers en social designers namen ons publiek mee op avontuur in 2019 in thema’s die vandaag de dag bijna een hoofdrol spelen in ieders leven.

 

Deep mapping the foodprint van boom tot moes

TisMis 1 sep 2019
DEEP MAPPING THE FOOTPRINT
Van Boom tot Moes; Workshop voor 3+

Eten met geweten soep en het land

TisMis 1 dec 2019
ETEN MET GEWETEN
Kindervoorstelling Soep en het Land

Expositie artist in residence vivek sheth

TisMis 2 jun 2019
VAN BERGEN NAAR ZEE
Expositie Artist in Residence Vivek Sheth

 

TisMis okt Culturele Zondagen Alles Kids

 

 

CineBuiten Hoogt on Tour

CineBuiten sep 2019
CINEMEKKA
met Hoogt on Tour

Dialoogtafel TisMis april

TisMis7 april 2019
TOEKOMSTBESTENDIGE MAATSCHAPPIJ
Dialoogtafel ‘Recht doen aan Wubbo’s legaat

Klimaatdialoog maart

30 maart 2019
KLIMAATDIALOOG
Jongerenorganisaties in gesprek over hun visie op de thema’s wonen, mobiliteit, werken, voeding en onderwijs in 2050.

 

 

Een maandelijkse festivaldag met impact

In 2019 transformeerde de historische katholieke mis uit de 19e eeuw in TisMis. Een actueel cultureel programma met handvatten om de nieuwe werkelijkheid in de tijd van klimaatcrisis als oplossingen ervaarbaar te maken voor een breed publiek. Een volle dag vermaak met een markt van biologisch voedsel en wereldverbeteraars, een kindervoorstelling, kinderworkshops, volwassenworkshops zoals fermenteren, ehbo kruiden etc, Mekka Spreekuur. De maandelijkse interactieve kunstmanifestatie/expo en/of voorstelling(en), artist in residence programma. En de dag werd afgesloten met een arthousefilm of docu van Hoogt on Tour.

TisMis

Met thema’s zoals DEEP MAPPING THE FOOTPRINT, ETEN MET GEWETEN,  RECHT DOEN AAN WUBBO’s LEGAAT, DAG VAN DE TAO of WILT U EEN SCHIMMELROK MEVROUW? waren voeding voor de vragen die nu leven. En deze kennis en expertise werd aangereikt door onze geweldige partners zoals onder andere: Gemeente Utrecht en Herman Brood Academie, WUR, RWS, Klimaatjongeren, WellantCollege, Hof van Cartesius, Historische Vereniging Vleuten de Meern, Hoogt on Tour, Vrijstaat, Culturele Zondagen, Amadeus lyceum, Openluchtmuseum Arnhem, Leidsche Rijn College, HKU, HU, UU en Provincie Utrecht.

We maakten impact in samenwerking met de betrokken kunstenaars zoals Utrechtse makers als Francine Claassen, Renate Moespot, Katja Fred, NUT, Beeldjutters, Artist in Residence Noortje Sanders, Babette Rijkhoff, Janneke Kornet, Stephan Versteeg, Collectief Wolfshond, maar ook Vivek Sheth, Veerle van Dieren, Roland van Dierendonk, Parlement der Dingen, Patrick Nederkoorn en Oscar Kocken, Social designers en vernieuwers zoals Ehab Sayed, Teachers for Climate, Jude Koppenjan, Ermi van Oers, Jeffe van Holle, Ruud Korenstra, Louise Vet, Debora Treep, Broodje Poep, Jasper Pos, Christel Solleveld en jong muzikaal talent zoals Marise de Bakker, Harmonie orkest Vleuten en nog veel meer!

