[:nl] Museum Schiedam: CO CREATIE; OP PAD MET UTRECHTERS[:]
25/09/2020

[:nl]Op 25 september gaan co creaturen op pad met Shay Raviv van De Voorkamer. Het museum van Schiedam heeft ons uitgenodigd om onze expertise van co creatie te delen. Je gaat op pad naar bijzondere locaties en in dialoog delen we expertise. Museum Schiedam biedt twee workshops aan begeleid door Metaal Kathedraal en BAK. Beide op het terrein van Metaal Kathedraal. Voorlopige tijden 10.15-16.00 (met facultatieve borrel).

De Voorkamer – design/cultuur voor inclusiviteit (±10.15)

Tijdens de Utrechtse DoorVanVoor-excursie gaan we op pad met Shay Raviv, social designer en mede-oprichter van de Voorkamer in Utrecht (Lombok, afbeelding links). De Voorkamer is een culturele ontmoetingsruimte, gericht op inclusie en integratie. Vanaf dag één is de missie geweest dat het initiatief ook dóór de gemeenschap wordt vormgegeven. Shay en haar team nemen ons mee in de ontwikkelingen en ervaringen van de Voorkamer. Hoe werkt dat: een inclusieve plek worden met designprocessen en cultuur? In een combi rondleiding/workshop zetten ze ons ook aan het werk!

Le Guess Who – Lombok Festival (±11.30)

Tijdens het Lombok Festival, een satelliet festival van Le Guess Who, vinden allerlei optredens en culturele activiteiten plaats. Muziek, expo’s, dichtkunst, lezingen, dans… alles komt voorbij. En alles is in samenwerking met de buurt. Zo opent de Ulu Moskee zijn deuren voor festivalgasten en op het plein van de moskee is een food market. Le Guess Who neemt ons mee op pad door Lombok: hoe zorgen lokale samenwerkingen ook voor een bijdrage aan de wijk?

Metaal Kathedraal – samen een circulaire leefomgeving bouwen (±13.30)

Metaal Kathedraal (afbeelding rechts) daagt mensen uit om samen een toekomst vorm te geven op basis van sociale, ecologische en culturele gelijkheid. Met de geniale natuur als gids werkt Metaal Kathedraal vanuit participatie en verbinding. Commerciële partijen, overheid, kunstenaars, wetenschappers, social designers, ouders en kinderen… iedereen komt bij hen over de vloer. Hoe verbinden ze mensen, en organiseren en stimuleren ze circulaire initiatieven? Artistiek leider Maureen Baas leidt ons rond in het kruispunt van werelden bij Metaal Kathedraal.

BAK, basis voor actuele kunst Utrecht (±15.00)

BAK is een internationaal platform voor theoretisch-geïnformeerde, politiek-gedreven kunst en experimenteel onderzoek. Sociale, ideologische en milieu-gerelateerde vraagstukken staan centraal in hun publieke programmering. Samen met Shay Raviv gaan we met Sanne Karssenberg en mogelijk een van hun samenwerkingspartners in gesprek over co-creatie.

Lunch/borrel

Onderweg krijgt iedereen een broodje en stuk fruit. Na de excursie, rond 16.00, is er bij Metaal Kathedraal de gelegenheid om nog na te praten met een borrel. Dit is op eigen kosten.

Ja, ik ga graag mee met de excursie en geef me hierbij op!
Selecteer de datum (25 september) en kies voor de DoorVanVoor excursie. De kosten bedragen 15 euro per persoon. We houden rekening met de corona-maatregelen.

