TisMis in 2020
02/02/2020 - 16/02/2020 tussen 9.30 - 18.00 uur | Metaal Kathedraal
2019! DIEPE BUIGING & grote dank aan alle makers, boerenburgers en buitenlui!
TisMis ontving ruim 15.000 bezoekers in 2019
Kunstenaars, wetenschappers, boeren, burgers, kinderen, ondernemers en social designers namen ons publiek mee op avontuur in 2019 in thema’s die vandaag de dag bijna een hoofdrol spelen in ieders leven.
TisMis 1 sep 2019 |
TisMis 1 dec 2019 |
TisMis 2 jun 2019 |
CineBuiten sep 2019 |
TisMis7 april 2019 |
30 maart 2019 |
Een maandelijkse festivaldag met impact
In 2019 transformeerde de historische katholieke mis uit de 19e eeuw in TisMis. Een actueel cultureel programma met handvatten om de nieuwe werkelijkheid in de tijd van klimaatcrisis als oplossingen ervaarbaar te maken voor een breed publiek. Een volle dag vermaak met een markt van biologisch voedsel en wereldverbeteraars, een kindervoorstelling, kinderworkshops, volwassenworkshops zoals fermenteren, ehbo kruiden etc, Mekka Spreekuur. De maandelijkse interactieve kunstmanifestatie/expo en/of voorstelling(en), artist in residence programma. En de dag werd afgesloten met een arthousefilm of docu van Hoogt on Tour.
TisMis
Met thema’s zoals DEEP MAPPING THE FOOTPRINT, ETEN MET GEWETEN, RECHT DOEN AAN WUBBO’s LEGAAT, DAG VAN DE TAO of WILT U EEN SCHIMMELROK MEVROUW? waren voeding voor de vragen die nu leven. En deze kennis en expertise werd aangereikt door onze geweldige partners zoals onder andere: Gemeente Utrecht en Herman Brood Academie, WUR, RWS, Klimaatjongeren, WellantCollege, Hof van Cartesius, Historische Vereniging Vleuten de Meern, Hoogt on Tour, Vrijstaat, Culturele Zondagen, Amadeus lyceum, Openluchtmuseum Arnhem, Leidsche Rijn College, HKU, HU, UU en Provincie Utrecht.
We maakten impact in samenwerking met de betrokken kunstenaars zoals Utrechtse makers als Francine Claassen, Renate Moespot, Katja Fred, NUT, Beeldjutters, Artist in Residence Noortje Sanders, Babette Rijkhoff, Janneke Kornet, Stephan Versteeg, Collectief Wolfshond, maar ook Vivek Sheth, Veerle van Dieren, Roland van Dierendonk, Parlement der Dingen, Patrick Nederkoorn en Oscar Kocken, Social designers en vernieuwers zoals Ehab Sayed, Teachers for Climate, Jude Koppenjan, Ermi van Oers, Jeffe van Holle, Ruud Korenstra, Louise Vet, Debora Treep, Broodje Poep, Jasper Pos, Christel Solleveld en jong muzikaal talent zoals Marise de Bakker, Harmonie orkest Vleuten en nog veel meer!
TisMis 1 sep 2019 |
TisMis 15 dec 2019 |
TisMis 1 dec 2019 met nieuwe bewoners van Rijnvliet |
TisMis 1 dec 2019 |
18 aug 2019 |
Juni 2019 |
Tal van samenwerkingsprojecten in 2019 om verder te ontwikkelen in 2020
We werkten samen met kunstenaars, studenten van WUR, UU, TU, RWS en bedrijven zoals Zonnehoeve en BIOHM. We bouwden vernieuwende innovatieve producten zoals de weg van de toekomst voor RWS. Een circular fashion lab met WUR en UU, we ontwikkelde smaakvolle no waste broden en voerden gesprekken met collega’s in Leidsche Rijn in samenwerking met provincie Utrecht over hoe we kunnen samenwerken en een kruisbestuiving realiseren vanuit ieders eigen expertise op het gebied van het klimaatproblematiek die nu actueel is. We waren in gesprek met de leerlingen van met de Herman Brood academie en het Wellantcollege en maakte met hun programma tijdens TisMis Balans in de Toekomst. Historie werd ervaarbaar en stemde het publiek tot nadenken in samenwerking met de Historische Vereniging, NUT en de stadsarcheologen. Radio Mekka maakte podcasts van verhalen van oud gebruikers in programma’s van het Geheugen van Metaal Kathedraal. Met KF HEIN realiseerde we een residentie en maakte programma in samenwerking met speculatief bioloog Noortje Sanders.
WELKOM IN 2020!
Metaal Kathedraal is in 2011 gestart met statements over de plastic soep om de noodklok te luiden. Inmiddels hoeven we niet meer te strijden om dit zichtbaar te maken. Helaas. De wereld staat in brand. Letterlijk en figuurlijk. We zien onze eigen individuele sterfelijkheid onder ogen en houden rekening met het feit dat ons soort mens als geheel uitsterft. Hoe zal de mens en de algehele mensheid worden herinnerd? Wat wordt onze nalatenschap? Door te denken aan de dood, kom je er ook achter hoe je wilt leven, wat écht de moeite waard is en hoe je zin geeft aan het bestaan. Dat ons einde een feit is, en nog niet iedereen dat beseft en inziet is kraakhelder. En dat we nog een kleine kans hebben het tij te keren is voor Metaal Kathedraal ook kraakhelder. Hier zetten we ons in 2020 wederom voor in. Met man en macht. Met Kunstenaar en Wetenschapper. In nauwe samenwerking met onze buren en wijkbewoners. Hoe?
2020 wordt een ode aan de genialiteit van de natuur!
Wij denken dat de kennis, kunde en kracht vd natuur ons de hoop en verbinding geeft die we als mens nodig hebben om het tij te keren. En dat het onze taak is onze medemens intensief te betrekken bij de magie en genialiteit van (onze) natuur! In samenwerking met wijkbewoners en oa de Waterschool, Building Conversation en de Onkruideniers maken we dit ervaarbaar en belichten we het ingenieuze zelfherstellende vermogen van lichaam en geest, de aarde en universum. In de vorm van veldonderzoek herontdekken we onze directe omgeving. We gaan met wijkbewoners op onderzoek en in gesprek. We maken cultureel programma met datgene dat leeft en aangereikt wordt door de lokale omgeving. Hun vragen bepalen de inhoud van het programma in TisMis. We gaan met elkaar onderzoeken hoe we samen lokaal kunnen produceren, consumeren en communiceren om te bouwen aan een eetbare en zuurstofrijke omgeving.
1 maart start de 1ste TisMis. Hiervoor is er allemaal bedrijvigheid in de circulaire proeftuin. Kom spelen en onze toekomst ervaren tijdens TisMis en doordeweeks in de circulaire proeftuin! Open van ma/vrij van 9 tot 17.00. Kook water voor een kopje koffie op het restafval en ga op avontuur. Verwen uzelf met de kennis over de kracht & kunde van de natuur en hoe dienstbaar deze is aan ons geluk!
Gelukkig Nieuwjaar! Tot snel!