 

 

Deepmapping the footprint

TisMis 1 sep 2019
DEEP MAPPING THE FOOTPRINT
Fred & Sanders

Warme wintermarkt

TisMis 15 dec 2019
DE NIEUWE KERSTGEDACHTE
De warme wintermarkt

Tis Mis dec Onkruideniers op pad met nieuwe bewoners van Rijnvliet

TisMis 1 dec 2019
ONKRUIDENIERS OP PAD

met nieuwe bewoners van Rijnvliet

Dec eten met geweten ecosystematische lunch

TisMis 1 dec 2019
ETEN MET GEWETEN
Interactieve performance met Roland van Dierendonk, Jeffe van Holle, Christel Solleveld, Emma Luitjens, Jasper Pos.

Opening Expo van Kornet Vondsten uit het Woest Consumentisme van het Antropoceen

18 aug 2019
DUURZAME WEEK
Opening Expo van Janneke Kornet. Vondsten uit het Woest Consumentisme v/h Antropoceen.

Juni Snelweg van de Toekomst

Juni 2019 
SNELWEG VAN DE TOEKOMST
ism RWS, Biohm, en studenten van UU en HU begeleid door artistiek leider Metaal Kathedraal.

 

 

Tal van samenwerkingsprojecten in 2019 om verder te ontwikkelen in 2020

We werkten samen met kunstenaars, studenten van WUR, UU, TU, RWS en bedrijven zoals Zonnehoeve en BIOHM. We bouwden vernieuwende innovatieve producten zoals de weg van de toekomst voor RWS. Een circular fashion lab met WUR en UU, we ontwikkelde smaakvolle no waste broden en voerden gesprekken met collega’s in Leidsche Rijn in samenwerking met provincie Utrecht over hoe we kunnen samenwerken en een kruisbestuiving realiseren vanuit ieders eigen expertise op het gebied van het klimaatproblematiek die nu actueel is. We waren in gesprek met de leerlingen van met de Herman Brood academie en het Wellantcollege en maakte met hun programma tijdens TisMis Balans in de Toekomst. Historie werd ervaarbaar en stemde het publiek tot nadenken in samenwerking met de Historische Vereniging, NUT en de stadsarcheologen. Radio Mekka maakte podcasts van verhalen van oud gebruikers in programma’s van het Geheugen van Metaal Kathedraal. Met KF HEIN realiseerde we een residentie en maakte programma in samenwerking met speculatief bioloog Noortje Sanders.

 

Oktober CultureleZondagen AnnavanKooij

 

WELKOM IN 2020!

Metaal Kathedraal is in 2011 gestart met statements over de plastic soep om de noodklok te luiden. Inmiddels hoeven we niet meer te strijden om dit zichtbaar te maken. Helaas. De wereld staat in brand. Letterlijk en figuurlijk. We zien onze eigen individuele sterfelijkheid onder ogen en houden rekening met het feit dat ons soort mens als geheel uitsterft. Hoe zal de mens en de algehele mensheid worden herinnerd? Wat wordt onze nalatenschap? Door te denken aan de dood, kom je er ook achter hoe je wilt leven, wat écht de moeite waard is en hoe je zin geeft aan het bestaan. Dat ons einde een feit is, en nog niet iedereen dat beseft en inziet is kraakhelder. En dat we nog een kleine kans hebben het tij te keren is voor Metaal Kathedraal ook kraakhelder. Hier zetten we ons in 2020 wederom voor in. Met man en macht. Met Kunstenaar en Wetenschapper. In nauwe samenwerking met onze buren en wijkbewoners. Hoe?

2020 wordt een ode aan de genialiteit van de natuur!

Wij denken dat de kennis, kunde en kracht vd natuur ons de hoop en verbinding geeft die we als mens nodig hebben om het tij te keren. En dat het onze taak is onze medemens intensief te betrekken bij de magie en genialiteit van (onze) natuur! In samenwerking met wijkbewoners en oa de Waterschool, Building Conversation en de Onkruideniers maken we dit ervaarbaar en belichten we het ingenieuze zelfherstellende vermogen van lichaam en geest, de aarde en universum. In de vorm van veldonderzoek herontdekken we onze directe omgeving. We gaan met wijkbewoners op onderzoek en in gesprek. We maken cultureel programma met datgene dat leeft en aangereikt wordt door de lokale omgeving. Hun vragen bepalen de inhoud van het programma in TisMis. We gaan met elkaar onderzoeken hoe we samen lokaal kunnen produceren, consumeren en communiceren om te bouwen aan een eetbare en zuurstofrijke omgeving.