[:]

Metaal Kathedraal / 10.15 - 16.00
Museum Schiedam: CO CREATIE; OP PAD MET UTRECHTERS
25/09/2020
[:nl] Museum Schiedam: CO CREATIE; OP PAD MET UTRECHTERS[:]
Op 25 september gaan co creaturen op pad met Shay Raviv van De Voorkamer. Het museum van Schiedam heeft ons uitgenodigd om onze expertise van co creatie te delen. Je gaat op pad naar bijzondere locaties en in dialoog delen we expertise. Museum Schiedam biedt twee workshops aan begeleid door...
/ Metaal Kathedraal / 10.15 - 16.00
 
   
[:nl]De Avonden incl. diner | Schwalbe speelt Steen[:]
28/09/2020

[:nl]STEEN is een ritueel /werkplaats /actie /kunstwerk waarin ruimte is voor andere soorten aan de onder- en zijkant van een straatsteen. Collectief Schwalbe nodigt u uit voor De Avonden; een interactief diner op maandag 28 september, met daarna een samenwerking in hun tijdelijke werkplaats Steen in Metaal Kathedraal tijdens TisMis op 4 oktober.

De Avonden incl. diner op maandag 28 september | 19.00 – 22.00 | €15,00
Workshop op zondag 4 oktober | diverse tijden | €7,50

Voor het Diner nodigt Schwalbe de buurt, bewoners, vanzelfsprekenden en onzelfsprekenden uit om met ons te eten en te drinken. Om elkaar eerst en vooral als mens te ontmoeten, te spreken over wat er op dat moment leeft, zonder specifiek doel, zonder gespreksleider.

Vanuit het Diner volgt De Avonden

De Avonden is een georganiseerde bijeenkomst waarbij een wetenschapper, een kunstenaar, en een ‘doener’ spreken over waar zij professioneel en niet-professioneel mee bezig zijn. Debra Solomon vertelt op de avonden over grond, wat er in de bodem leeft en waar die uit bestaat. Ronald Boer werkt in residentie bij Metaal Kathedraal aan een project van de Onkruidenier en vertelt over wat er zoal groeit in de directe omgeving. De makers van Steen houden hun eigen presentatie en delen inspiratiemateriaal.

De Avonden is een informele avond. Intiem, open en voelend als een clubhuis. Een samenkomst en uitwisseling van ervaring en kennis over iets wat connectie heeft met steen, grond en manieren van omgaan met je directe omgeving.

Schwalbe COLLECTIEF

Schwalbe is een theatercollectief dat sinds 2008 fysieke, minimalistische voorstellingen maakt en speelt in Nederland en daarbuiten. In 2013 maakten zij met een groep van 35 Rotterdammers Schwalbe zoekt massa. In elke stad waar zij speelden nodigden ze mensen uit om samen een massa beweging op het podium te maken. De voorstelling won de BNG Bank nieuwe theatermakersprijs en werd genomineerd voor de Nederlandse Dansdagen en de VSCD Mimeprijs. Sinds 2017 onderzoeken zij een vorm van theater waar uitwisseling, plek en proces een grotere rol speelt, vanuit het idee ‘organisatie is inhoud en inhoud is organisatie’.

Tickets

[:]

Tickets / Metaal Kathedraal / 19.00 - 22.00
De Avonden incl. diner | Schwalbe speelt Steen
28/09/2020
[:nl]De Avonden incl. diner | Schwalbe speelt Steen[:]
[:nl]STEEN is een ritueel /werkplaats /actie /kunstwerk waarin ruimte is voor andere soorten aan de onder- en zijkant van een straatsteen. Collectief Schwalbe nodigt u uit voor De Avonden; een interactief diner op maandag 28 september, met daarna een samenwerking in hun tijdelijke werkplaats Steen in Metaal Kathedraal tijdens TisMis op 4 oktober.[:]
/ Metaal Kathedraal / 19.00 - 22.00
 
   
[:nl]Vrijwilligersdag[:]
01/10/2020 - 02/10/2020

[:nl]

Donderdag vrijwilligersdag bij Metaal Kathedraal.

