EEN VITALISEREND DIALOOG
12/12/2020

Na de lunch schuiven we aan bij de Vortex. Een vitaliserend dialoog in aanwezigheid van experts, bestuurders van gemeente Utrecht en Gedeputeerde Huib van Essen van Provincie Utrecht. Vanuit de living labs in proeftuin Metaal Kathedraal wordt er in samenwerking met de samenleving gebouwd aan vernieuwend curriculum. Een interactieve participatieve leerschool voor en door de samenleving om een regeneratieve levensstijl eigen te maken. We starten in dialoog met Rianne Makkink (Studio Makkink & Bey), Claudia Jansen (inhoudelijk directeur Buitenschool Utrecht) en Gemma Luz Bosch (Artist in Residence bij Metaal Kathedraal) en Jaco Appelman. (Wetenschapper en programmamaker bio-inspired innovation bij de UU) . Jaco bouwt met team Metaal Kathedraal mee aan Werkplaats de Werkplaats, waar bedrijven, jongelui en uitvinders laten zien dat we in samenspraak met de natuur kunnen innoveren. Moderator Frits Lintmeijer verbindt, verlengt en verrijkt het gesprek in samenspraak met het publiek.

Metaal Kathedraal / 14.30
EEN VITALISEREND DIALOOG
12/12/2020
EEN VITALISEREND DIALOOG
Na de lunch schuiven we aan bij de Vortex. Een vitaliserend dialoog in aanwezigheid van experts, bestuurders van gemeente Utrecht en Gedeputeerde Huib van Essen van Provincie Utrecht. Vanuit de living labs in proeftuin Metaal Kathedraal wordt er in samenwerking met de samenleving gebouwd aan vernieuwend curriculum. Een interactieve participatieve...
/ Metaal Kathedraal / 14.30
 
   
[:nl]Artist Talk "Dansende Leegte"[:]
12/12/2020

[:nl]”Mijn artistieke praktijk is gebaseerd op het zichtbaar en invoelbaar maken van het onzichtbare. Mijn werk richt zich op verbinding in plaats van separatie, het herkennen en herinneren van het vormloze bewustzijn dat ten grondslag ligt aan alle materiële vormen. Lang genoeg hebben we ons blindgestaard op materie. Het is tijd om collectief de waarde van het immateriële, de ruimte, en het universele te herinneren en vanuit daar de samenleving opnieuw op te bouwen.” Sieta van Horck – Artist in Residence 2020 bij Metaal Kathedraal

Dansende Leegte

In het artistieke onderzoek ‘Dansende Leegte’ heeft Sieta van Horck de afgelopen maanden samen met de bezoekers van Metaal Kathedraal onderzocht welke lichamen van bewustzijn zich manifesteren in het menselijk energetisch systeem en in welke vormen.

De lagen van bewustzijn die in het westen doorgaans de overhand hebben zijn het mentale en fysieke lichaam. Wanneer we verstillen en in onze natuurlijk staat zijn van ontspannen (kalm, open en verbonden), nemen we ook andere subtielere lichamen van bewustzijn waar zoals het emotionele lichaam of het energetisch lichaam.

Hoewel iedereen dit individueel beleeft en bij elk van deze lichamen een unieke ervaring heeft (zo heeft elk individu andere verhalen in het hoofd spelen, is geen een fysiek lichaam hetzelfde en ervaren we emoties op verschillende manieren), is de onderliggende vormloze structuur hiervan universeel. Het basale functioneren van onze menselijke systemen komt overeen. Maar hebben we allemaal onze eigen unieke expressie van de eenheid die ons verbindt.

De tijdelijke individuele vormen lijken te dansen in de universele vormeloze ruimte van ons bewustzijn.

Deze intrigerende dans tussen de vorm en het vormeloze in het menselijk bewustzijn probeer ik te signaleren en te duiden, gebruikmakend van EEG technologie. EEG technologie meet hersengolven waardoor het mogelijk wordt om de staat van zijn van deelnemers zichtbaar en hoorbaar te maken. Zo worden interne processen, extern weerspiegeld en wordt het mogelijk om onze menselijke intuïtieve belichaamde intelligentie te herkennen.