1 maart start de 1ste TisMis. Hiervoor is er allemaal bedrijvigheid in de circulaire proeftuin. Kom spelen en onze toekomst ervaren tijdens TisMis en doordeweeks in de circulaire proeftuin! Open van ma/vrij van 9 tot 17.00. Kook water voor een kopje koffie op het restafval en ga op avontuur. Verwen uzelf met de kennis over de kracht & kunde van de natuur en hoe dienstbaar deze is aan ons geluk!

Gelukkig Nieuwjaar! Tot snel![:]

Metaal Kathedraal / 9.30 - 18.00
TisMis in 2020
02/02/2020 - 16/02/2020
[:nl]TisMis in 2020[:]
[:nl]1 maart start de 1ste TisMis van 2020. Hiervoor is er allemaal bedrijvigheid in de circulaire proeftuin. Kom spelen en onze toekomst ervaren tijdens TisMis en doordeweeks in de circulaire proeftuin van ma/vrij van 9 tot 17. Kook water voor een kopje koffie op het restafval en ga op avontuur. Verwen uzelf met de kennis over de kracht & kunde van de natuur en hoe dienstbaar deze is aan ons geluk! Gelukkig Nieuwjaar! [:]
/ Metaal Kathedraal / 9.30 - 18.00
 
   
[:nl]Kleer: Kleding ruilen, kopen en lenen[:]
02/02/2020

[:nl]Vanaf 28 November sluit Kleer haar deuren bij Metaal Kathedraal. Hou ze in de gaten voor hun nieuwe locatie in het nieuwe jaar!

Mode kan anders! Kom kleding ruilen, kopen en lenen bij Kleer. Zondag 2 februari start Nina haar nieuwe concept Kleer. Zij biedt vintage en tweedehands kleding aan voor mannen en vrouwen. Ook start ze een kinderkledingruil. Neem dus kinderkleding en wissel het voor nieuwe! Zorg dat de kinderkleding die u wilt ruilen fris ruikt en niet kapot is. De vintage en tweedehandskleding zijn te koop. U kunt betalen met gepast geld of door een Tikkie.

Kleer is het begin van een terugkerend project bij Metaal Kathedraal. Verwacht in de toekomst ook een kledingatelier, kledingruil voor dames en heren, workshops en meer!

TisMis

Deze activiteit met vrije toegang is onderdeel van TisMis. Elke 1e zondag van de maand staan de aloude kerkdeuren als vanouds wagenwijd open en ben je van harte welkom! Op deze zondagen is er telkens een afwisselend programma met (kinder)theater, bio markt, muziek, film, lezingen, workshops, etc. Stadsherberg Boelens in Metaal Kathedraal is elke eerste zondag van de maand geopend vanaf 09.30 uur voor een lekkere kop koffie, lunch en taart. Het programma van TisMis bekijk je op metaalkathedraal.nl/programma.

Het programma van Metaal Kathedraal wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Utrecht.

Kleer - kleding ruilen, kopen en lenen[:]

Metaal Kathedraal / 10.00 - 14.00
Kleer: Kleding ruilen, kopen en lenen
02/02/2020
[:nl]Kleer: Kleding ruilen, kopen en lenen[:]
Vanaf 28 November sluit Kleer haar deuren bij Metaal Kathedraal. Hou ze in de gaten voor hun nieuwe locatie in het nieuwe jaar! Mode kan anders! Kom kleding ruilen, kopen en lenen bij Kleer. Zondag 2 februari start Nina haar nieuwe concept Kleer. Zij biedt vintage en tweedehands kleding aan...
/ Metaal Kathedraal / 10.00 - 14.00
 
   
[:nl]Voedsellab: Workshop Fermenteren[:]
02/02/2020

[:nl]

 