Wij hebben op donderdagen vrijwilligersdag ingepland. Voedselbos-expert Abel Tattje trekt met vrijwilligers de (medicinale) tuin in, om alles te leren over het onderhoud van de tuin en de regeneratieve kracht van de natuur. Lijkt het jou ook leuk om meer te ontdekken over de kracht, kennis en kunde van de natuur? Kom dan meewerken bij Metaal Kathedraal! Voorkennis is niet nodig, met interesse en motivatie kun je bij ons veel leren over circulair wonen, werken en leven. Stuur een email naar hallo@metaalkathedraal.nl en informeer over de mogelijkheden.[:]

Metaal Kathedraal / Hele dag
Vrijwilligersdag
01/10/2020 - 02/10/2020
[:nl]Vrijwilligersdag[:]
[:nl]Ga als vrijwilliger aan de slag bij Metaal Kathedraal en leer over circulair wonen, werken en leven! Er liggen verschillende taken die door vrijwilligers kunnen worden opgepakt.[:]
/ Metaal Kathedraal / Hele dag
 
   
TisMis - De Gevestigde Orde
04/10/2020

[:nl]

TisMis! Een maandelijkse festivaldag met impact

Een actueel cultureel programma met handvatten om de nieuwe werkelijkheid in de tijd van klimaatcrisis als oplossingen ervaarbaar te maken voor een breed publiek.

Metaal Kathedraal is in 2011 gestart met statements over de plastic soep om de noodklok te luiden. Inmiddels hoeven we niet meer te strijden om dit zichtbaar te maken. Helaas. De wereld staat in brand. Letterlijk en figuurlijk. We zien onze eigen individuele sterfelijkheid onder ogen en houden rekening met het feit dat ons soort mens als geheel uitsterft. Hoe zal de mens en de algehele mensheid worden herinnerd? Wat wordt onze nalatenschap? Door te denken aan de dood, kom je er ook achter hoe je wilt leven, wat écht de moeite waard is en hoe je zin geeft aan het bestaan. Dat ons einde een feit is, en nog niet iedereen dat beseft en inziet is kraakhelder. En dat we nog een kleine kans hebben het tij te keren is voor Metaal Kathedraal ook kraakhelder. Hier zetten we ons in 2020 wederom voor in. Met man en macht. Met Kunstenaar en Wetenschapper. In nauwe samenwerking met onze buren en wijkbewoners. Hoe?

2020 wordt een ode aan de genialiteit van de natuur!

Wij denken dat de kennis, kunde en kracht vd natuur ons de hoop en verbinding geeft die we als mens nodig hebben om het tij te keren. En dat het onze taak is onze medemens intensief te betrekken bij de magie en genialiteit van (onze) natuur! In samenwerking met wijkbewoners en oa de Waterschool, Building Conversation en de Onkruideniers maken we dit ervaarbaar en belichten we het ingenieuze zelfherstellende vermogen van lichaam en geest, de aarde en universum. In de vorm van veldonderzoek herontdekken we onze directe omgeving. We gaan met wijkbewoners op onderzoek en in gesprek. We maken cultureel programma met datgene dat leeft en aangereikt wordt door de lokale omgeving. Hun vragen bepalen de inhoud van het programma in TisMis. We gaan met elkaar onderzoeken hoe we samen lokaal kunnen produceren, consumeren en communiceren om te bouwen aan een eetbare en zuurstofrijke omgeving.

TisMis is de eerste zondag van de maand (behalve in december, dan is ’t de 2e zondag). Op andere dagen is er allemaal bedrijvigheid in de circulaire proeftuin. Kom spelen en onze toekomst ervaren tijdens TisMis en doordeweeks in de circulaire proeftuin! Open van ma/vrij van 9 tot 17.00. Kook water voor een kopje koffie op het restafval en ga op avontuur. Verwen uzelf met de kennis over de kracht & kunde van de natuur en hoe dienstbaar deze is aan ons geluk!

Met uitzondering van sommige activiteiten is TisMis gratis te bezoeken. Ga voor actuele informatie over het programma naar metaalkathedraal.nl/programma.