Tijdens de interactieve Artist Talk op 12 december neemt Sieta ons mee in haar onderzoek, deelt zij haar bevindingen en doet ze samen met het publiek een live-experiment.

Door Sieta van Horck

Sieta van Horck (1992) gebruikt technologie als taal om de subtiele lagen van levende organismen te onderzoeken en menselijke intuïtieve belichaamde kennis te exploreren. Technologie wordt gebruikt als instrument en taal om inzicht te verschaffen over het natuurlijk functioneren van het menselijke systeem en verbondenheid te creëren tussen de interne belevingswereld en de externe omgeving. Aan de basis van haar werk staat inclusiviteit in plaats van separatie, verbinding in plaats van categorisatie. Haar interactieve experimenten nodigen uit om voorbij het analytische denken waar te nemen. Er ontstaat een verschuiving in perceptie waardoor de mogelijkheid ontstaat voor het herconfigureren en herwaarderen van onze relatie tot onszelf, anderen en de aarde. Meer over Sieta.

Dit onderzoek wordt ondersteund door het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie
[:]

Tickets / Metaal Kathedraal / 16.30
Artist Talk "Dansende Leegte"
12/12/2020
[:nl]Artist Talk “Dansende Leegte”[:]
"Mijn artistieke praktijk is gebaseerd op het zichtbaar en invoelbaar maken van het onzichtbare. Mijn werk richt zich op verbinding in plaats van separatie, het herkennen en herinneren van het vormloze bewustzijn dat ten grondslag ligt aan alle materiële vormen. Lang genoeg hebben we ons blindgestaard op materie. Het is...
/ Metaal Kathedraal / 16.30
 
   
TisMis - De Vortex Roulette
13/12/2020

TisMis! Een maandelijkse festivaldag met impact

Een actueel cultureel programma met handvatten om de nieuwe werkelijkheid in de tijd van klimaatcrisis als oplossingen ervaarbaar te maken voor een breed publiek.

TisMis is de eerste zondag van de maand (behalve in december, dan is ’t de 2e zondag). Op andere dagen is er allemaal bedrijvigheid in de circulaire proeftuin. Kom spelen en onze toekomst ervaren tijdens TisMis en doordeweeks in de circulaire proeftuin! Open van ma/vrij van 9 tot 17.00. Kook water voor een kopje koffie op het restafval en ga op avontuur. Verwen uzelf met de kennis over de kracht & kunde van de natuur en hoe dienstbaar deze is aan ons geluk!

Ivm de richtlijnen van het RIVM kun je Metaal Kathedraal alleen bezoeken door je vooraf in te schrijven voor een van de activiteiten. Dit kan via onze online ticketshop op metaalkathedraal.nl/tickets. Met uitzondering van sommige activiteiten is TisMis gratis te bezoeken. Ga voor actuele informatie over het programma naar metaalkathedraal.nl/programma.

Metaal Kathedraal is in 2011 gestart met statements over de plastic soep om de noodklok te luiden. Inmiddels hoeven we niet meer te strijden om dit zichtbaar te maken. Helaas. De wereld staat in brand. Letterlijk en figuurlijk. We zien onze eigen individuele sterfelijkheid onder ogen en houden rekening met het feit dat ons soort mens als geheel uitsterft. Hoe zal de mens en de algehele mensheid worden herinnerd? Wat wordt onze nalatenschap? Door te denken aan de dood, kom je er ook achter hoe je wilt leven, wat écht de moeite waard is en hoe je zin geeft aan het bestaan. Dat ons einde een feit is, en nog niet iedereen dat beseft en inziet is kraakhelder. En dat we nog een kleine kans hebben het tij te keren is voor Metaal Kathedraal ook kraakhelder. Hier zetten we ons in 2020 wederom voor in. Met man en macht. Met Kunstenaar en Wetenschapper. In nauwe samenwerking met onze buren en wijkbewoners. Hoe?

2020 wordt een ode aan de genialiteit van de natuur!