Vanuit de kennis van fermenteren hoef je geen voedsel meer te verspillen! Draag je bij aan je eigen zelfherstellend vermogen en verklein je je footprint door zelf lokaal geproduceerd eten goed te bewaren en smaken te veredelen. Vanuit deze expertise laat je je smaakpupillen kennismaken met overheerlijke vernieuwende smaken. Met fermenteren leer je vanuit oude wijsheden overheerlijke gerechten te maken. Hiermee brengen we oude kennis weer tot leven zodat we dit op lokaal niveau weer grootschalig kunnen gaan toe passen. Dit heeft niet alleen een enorme sociale impact maar levert ook een grote bijdrage aan de broodnodige verandering mbt de huidige klimaatproblematiek. Deze workshop staat de zuurkool centraal.

Hoe?

Dat leer je van Jasper Pos. Kok en fermentatie expert. We zien in de praktijk hoe we voedselverspilling tegen kunnen gaan met schimmels en bacteriën en wat nu de footprint is en vanuit lokaal geproduceerd eten en de invloeden van fermentatie. Je leert over het tegengaan van de verspillingsketen, bestaande en nieuwe toepassingen & biomimcry. Je gaat naar huis met overheerlijke eigen gemaakte heerlijkheden geladen met veel opgedane kennis zodat je zelf thuis met fermenteren aan de slag kunt, en de komende workshop weer kan groeien naar een next level!

Dus ja: Fermenteren kun je leren! Het is kostenbesparend en biedt grote gezondheidsvoordelen. Met fermenteren zet je je huidige keten van verspilling in als een rijke aanvulling van je voedselvoorraad. En dat allemaal in je eigen keuken!

Waar?

In het voedsellab van Metaal Kathedraal

Doe mee en schrijf je snel in via onze online ticketshop. Kosten zijn 32,50 euro p.p. en inclusief het lekkers dat je tijdens de workshop maakt. Om het mee naar huis te kunnen nemen vragen we je om zelf 2 glazen potten (max 500 ml) en 1 glazen fles mee te brengen.

Wie is Jasper

De workshop Fermenteren wordt gegeven door Jasper Pos.

Jasper Pos - docent Workshop Fermenteren

Jasper Pos – docent Workshop Fermenteren

“De afgelopen jaren kook ik naast hobbymatig ook voor mijn werk. Het is mijn ideale vorm van creatieve expressie. Tijdens een lange reis ontdekte ik dat het huidige consumptiesysteem vaak negatieve gevolgen heeft voor de wereld om ons heen. We verspillen zoveel. Tijdens een vorige project heb ik mensen gemotiveerd om met een aantal kleine veranderingen deze verspilling tegen te gaan. Bijvoorbeeld door te leren hoe je oesterzwammen op koffieprut kweekt. De koffieprut ging de afvalemmer niet meer in en na een paar weken ontstonden er eetbare paddestoelen. Ik wil mensen leren om juist mèt de natuur te werken in plaats van tegen de natuur. Verspilling van nog goede groente tegengaan door samen te werken met de bacteriën die fermenteren is daarvoor een goede manier. Ook ga ik komende tijd in het voedsellab aan de slag op zoek naar innovatieve producten. Zo wordt koken en duurzaamheid een briljante combinatie!”

Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Utrecht.[:]

Tickets / Metaal Kathedraal / 10.30 - 12.30
Voedsellab: Workshop Fermenteren
02/02/2020
[:nl]Voedsellab: Workshop Fermenteren[:]
[:nl]Vanuit de kennis van fermenteren hoef je geen voedsel meer te verspillen! Draag je bij aan je eigen zelfherstellend vermogen en verklein je je footprint door zelf lokaal geproduceerd eten goed te bewaren en smaken te veredelen.[:]
/ Metaal Kathedraal / 10.30 - 12.30
 
   
[:nl]Kindervoorstelling Kanoet[:]
02/02/2020

[:nl]

 
 
Op eigen vleugels je weg vinden!
Interactieve kindervoorstelling over het leven op het wad voor kids van 5 – 12 jaar.