Het programma van Metaal Kathedraal wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Utrecht.[:]

Metaal Kathedraal / 9.30
TisMis - De Gevestigde Orde
04/10/2020
TisMis – De Gevestigde Orde
[:nl]Dé Biotoop in Utrecht biedt maandelijks Cultureel programma met handvatten om de nieuwe werkelijkheid in de tijd van klimaatcrisis als oplossingen ervaarbaar te maken voor een breed publiek. Een festivaldag met Artist in residence presentaties, Kindertheater, programma en workshops, Repaircafé, Proeftuin, Marktplein voor de Wijk, lezingen, lange tafelmaaltijden, exposities en interactief programma.[:]
/ Metaal Kathedraal / 9.30
 
   
[:nl]Filmontbijt met The Biggest little Farm[:]
04/10/2020

[:nl]Update 1 oktober: het filmontbijt gaat door conform alle richtlijnen van het RIVM.

Voedsel verbouwen in eigen achtertuin? Ambities??
Kaartje met bio ontbijtje €16.00 (Eitje, koffie/ thee, croissantje, jam)

The Biggest Little Farm (8,1 op imbd) toont een eerlijk, hoopvol en bijzonder aandoenlijk beeld van een koppel dat een stuk dor land koopt om om te bouwen tot een unieke boerderij met een bloeiend, zelfregulerend ecosysteem. Een prachtig en inspirerend beeld van een zoektocht naar harmonie tussen mens en natuur, die adembenemend gefilmd is en bol staat van de kleurige karakters, zij het harig, wollig, kakelend, knorrend, vliegend of kruipend.

[:]

Tickets / Metaal Kathedraal / 10.00 - 12.30
Filmontbijt met The Biggest little Farm
04/10/2020
[:nl]Filmontbijt met The Biggest little Farm[:]
[:nl]The Biggest Little Farm toont een eerlijk, hoopvol en bijzonder aandoenlijk beeld van een koppel dat een stuk dor land koopt om om te bouwen tot een unieke boerderij met een bloeiend, zelfregulerend ecosysteem. Een prachtig en inspirerend beeld van een zoektocht naar harmonie tussen mens en natuur, die adembenemend gefilmd is en bol staat van de kleurige karakters, zij het harig, wollig, kakelend, knorrend, vliegend of kruipend.[:]
/ Metaal Kathedraal / 10.00 - 12.30
 
   
[:nl]Dansende Leegte: interactieve lezing #2[:]
04/10/2020

[:nl]In het westen hebben we geleerd om de wereld uitsluitend te begrijpen vanuit conceptueel denken. Deze beperkte opvatting van het menselijke systeem wordt gereflecteerd in de huidige neoliberale samenleving en manifesteert zich in het hedendaagse gebruik van technologie. Ons brein is voortdurend aangesloten op de communicatieve sensatie-stimulus matrix van het internet. En hoewel we meer verbonden zijn dan ooit – voltrekt zich tegelijkertijd een psychische ineenstorting in de Westerse wereld. Dit manifesteert zich in toenemende vervreemding, eenzaamheid en depressie.

Uitsluitend leven vanuit het conceptuele denken, leidt op den duur tot verwarring over hoe in harmonie te leven met onszelf, ons lichaam, anderen en onze natuurlijke leefomgeving. We verliezen de connectie met de levensenergie die van nature aanwezig is in ons menselijk systeem.

‘Dansende Leegte’ onderzoekt of een bredere opvatting van het menselijke systeem mogelijk is, waarbij het conceptuele denken wordt gezien als éen onderdeel van de vele lagen van menselijk bewustzijn.

In deze interactieve lezing onderzoeken we samen hoe meerdere lichamen van bewustzijn zich manifesteren in jouw eigen menselijke elektromagnetisch veld. Welke lagen van het menselijk bewustzijn ervaar jij, en hoe ervaar jij deze?