Wij denken dat de kennis, kunde en kracht vd natuur ons de hoop en verbinding geeft die we als mens nodig hebben om het tij te keren. En dat het onze taak is onze medemens intensief te betrekken bij de magie en genialiteit van (onze) natuur! In samenwerking met wijkbewoners en oa de Waterschool, Building Conversation en de Onkruideniers maken we dit ervaarbaar en belichten we het ingenieuze zelfherstellende vermogen van lichaam en geest, de aarde en universum. In de vorm van veldonderzoek herontdekken we onze directe omgeving. We gaan met wijkbewoners op onderzoek en in gesprek. We maken cultureel programma met datgene dat leeft en aangereikt wordt door de lokale omgeving. Hun vragen bepalen de inhoud van het programma in TisMis. We gaan met elkaar onderzoeken hoe we samen lokaal kunnen produceren, consumeren en communiceren om te bouwen aan een eetbare en zuurstofrijke omgeving.

TisMis is de eerste zondag van de maand (behalve in december, dan is ’t de 2e zondag). Op andere dagen is er allemaal bedrijvigheid in de circulaire proeftuin. Kom spelen en onze toekomst ervaren tijdens TisMis en doordeweeks in de circulaire proeftuin! Open van ma/vrij van 9 tot 17.00. Kook water voor een kopje koffie op het restafval en ga op avontuur. Verwen uzelf met de kennis over de kracht & kunde van de natuur en hoe dienstbaar deze is aan ons geluk!

Met uitzondering van sommige activiteiten is TisMis gratis te bezoeken. Ga voor actuele informatie over het programma naar metaalkathedraal.nl/programma.

Het programma van Metaal Kathedraal wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Utrecht.

Metaal Kathedraal / 9.30
TisMis - De Vortex Roulette
13/12/2020
TisMis – De Vortex Roulette
Dé Biotoop in Utrecht biedt maandelijks Cultureel programma met handvatten om de nieuwe werkelijkheid in de tijd van klimaatcrisis als oplossingen ervaarbaar te maken voor een breed publiek. Een festivaldag met Artist in residence presentaties, Kindertheater, programma en workshops, Repaircafé, Proeftuin, Marktplein voor de Wijk, lezingen, lange tafelmaaltijden, exposities en interactief programma.
/ Metaal Kathedraal / 9.30
 
   
[:nl]Klimaatdichters[:]
13/12/2020

[:nl]Persoonlijke date met het klimaat. Laat u dichten!

De Klimaatdichters is een snel groeiende beweging van Vlaamse en Nederlandse woordkunstenaars. Naar het voorbeeld van Poets for the Planet strijden zij met poëzie in al haar verschijningsvormen voor een klimaatvriendelijke wereld. In een intieme online afspraak van 15 minuten leest een dichter pur sang u een persoonlijk en bijzonder gedicht voor. Ga mee op reis in de thema’s waarin u u wilt verdiepen.

Doe mee en reserveer voor €7,50 ‘uw’ dichter online!
[:]

Tickets / Metaal Kathedraal / 11.00 - 17.00
Klimaatdichters
13/12/2020
[:nl]Klimaatdichters[:]
Persoonlijke date met het klimaat. Laat u dichten! De Klimaatdichters is een snel groeiende beweging van Vlaamse en Nederlandse woordkunstenaars. Naar het voorbeeld van Poets for the Planet strijden zij met poëzie in al haar verschijningsvormen voor een klimaatvriendelijke wereld. In een intieme online afspraak van 15 minuten leest een...
/ Metaal Kathedraal / 11.00 - 17.00
 
   
[:nl]Kindervoorstelling De wonderstroop van Henderikus (8+)[:]
13/12/2020

[:nl]Een wonderlijke vertelling over fantasie, waarheid, geneeskrachtige zoete smurrie en een poes die Hond heet.

Honderd jaar geleden leefde Henderikus. Hij probeerde met zijn gedachten zijn omgeving te beïnvloeden. Dat het bijvoorbeeld zou regenen als hij dat wilde. Dat geel groen was. En hij maakte natuurlijk zijn beroemde wonderstroop. Nu is er een kinderboek over hem geschreven. Iedereen lijkt wel iets van Henderikus te vinden. Maar wat voor iemand was Henderikus nou echt? Om te helpen deze vraag te beantwoorden is er gelukkig het Rijksinstituut voor Waarheid en Feiten (RvWF). Twee vriendelijke Voorlichters van het RvWF vertellen over Henderikus en over het boek dat over hem is geschreven. Als zij klaar zijn met hun verhaal weet je precies wat je van Henderikus moet vinden. Of niet?