Zoon Mient helpt zijn vader om een presentatie voor te bereiden over waddenvogels. Hij heeft alle opgezette vogels en spullen van het wad alvast klaargezet, maar… zijn vader komt maar niet opdagen. Mient staat er alleen voor en probeert – met hulp van de kinderen uit het publiek – het verhaal van zijn vader zo goed mogelijk na te vertellen, zodat hij misschien verschijnt. Gelukkig heeft zijn vader hem veel geleerd. Maar toch: kon hij hem nog maar een paar dingen vragen! Uiteindelijk krijgt hij op verrassende wijze toch even contact met zijn vader. Hij blijkt heel ver weg te zijn: Hij zit op de Siberische toendra…

Er is bij Metaal Kathedraal op zondag 2 februari ook een kinderkledingruil en in de tuin staat een groot springkussen. Neem dus ook kinderkleding mee en ruil het om voor wat nieuws!

Tickets

Tickets voor kinderen en volwassenen zijn voor €8,00 te koop via onze online ticketshop.

TisMis

Deze activiteit is onderdeel van TisMis. Elke 1e zondag van de maand staan de aloude kerkdeuren als vanouds wagenwijd open en ben je van harte welkom! Op deze zondagen is er telkens een afwisselend programma met (kinder)theater, bio markt, muziek, film, lezingen, workshops, etc. Stadsherberg Boelens in Metaal Kathedraal is elke eerste zondag van de maand geopend vanaf 09.30 uur voor een lekkere kop koffie, lunch en taart. Het programma van TisMis bekijk je op metaalkathedraal.nl/programma.

Het programma van Metaal Kathedraal wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Utrecht.
[:]

Tickets / Metaal Kathedraal / 11.00 - 11.45
Kindervoorstelling Kanoet
02/02/2020
[:nl]Kindervoorstelling Kanoet[:]
[:nl]Op eigen vleugels je weg vinden! Interactieve kindervoorstelling over het leven op het wad voor kids van 5 – 12 jaar. [:]
/ Metaal Kathedraal / 11.00 - 11.45
 
   
[:nl]Repair Café[:]
02/02/2020

[:nl]In het Repair Café ga je samen met Billie en Leon aan de slag. Zij helpen je het liefst bij het repareren van kleine elektronische apparaten zoals een elektrische tandenborstel, scheerapparaat, oude telefoon of laptop (geen Apple). Maar je kunt bij hen ook terecht met meubels, serviesgoed, gebruiksvoorwerpen, speelgoed etc. Alles wat kapot is en je qua formaat zelf per fiets hebt kunnen vervoeren (dus geen grote apparaten als een koelkast etc.) is welkom!

Welkom bij het Repair Café

Je bent van harte welkom tussen 11.00 – 15.00 uur. Een bezoek aan het Repair Café is gratis, maar een fooi wordt zeer op prijs gesteld! Eventuele kosten voor vervangende onderdelen zijn voor eigen rekening.

Spelregels

  • Laat je apparaat zien en schrijf je in.
  • Bij meer dan 5 personen zal je even moeten wachten, je kunt terecht met 1 product per keer.
  • Samen kijken we wat er kapot is en of we het kunnen maken.
  • De kosten voor de onderdelen die vervangen moeten worden zijn voor eigen rekening.
  • Voor het repareren is een fooi van harte welkom!
  • Wij bieden geen garantie dat het product gemaakt kan worden, onze hulp is vrijblijvend.
  • Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw spullen, ook als deze kapot gaan zijn wij niet aansprakelijk. Natuurlijk zijn wij zo voorzichtig mogelijk!
  • Je neemt je producten altijd mee terug naar huis, ook als wij het helaas niet konden maken

[:]

Metaal Kathedraal / 11.00 - 15.00
Repair Café
02/02/2020
[:nl]Repair Café[:]
In het Repair Café ga je samen met Billie en Leon aan de slag. Zij helpen je het liefst bij het repareren van kleine elektronische apparaten zoals een elektrische tandenborstel, scheerapparaat, oude telefoon of laptop (geen Apple). Maar je kunt bij hen ook terecht met meubels, serviesgoed, gebruiksvoorwerpen, speelgoed etc....
/ Metaal Kathedraal / 11.00 - 15.00
 