De workshop bestaat uit een korte lezing, een geleide meditatie en een teken oefening waarin jij jouw directe ervaring uitgaat beelden. Er zal ruimte zijn om jouw ervaringen te delen en samen te reflecteren op je bevindingen, maar niets hoeft natuurlijk.

Workshop duurt 2 uur. 11.00 – 13.00 uur, max 10 deelnemers.

Door Sieta van Horck

Sieta van Horck (1992) gebruikt technologie als taal om de subtiele lagen van levende organismen te onderzoeken en menselijke intuïtieve belichaamde kennis te exploreren. Technologie wordt gebruikt als instrument en taal om inzicht te verschaffen over het natuurlijk functioneren van het menselijke systeem en verbondenheid te creëren tussen de interne belevingswereld en de externe omgeving. Aan de basis van haar werk staat inclusiviteit in plaats van separatie, verbinding in plaats van categorisatie. Haar interactieve experimenten nodigen uit om voorbij het analytische denken waar te nemen. Er ontstaat een verschuiving in perceptie waardoor de mogelijkheid ontstaat voor het herconfigureren en herwaarderen van onze relatie tot onszelf, anderen en de aarde. Meer over Sieta.

Emptiness Dancing wordt ondersteund door het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie
[:]

Tickets / Metaal Kathedraal / 11.00 - 13.00
Dansende Leegte: interactieve lezing #2
04/10/2020
[:nl]Dansende Leegte: interactieve lezing #2[:]
[:nl]'Dansende Leegte' onderzoekt of een bredere opvatting van het menselijke systeem mogelijk is, waarbij het conceptuele denken wordt gezien als éen onderdeel van de vele lagen van menselijk bewustzijn. In deze interactieve lezing onderzoeken we samen hoe meerdere lichamen van bewustzijn zich manifesteren in jouw eigen menselijke elektromagnetisch veld. Welke lagen van het menselijk bewustzijn ervaar jij, en hoe ervaar jij deze?[:]
/ Metaal Kathedraal / 11.00 - 13.00
 
   
[:nl]Repair Café[:]
04/10/2020

[:nl]In het Repair Café ga je samen met onze handige vrijwilligers aan de slag. Zij helpen je bij het repareren van kleine elektronische apparaten zoals een elektrische tandenborstel, scheerapparaat, oude telefoon of laptop. Maar je kunt bij hen ook terecht met meubels, serviesgoed, gebruiksvoorwerpen, speelgoed etc. Alles wat kapot is en je qua formaat zelf per fiets hebt kunnen vervoeren (dus geen grote apparaten als een koelkast etc.) is welkom!

Welkom bij het Repair Café

Je bent van harte welkom tussen 11.00 – 15.00 uur. Een bezoek aan het Repair Café is gratis, maar een fooi wordt zeer op prijs gesteld! Eventuele kosten voor vervangende onderdelen zijn voor eigen rekening.

Spelregels

  • Laat je apparaat zien en schrijf je in.
  • Het zou kunnen dat je even moet wachten, je kunt (bij drukte) terecht met 1 product per keer.
  • Samen kijken we wat er kapot is en of we het kunnen maken.
  • De kosten voor de onderdelen die vervangen moeten worden zijn voor eigen rekening.
  • Voor het repareren is een fooi van harte welkom!
  • Wij bieden geen garantie dat het product gemaakt kan worden, onze hulp is vrijblijvend.
  • Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw spullen, ook als deze kapot gaan zijn wij niet aansprakelijk. Natuurlijk zijn wij zo voorzichtig mogelijk!
  • Je neemt je producten altijd mee terug naar huis, ook als wij het helaas niet konden maken

TisMis

Deze activiteit is onderdeel van TisMis. Elke 1e zondag van de maand staan de aloude kerkdeuren als vanouds wagenwijd open en ben je van harte welkom! Op deze zondagen is er telkens een afwisselend programma met (kinder)theater, bio markt, muziek, film, lezingen, workshops, etc. Stadsherberg Boelens in Metaal Kathedraal is elke eerste zondag van de maand geopend vanaf 09.30 uur voor een lekkere kop koffie, lunch en taart. Het programma van TisMis bekijk je op metaalkathedraal.nl/programma.