De Kwakzalvers is een nieuw samenwerkingsverband van acteurs en theatermakers Sjoerd Meijer, Sarah Jonker en Vera Ketelaars. Zij maakten en speelden eerder bij diverse jeugdtheaterinstellingen zoals De Toneelmakerij, Het Laagland, De Citadel en GarageTDI. Ook maakten zij alledrie als zelfstandig theatermaker diverse eigen voorstellingen voor volwassenen.

Regie: Sarah Jonker, tekst: Sjoerd Meijer, spel: Vera Ketelaars en Sjoerd Meijer, kostuums: Judith van den Berg.

Tickets

Tickets zijn online te koop via metaalkathedraal.nl/tickets-kids.
Prijs kids €9,00
Volwassenen €11,00
Bedragen zijn inclusief online servicekosten.

[:]

Tickets / Metaal Kathedraal / 13.00 - 13.50
Kindervoorstelling De wonderstroop van Henderikus (8+)
13/12/2020
[:nl]Kindervoorstelling De wonderstroop van Henderikus (8+)[:]
[:nl]Abdijsiroop, het wondermiddel is een verhalende, fantasierijke, absurdistisch-filosofische voorstelling voor kinderen (en volwassenen) vanaf 8 jaar. Hij gaat over geneeskunde, kwakzalverij en de wens een held te zijn ten tijde van de Spaanse Griep. [:]
/ Metaal Kathedraal / 13.00 - 13.50
 
   
[:nl]Vrijwilligersdag[:]
17/12/2020 - 18/12/2020

[:nl]

Donderdag vrijwilligersdag bij Metaal Kathedraal.

Wij hebben op donderdagen vrijwilligersdag ingepland. Voedselbos-expert Abel Tattje trekt met vrijwilligers de (medicinale) tuin in, om alles te leren over het onderhoud van de tuin en de regeneratieve kracht van de natuur. Lijkt het jou ook leuk om meer te ontdekken over de kracht, kennis en kunde van de natuur? Kom dan meewerken bij Metaal Kathedraal! Voorkennis is niet nodig, met interesse en motivatie kun je bij ons veel leren over circulair wonen, werken en leven. Stuur een email naar hallo@metaalkathedraal.nl en informeer over de mogelijkheden.[:]

Metaal Kathedraal / Hele dag
Vrijwilligersdag
17/12/2020 - 18/12/2020
[:nl]Vrijwilligersdag[:]
[:nl]Ga als vrijwilliger aan de slag bij Metaal Kathedraal en leer over circulair wonen, werken en leven! Er liggen verschillende taken die door vrijwilligers kunnen worden opgepakt.[:]
/ Metaal Kathedraal / Hele dag
 
   
[:nl]Vrijwilligersdag[:]
24/12/2020 - 25/12/2020

[:nl]

Donderdag vrijwilligersdag bij Metaal Kathedraal.

Wij hebben op donderdagen vrijwilligersdag ingepland. Voedselbos-expert Abel Tattje trekt met vrijwilligers de (medicinale) tuin in, om alles te leren over het onderhoud van de tuin en de regeneratieve kracht van de natuur. Lijkt het jou ook leuk om meer te ontdekken over de kracht, kennis en kunde van de natuur? Kom dan meewerken bij Metaal Kathedraal! Voorkennis is niet nodig, met interesse en motivatie kun je bij ons veel leren over circulair wonen, werken en leven. Stuur een email naar hallo@metaalkathedraal.nl en informeer over de mogelijkheden.[:]

Metaal Kathedraal / Hele dag
Vrijwilligersdag
24/12/2020 - 25/12/2020
[:nl]Vrijwilligersdag[:]
[:nl]Ga als vrijwilliger aan de slag bij Metaal Kathedraal en leer over circulair wonen, werken en leven! Er liggen verschillende taken die door vrijwilligers kunnen worden opgepakt.[:]
/ Metaal Kathedraal / Hele dag
10 11 12 13 14 15