   
[:nl]Kruidenworkshop: shampoo, deo en bodybutter[:]
02/02/2020

[:nl]

 
 
Aan de slag met de Natuur, Kruidenworkshops

De rijke voedingsbodem van Moeder Aarde ligt aan onze voeten. Zij begrijpt als geen ander hoe genezing werkt en laat bloemen, kruiden en bomen groeien die ons zelf-herstellend en genezend vermogen activeren en ondersteunen. Deze giften zijn er voor iedereen! En vrij toegankelijk. We zijn het een en ander verleerd maar wij bieden je graag de kennis kunde en wijsheid om vol vertrouwen zelf aan de slag te gaan.

Laat je inspireren door de kruidenworkshops. Oogst voor zelfgemaakte lekkere hapjes, thee, tincturen, huidoliën, zalf of weldadige bodybutter! Je leert de kruiden beter kennen, komt meer te weten over de groei en bloei, signatuurleer, inhoud stoffen en werking ervan. Je gaat het ruiken, proeven en plukken en maakt een kruidenproduct dat je mee kunt nemen naar huis.

2 februari: shampoo, deo en bodybutter

Onze lichaamsverzorging producten uit de winkel zitten vol met microplastics, SLS en parabenen, niet fijn voor lijf en natuur. Je huid is niet alleen een bescherming, maar het is ook een orgaan dat opneemt. Dus smeer alleen dingen op je huid die je ook in je mond kunt stoppen. In deze workshop ga je aan de slag met het maken van een paar natuurlijke lichaamsverzorging producten bijv. shampoobar, deodorant of bodybutter. Het zal heerlijk geuren, want we maken gebruik van etherische oliën. Een weldaad voor lichaam en geest!

Inschrijven

Kosten per workshop € 27,50 euro excl. € 0,79 online administratiekosten,
De workshops zijn incl. materialen, koffie/kruidenthee, iets lekkers, hand-out en btw.
Schrijf je in via de online ticketshop.

Wie is Heddy?

 
De workshops worden gegeven door Heddy Veltkamp. Zij heeft juni 2019 haar diploma Kruidengeneeskunde van het Kruidenrijk behaald. In 2018 heeft zij de mooie medicinale tuin bij Metaal Kathedraal aangelegd en is sindsdien onder haar hoede.Daarnaast heeft ze sinds 2013 veel ervaring met de aanleg en het onderhoud van een eetbare ontmoetingstuin te Spinozaplantsoen te Utrecht. Zij begeleidt daar bewoners bij het tuinieren en bereiden van groenten, fruit en kruiden.

De natuur met zijn vele geneeskrachtige planten, en bomen in het bijzonder, inspireren haar. Zij wil haar kennis hierover delen met anderen. De workshops zijn er voor iedereen die interesse heeft in de geneeskracht van de natuur en is geschikt voor alle niveaus.

Rondleidingen tuin

Elke 1e zondag van de maand (vanaf maart) geeft Heddy 12.00 uur gratis een rondleiding door de tuin en laat zij kruiden zien die op dat moment van belang zijn om iets mee te doen.

TisMis

Deze activiteit is onderdeel van TisMis. Elke 1e zondag van de maand staan de aloude kerkdeuren als vanouds wagenwijd open en ben je van harte welkom! Op deze zondagen is er telkens een afwisselend programma met (kinder)theater, bio markt, muziek, film, lezingen, workshops, etc. Stadsherberg Boelens in Metaal Kathedraal is elke eerste zondag van de maand geopend vanaf 09.30 uur voor een lekkere kop koffie, lunch en taart. Het programma van TisMis bekijk je op https://www.metaalkathedraal.nl/programma.