Het programma van Metaal Kathedraal wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Utrecht.[:]

Metaal Kathedraal / 11.00 - 15.00
Repair Café
04/10/2020
[:nl]Repair Café[:]
[:nl]In het Repair Café ga je samen met onze handige vrijwilligers aan de slag. Zij helpen je bij het repareren van kleine elektronische apparaten zoals een elektrische tandenborstel, scheerapparaat, oude telefoon of laptop. Maar je kunt bij hen ook terecht met meubels, serviesgoed, gebruiksvoorwerpen, speelgoed etc. Alles wat kapot is en je qua formaat zelf per fiets hebt kunnen vervoeren (dus geen grote apparaten als een koelkast etc.) is welkom![:]
/ Metaal Kathedraal / 11.00 - 15.00
 
   
[:nl]Schwalbe speelt Steen[:]
04/10/2020

[:nl]We starten deze TisMis met FilmOntbijt Biggest little Farm om u met groen te inspireren. Daarnaast nodigt Collectief Schwalbe u uit om ruimte te laten. Een helder vervolg na het werk van Kunstenaar Robbert van der Horst met UNBUILD(T).

STEEN is een ritueel /werkplaats /actie /kunstwerk waarin ruimte is voor andere soorten aan de onder- en zijkant van een straatsteen. Collectief Schwalbe nodigt u uit voor De Avonden; een interactief diner op maandag 28 september, met daarna een samenwerking in hun tijdelijke werkplaats Steen in Metaal Kathedraal tijdens TisMis op 4 oktober.

De Avonden incl. diner op maandag 28 sept | 19.00 – 22.00 | €15,00
Workshop op zondag 4 oktober | diverse tijden | €7,50

Schwalbe COLLECTIEF

Schwalbe is een theatercollectief dat sinds 2008 fysieke, minimalistische voorstellingen maakt en speelt in Nederland en daarbuiten. In 2013 maakten zij met een groep van 35 Rotterdammers Schwalbe zoekt massa. In elke stad waar zij speelden nodigden ze mensen uit om samen een massa beweging op het podium te maken. De voorstelling won de BNG Bank nieuwe theatermakersprijs en werd genomineerd voor de Nederlandse Dansdagen en de VSCD Mimeprijs. Sinds 2017 onderzoeken zij een vorm van theater waar uitwisseling, plek en proces een grotere rol speelt, vanuit het idee ‘organisatie is inhoud en inhoud is organisatie’.

Tickets

[:]

Tickets / Metaal Kathedraal / 12.00 - 15.45
Schwalbe speelt Steen
04/10/2020
[:nl]Schwalbe speelt Steen[:]
[:nl]STEEN is een ritueel /werkplaats /actie /kunstwerk waarin ruimte is voor andere soorten aan de onder- en zijkant van een straatsteen. Collectief Schwalbe nodigt u uit voor De Avonden; een interactief diner op maandag 28 september, met daarna een samenwerking in hun tijdelijke werkplaats Steen in Metaal Kathedraal tijdens TisMis op 4 oktober.[:]
/ Metaal Kathedraal / 12.00 - 15.45
 
   
[:nl]Workshop Tai Chi - doe gratis mee![:]
04/10/2020

[:nl]Tai chi is van origine een Chinese vechtkunst. Het wordt ook beoefend ter verbetering van de gezondheid en als meditatie. Tai Chi – ook wel ‘taijiquan’ – bevordert het natuurlijk functioneren, door lichaam en geest meer in evenwicht te brengen. In het beoefenen van Tai Chi staat het voelen en ontspannen van het lichaam centraal. Dit leidt tot meer lichaamsbewustzijn, balans en een betere houding. Tai Chi is geen therapie, maar kan soms wel therapeutisch werken. Deelname aan deze workshop Tai Chi is gratis. We werken volgens de richtlijnen van het RIVM. Meld je gratis aan via de online ticketshop. Vol=vol.

Inhoud van de workshop

De workshop start met een warming-up. Vervolgens leer je enkele bewegingen van de Tai Chi vorm. Natuurlijk komen ook de basisprincipes van Tai Chi aan bod. Deze workshop is geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

De docent

De workshop wordt gegeven door Tjeerd Verbeek. Hij beoefent ruim 25 jaar Tai Chi en Qigong en geeft les in Utrecht Leidsche Rijn. Kijk voor meer info over Tjeerd op tai-chi.nl/leidsche-rijn . Hij verzorgt ook tai chi workshops voor bedrijven.

Kleding

Ruimzittende kleding, zoals een joggingbroek, en comfortabele schoenen met soepele platte zool zijn aanbevolen. Op blote voeten of met sokken kan ook. Er worden zowel actieve oefeningen waar je het warm van krijgt, als rustige gedaan. Als je wat ‘laagjes’ aantrekt kun je je kleding aanpassen aan het moment. Bij goed weer wordt de workshop buiten gegeven. Er is geen aparte kleedruimte, omkleden in de ruimte kan natuurlijk altijd.

Bron afbeelding: Tjeerd Verbeek.

TisMis

Deze activiteit is onderdeel van TisMis. Elke 1e zondag van de maand staan de aloude kerkdeuren als vanouds wagenwijd open en ben je van harte welkom! Op deze zondagen is er telkens een afwisselend programma met (kinder)theater, bio markt, muziek, film, lezingen, workshops, etc. Stadsherberg Boelens in Metaal Kathedraal is elke eerste zondag van de maand geopend vanaf 09.30 uur voor een lekkere kop koffie, lunch en taart. Het programma van TisMis bekijk je op metaalkathedraal.nl/programma.

Het programma van Metaal Kathedraal wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Utrecht.
[:]

Tickets / Metaal Kathedraal / 12.00 - 13.30
Workshop Tai Chi - doe gratis mee!
04/10/2020
[:nl]Workshop Tai Chi – doe gratis mee![:]
[:nl]Tai Chi – ook wel ‘taijiquan’ – bevordert het natuurlijk functioneren, door lichaam en geest meer in evenwicht te brengen. Tijdens deze workshop leer je enkele bewegingen van de Tai Chi vorm en komen ook de basisprincipes van Tai Chi aan bod. Deze workshop is geschikt voor zowel beginners als gevorderden.[:]
/ Metaal Kathedraal / 12.00 - 13.30
 
   
[:nl]Voedsellab Workshop Fermenteren[:]
04/10/2020

[:nl]Vanuit de kennis van fermenteren hoef je geen voedsel meer te verspillen! Draag je bij aan je eigen zelfherstellend vermogen en verklein je je footprint door zelf lokaal geproduceerd eten goed te bewaren en smaken te veredelen. Vanuit deze expertise laat je je smaakpapillen kennismaken met overheerlijke vernieuwende smaken. Met fermenteren leer je vanuit oude wijsheden overheerlijke gerechten te maken. Hiermee brengen we oude kennis weer tot leven zodat we dit op lokaal niveau weer grootschalig kunnen gaan toe passen. Dit heeft niet alleen een enorme sociale impact maar levert ook een grote bijdrage aan de broodnodige verandering mbt de huidige klimaatproblematiek.

Hoe?