Het programma van Metaal Kathedraal wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Utrecht.[:]

Tickets / Metaal Kathedraal / 13.30 - 16.00
Kruidenworkshop: shampoo, deo en bodybutter
02/02/2020
[:nl]Kruidenworkshop: shampoo, deo en bodybutter[:]
[:nl]Onze lichaamsverzorging producten uit de winkel zitten vol met microplastics, SLS en parabenen, niet fijn voor lijf en natuur. Je huid is niet alleen een bescherming, maar het is ook een orgaan dat opneemt. Dus smeer alleen dingen op je huid die je ook in je mond kunt stoppen. In deze workshop ga je aan de slag met het maken van een paar natuurlijke lichaamsverzorging producten bijv. shampoobar, deodorant of bodybutter. Het zal heerlijk geuren, want we maken gebruik van etherische oliën. Een weldaad voor lichaam en geest![:]
/ Metaal Kathedraal / 13.30 - 16.00
 
   
[:nl]Kamerkoor Decamerone zingt Sticks, Stones & Stories[:]
08/02/2020

[:nl]

 

Sticks, Stones & Stories
Kamerkoor Decamerone
o.l.v Hebe de Champeaux
o.m.v. Georgi Tsenov, marimba

In dit energieke programma brengen we ongewone vertelsels en bijzondere klanken bij elkaar met een nadruk op het percussieve en ritmische element. In het rauwe en opzwepende Curse upon Iron waarschuwt Tormis ons voor de vernietigende kant van een ogenschijnlijk nuttig materiaal – muzikaal noch inhoudelijk een vrijblijvend werk! Cage, Mäntyjärvi en Chilcott gebruiken andere thema’s om veel meer onbekommerd muziek te maken, van een dadaïstische gesproken performance via een opgewekt, bijna wiskundig werk over het bekende ‘change ringing’ van de Engelse kerkklokken naar de swingende ontstaansgeschiedenis van een Afrikaanse trommel. Als contrast zetten Finzi en Vasks verstilde gedichten zo verhalend op muziek dat de beelden die ze oproepen nog lang blijven hangen. We laten het u graag horen!

Werken van:

Tormis, Chilcott, Vasks, Finzi, Cage, Mäntyjärvi, Reich

 

Entree
€ 13,- aan de zaal
€ 11,- in de voorverkoop

Houders van CJP of U-Pas krijgen een korting van € 2,-

TICKETS

[:]

Metaal Kathedraal / 20.15
Kamerkoor Decamerone zingt Sticks, Stones & Stories
08/02/2020
[:nl]Kamerkoor Decamerone zingt Sticks, Stones & Stories[:]
TICKETS   Sticks, Stones & Stories Kamerkoor Decamerone o.l.v Hebe de Champeaux o.m.v. Georgi Tsenov, marimba In dit energieke programma brengen we ongewone vertelsels en bijzondere klanken bij elkaar met een nadruk op het percussieve en ritmische element. In het rauwe en opzwepende Curse upon Iron waarschuwt Tormis ons voor...
/ Metaal Kathedraal / 20.15
 
   
[:nl]Buren bijeenkomst [:]
10/02/2020

[:nl]Metaal Kathedraal nodigt de buren uit!

Bent u in Rijnvliet komen wonen of woont u aan de Zandweg of de Rijksstraatweg? Dan bent u van harte uitgenodigd om met ons en andere oude en nieuwe buren kennis te komen maken.
Nu de nieuwe wijk Rijnvliet aan het ontstaan is, leek het ons een mooi moment om kennis te maken met de bewoners in onze wijk rond de vraag: hoe ziet een mooie en gezonde leefomgeving eruit?

Metaal Kathedraal werkt sinds 2011 met kunstenaars, wetenschappers en buurtbewoners aan een gezonde toekomstige leefomgeving voor iedereen. Dat doen we door aandacht te vragen en te geven aan klimaatvraagstukken en oplossingen te zoeken in onze directe leefomgeving.

Misschien heeft u ideeën over wat voor u een goede leefomgeving inhoudt, of wilt u eens luisteren naar wat anderen hierover denken?
We nodigen u daarom heel graag uit voor een goed stuk taart en een lekkere kop koffie of thee op maandagavond 10 februari in Metaal Kathedraal. Ook wanneer u geen uitnodiging in de brievenbus heeft gehad! U kunt zich voor de buren-bijeenkomst opgeven door een mailtje te sturen aan weldoener@metaalkathedraal.