Dat leer je van Jasper Pos. Kok en fermentatie expert. We zien in de praktijk hoe we voedselverspilling tegen kunnen gaan met schimmels en bacteriën en wat nu de footprint is en vanuit lokaal geproduceerd eten en de invloeden van fermentatie. Je leert over het tegengaan van de verspillingsketen, bestaande en nieuwe toepassingen & biomimcry. Je gaat naar huis met overheerlijke eigen gemaakte heerlijkheden geladen met veel opgedane kennis zodat je zelf thuis met fermenteren aan de slag kunt, en de komende workshop weer kan groeien naar een next level!

Dus ja: Fermenteren kun je leren! Het is kostenbesparend en biedt grote gezondheidsvoordelen. Met fermenteren zet je je huidige keten van verspilling in als een rijke aanvulling van je voedselvoorraad. En dat allemaal in je eigen keuken!

Waar?

In het voedsellab van Metaal Kathedraal

Doe mee en schrijf je snel in via onze online ticketshop. Kosten zijn 32,50 euro p.p. en inclusief het lekkers dat je tijdens de workshop maakt. Om het mee naar huis te kunnen nemen vragen we je om zelf 2 glazen potten (max 500 ml) en 1 glazen fles mee te brengen.

Wie is Jasper

De workshop Fermenteren wordt gegeven door Jasper Pos.

Jasper Pos - docent Workshop Fermenteren

Jasper Pos – docent Workshop Fermenteren

“De afgelopen jaren kook ik naast hobbymatig ook voor mijn werk. Het is mijn ideale vorm van creatieve expressie. Tijdens een lange reis ontdekte ik dat het huidige consumptiesysteem vaak negatieve gevolgen heeft voor de wereld om ons heen. We verspillen zoveel. Tijdens een vorige project heb ik mensen gemotiveerd om met een aantal kleine veranderingen deze verspilling tegen te gaan. Bijvoorbeeld door te leren hoe je oesterzwammen op koffieprut kweekt. De koffieprut ging de afvalemmer niet meer in en na een paar weken ontstonden er eetbare paddestoelen. Ik wil mensen leren om juist mèt de natuur te werken in plaats van tegen de natuur. Verspilling van nog goede groente tegengaan door samen te werken met de bacteriën die fermenteren is daarvoor een goede manier. Ook ga ik komende tijd in het voedsellab aan de slag op zoek naar innovatieve producten. Zo wordt koken en duurzaamheid een briljante combinatie!”

TisMis

Deze activiteit is onderdeel van TisMis. Elke 1e zondag van de maand staan de aloude kerkdeuren als vanouds wagenwijd open en ben je van harte welkom! Op deze zondagen is er telkens een afwisselend programma met (kinder)theater, bio markt, muziek, film, lezingen, workshops, etc. Stadsherberg Boelens in Metaal Kathedraal is elke eerste zondag van de maand geopend vanaf 09.30 uur voor een lekkere kop koffie, lunch en taart. Het programma van TisMis bekijk je op metaalkathedraal.nl/programma.

Het programma van Metaal Kathedraal wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Utrecht.[:]

Tickets / Metaal Kathedraal / 13.00 - 15.00
Voedsellab Workshop Fermenteren
04/10/2020
[:nl]Voedsellab Workshop Fermenteren[:]
[:nl]Vanuit de kennis van fermenteren hoef je geen voedsel meer te verspillen! Draag je bij aan je eigen zelfherstellend vermogen en verklein je je footprint door zelf lokaal geproduceerd eten goed te bewaren en smaken te veredelen. Vanuit deze expertise laat je je smaakpapillen kennismaken met overheerlijke vernieuwende smaken. Met fermenteren leer je vanuit oude wijsheden overheerlijke gerechten te maken. Hiermee brengen we oude kennis weer tot leven zodat we dit op lokaal niveau weer grootschalig kunnen gaan toe passen. Dit heeft niet alleen een enorme sociale impact maar levert ook een grote bijdrage aan de broodnodige verandering mbt de huidige klimaatproblematiek. [:]
/ Metaal Kathedraal / 13.00 - 15.00
6 7 8 9 10 11 12 13 14 15