We hopen u te mogen verwelkomen!

Namens het team van Metaal Kathedraal
Maureen Baas, Henk Keizer en Esther Eij

Maandag 10 februari van 19.00 -21.00 uur
Metaal Kathedraal, Rijksstraatweg 20, Utrecht[:]

Metaal Kathedraal / 19.00 - 21.00
Buren bijeenkomst
10/02/2020
[:nl]Buren bijeenkomst [:]
Metaal Kathedraal nodigt de buren uit! Bent u in Rijnvliet komen wonen of woont u aan de Zandweg of de Rijksstraatweg? Dan bent u van harte uitgenodigd om met ons en andere oude en nieuwe buren kennis te komen maken. Nu de nieuwe wijk Rijnvliet aan het ontstaan is, leek...
/ Metaal Kathedraal / 19.00 - 21.00
 
   
[:nl]TisMis! Maandelijkse festivaldag voor impact[:]
01/03/2020

[:nl]Een actueel cultureel programma met handvatten om de nieuwe werkelijkheid in de tijd van klimaatcrisis als oplossingen ervaarbaar te maken voor een breed publiek.

‘T fijne van fijnstof 

Wat is dat? Wat kunnen we ermee? Waarom is dit zo in opspraak? Wat betekent het voor jou, onze gezondheid, jouw leefomgeving? Schuif aan, kom maken, ervaren, en leren over fijnstof. We bieden u een interactieve eetbare installatie -met fijnstof als hoofd- ingrediënt?!

TisMis is de eerste zondag van de maand. Kom spelen en onze toekomst ervaren tijdens TisMis en doordeweeks in de circulaire proeftuin! Open van ma/vrij van 9 tot 17.00. Kook water voor een kopje koffie op het restafval en ga op avontuur. Verwen uzelf met de kennis over de kracht & kunde van de natuur en hoe dienstbaar deze is aan ons geluk!

Met uitzondering van sommige activiteiten is TisMis gratis te bezoeken; zie ook metaalkathedraal/programma.

Het programma van Metaal Kathedraal wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Utrecht.

2020: Ode aan de genialiteit van de natuur

Wij denken dat de kennis, kunde en kracht vd natuur ons de hoop en verbinding geeft die we als mens nodig hebben om het tij te keren. En dat het onze taak is onze medemens intensief te betrekken bij de magie en genialiteit van (onze) natuur! In samenwerking met wijkbewoners en oa de Waterschool, Building Conversation en de Onkruideniers maken we dit ervaarbaar en belichten we het ingenieuze zelfherstellende vermogen van lichaam en geest, de aarde en universum. In de vorm van veldonderzoek herontdekken we onze directe omgeving. We gaan met wijkbewoners op onderzoek en in gesprek. We maken cultureel programma met datgene dat leeft en aangereikt wordt door de lokale omgeving. Hun vragen bepalen de inhoud van het programma in TisMis. We gaan met elkaar onderzoeken hoe we samen lokaal kunnen produceren, consumeren en communiceren om te bouwen aan een eetbare en zuurstofrijke omgeving.[:]

Metaal Kathedraal / 9.30 - 16.00
TisMis! Maandelijkse festivaldag voor impact
01/03/2020
[:nl]TisMis! Maandelijkse festivaldag voor impact[:]
[:nl]Dé Biotoop in Utrecht biedt maandelijks Cultureel programma met handvatten om de nieuwe werkelijkheid in de tijd van klimaatcrisis als oplossingen ervaarbaar te maken voor een breed publiek. Een festivaldag met Artist in residence presentaties, Kindertheater, programma en workshops, Repaircafé, Proeftuin, Marktplein voor de Wijk, lezingen, lange tafelmaaltijden, exposities en interactief programma.[:]
/ Metaal Kathedraal / 9.30 - 16.00
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12