[:nl]Rondleiding Medicinale Tuin[:]
02/06/2019

[:nl]Met bloemen en kruiden valt veel te doen, zowel culinair, cosmetisch als medisch. Bij Metaal Kathedraal is een prachtige medicinale tuin aangelegd die er om vraagt ontdekt te worden! De tuin is altijd in ontwikkeling en verandert continue. Kom tijdens een rondleiding van een half uur meer te weten over wat er groeit en bloeit en ontdek de (genees)kracht van moeder natuur binnen handbereik!

De rondleiding wordt gegeven door Heddy Veltkamp Kruiden. Heddy heeft de basiscertificatie Kruidengeneeskunde op zak en studeert nu verder voor kruidengeneeskundige. De natuur en geneeskrachtige planten en bomen in het bijzonder inspireren haar. Zij wil haar kennis hierover delen met anderen. Dit doet zij middels korte rondleidingen door de tuin en via verschillende kruidenworkshops waarbij telkens een ander kruid centraal staat.

In de workshops wordt dieper ingegaan op de geneeskracht van een of meerdere kruiden uit de medicinale tuin en leer je hoe je het kunt inzetten voor je gezondheid. We gaan plukken, ruiken en proeven. We maken er een tinctuur, (lichaams) verzorgingsproduct, olie, zalf, elixer en/of hapjes mee. Na een gezellige middag bezig zijn op een inspirerende plek ga je met een eigen gemaakt natuurproduct, een hoop inspiratie en kruidenkennis naar huis.

Elke 1e eerste zondag van de maand kun je om 13.30 uur een kruidenworkshop volgen. Ga voor meer informatie over de workshops naar metaalkathedraal.nl/kruidenworkshops.

Je kunt je voor de rondleiding door Heddy aanmelden in onze Stadsherberg.

Voor de rondleiding geldt een vrijwillige bijdrage in €. De rondleiding start om 12.00 uur en duurt ongeveer 30 minuten.

Het programma van Metaal Kathedraal wordt mede mogelijk gemaakt door DOEN en gemeente Utrecht![:]

Metaal Kathedraal / 12.00 - 12.30
Rondleiding Medicinale Tuin
02/06/2019
[:nl]Rondleiding Medicinale Tuin[:]
Met bloemen en kruiden valt veel te doen, zowel culinair, cosmetisch als medisch. Bij Metaal Kathedraal is een prachtige medicinale tuin aangelegd die er om vraagt ontdekt te worden! De tuin is altijd in ontwikkeling en verandert continue. Kom tijdens een rondleiding van een half uur meer te weten over...
/ Metaal Kathedraal / 12.00 - 12.30
 
   
[:nl]Workshop Qigong - doe gratis mee![:]
02/06/2019

[:nl]Qigong wordt uitgesproken als ‘tsjie koeng’ en ook wel geschreven als ‘chi kung’. Net als tai chi komt deze bewegings- en meditatie leer uit China en is zij gericht op het bevorderen van het lichamelijk en geestelijk welzijn. Hierin speelt het reguleren van de adem en de levensenergie een belangrijke rol. Qigong wordt ook wel ‘Chinese yoga’ genoemd. Qi betekent ‘energie’ of ‘adem’; gong betekent ‘vaardigheid’ of ‘cultivatie’. Qigong en tai chi zijn nauw verwant – een duidelijke grens is moeilijk te trekken.

Inhoud van de workshop

De workshop start met een uitgebreide warming-up. Vervolgens leer je de 5 elementen qigong bewegingen. Daarnaast is er natuurlijk aandacht voor het voelen en ontspannen van het lichaam. Geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Inschrijven

Deelname aan deze workshop Qigong is gratis. Je kunt je inschrijven aan de bar van Stadsherberg Boelens. Vol=vol.

De docent

De workshop wordt gegeven door Tjeerd Verbeek. Hij beoefent ruim 25 jaar Tai Chi en Qigong en geeft les in Utrecht Leidsche Rijn. Kijk voor meer info over Tjeerd op tai-chi.nl/leidsche-rijn. Hij biedt deze Qigong workshop ook aan voor bedrijven.

Kleding

Ruimzittende kleding, zoals een joggingbroek, en comfortabele schoenen met soepele platte zool zijn aanbevolen. Op blote voeten of met sokken kan ook. Er worden zowel actieve oefeningen waar je het warm van krijgt, als rustige gedaan. Als je wat ‘laagjes’ aantrekt kun je je kleding aanpassen aan het moment. Bij goed weer wordt de workshop buiten gegeven.
Er is geen aparte kleedruimte, omkleden in de ruimte kan natuurlijk altijd.

‘T is Mis op Zondag

Deze activiteit is onderdeel van ‘T is Mis op Zondag! Elke 1e zondag van de maand staan de aloude kerkdeuren als vanouds wagenwijd open en ben je van harte welkom! Op deze zondagen is er telkens een afwisselend programma met muziek, film, lezingen, muziek, etc. Het programma van ‘T is Mis op Zondag bekijk je op https://www.metaalkathedraal.nl/programma

Bron afbeelding: Tjeerd Verbeek.

Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Utrecht en Stichting DOEN.[:]

Metaal Kathedraal / 12.00 - 13.30
Workshop Qigong - doe gratis mee!
02/06/2019
[:nl]Workshop Qigong – doe gratis mee![:]
Qigong wordt uitgesproken als ‘tsjie koeng’ en ook wel geschreven als ‘chi kung’. Net als tai chi komt deze bewegings- en meditatie leer uit China en is zij gericht op het bevorderen van het lichamelijk en geestelijk welzijn. Hierin speelt het reguleren van de adem en de levensenergie een belangrijke...
/ Metaal Kathedraal / 12.00 - 13.30
 
   
[:nl]Workshop Ambassade van de Noordzee - voor het hele gezin[:]
02/06/2019

[:nl]

 
 
Wij, de Kathedraal en de Zee – een workshop voor het hele gezin door de kunstenaars van de Ambassade van de Noordzee.
Zondag 2 juni staat in het teken van de Waddenzee. In aanloop naar de filmvertoning WAD gaan we na afloop van de kindervoorstelling Kanoet (tip!) in de workshop ‘Ambassade van de Noordzee’ samen luisteren, ruiken en in gesprek over de relatie tussen mens, zee en natuur.

Metaal Kathedraal ligt aan de Leidsche Rijn en is via het Amsterdam-Rijn kanaal verbonden met de Noordzee, de grote spiegel van ons land. De gezondheid van de zee, handel, visserij, toerisme, kwaliteit van de dijken: het is allemaal van invloed op ons, de mens. Vorig jaar is in Den Haag de Ambassade van de Noordzee opgericht onder het motto: de Noordzee, en het leven in de zee, is van zichzelf.

Met dit uitgangspunt verenigt de Ambassade van de Noordzee op vindingrijke wijze mensen en niet-mensen in en rond de zee. Vanuit een urgente betrokkenheid worden relaties tussen verschillende Noordzee-spelers – als aardgasvelden, kabeljauwen, vissers en plankton – op een speelse, open en kritische wijze onderzocht, verbeeld en vertegenwoordigd. Het einddoel? In 2030 is de Noordzee ook formeel van zichzelf. In dat jaar kunnen Nederlanders die nieuwe positie van de zee emotioneel, politiek en juridisch aan.

2019 staat in het teken van onderzoekend luisteren naar de zee. Een ruim begrip: we luisteren niet alleen met onze oren, maar met al onze zintuigen en ons empathisch vermogen. Zo geven wij onszelf en de rest van de omwonenden van de Noordzee een voorstelling van de vele stemmen van de zee.

Luisteren naar de Noordzee begint met het verbeelden van haar stemmen. Hoe klinkt de politieke stem van kabeljauw, het plastic in de zee, van de kleur van het zeewater, of de zilvermeeuw? En hoe kunnen we ons menselijk perspectief en onze zintuigen afstemmen op deze ongewone stemmen? Welke beelden, media, verhalen en manieren van waarnemen kunnen ons daarbij helpen?

Meedoen

Doe met het hele gezin mee aan ‘Wij, de Kathedraal en de Zee’. We gaan met Frank Bloem op zoek naar leven en geuren in de Leidsche Rijn en de Noordzee en Thijs Middeldorp vertelt ons over de Ambassade van de Noordzee. Meld je voor €5,00 pp aan via metaalkathedraal.nl/tickets.

‘T IS MIS OP ZONDAG

Deze activiteit is onderdeel van ‘T is Mis op Zondag! Elke 1e zondag van de maand staan de aloude kerkdeuren als vanouds wagenwijd open en ben je van harte welkom! Op deze zondagen is er telkens een afwisselend programma met muziek, film, lezingen, muziek, etc. Het programma van ‘T is Mis op Zondag bekijk je op https://www.metaalkathedraal.nl/programma

Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Utrecht en Stichting DOEN.[:]

Tickets / Metaal Kathedraal / 12.30 - 16.00
Workshop Ambassade van de Noordzee - voor het hele gezin
02/06/2019
[:nl]Workshop Ambassade van de Noordzee – voor het hele gezin[:]
Tickets     Wij, de Kathedraal en de Zee - een workshop voor het hele gezin door de kunstenaars van de Ambassade van de Noordzee. Zondag 2 juni staat in het teken van de Waddenzee. In aanloop naar de filmvertoning WAD gaan we na afloop van de kindervoorstelling Kanoet (tip!)...
/ Metaal Kathedraal / 12.30 - 16.00
 
   
[:nl]Voedsellab: Workshop Fermenteren[:]
02/06/2019

[:nl]

 
 
Fermenteren kun je leren! Maak je de kennis en kunde van fermenteren eigen. Het is kostenbesparend en biedt grote gezondheidsvoordelen. Met fermenteren zet je je huidige verspillingsketen in als een rijke aanvulling van je voedselvoorraad. En dat allemaal in je eigen keuken!

Hoe dan?!

Tijdens de Workshop Fermenteren met kok- en fermentatie expert Jasper Pos in het Voedsellab van Metaal Kathedraal. De workshop is onderdeel het programma van ‘T is Mis op Zondag 2 juni, begint om 13.00 uur en is rond 14.30 uur afgelopen. We gaan proeven, leren en (in)maken!

Je leert over het tegengaan van de verspillingsketen met schimmels en bacteriën, bestaande en nieuwe toepassingen & Biomimcry. Je gaat naar huis met: pot met Kimchi, eigen gemaakte frisdrank en overheerlijke pickles. En veel opgedane kennis zodat je zelf thuis met fermenteren aan de slag kunt!

Doe mee en schrijf je snel in via onze online ticketshop. Kosten zijn 25 euro p.p. en inclusief het lekkers dat je tijdens de workshop maakt. Om het mee naar huis te kunnen nemen vragen we je om zelf 2 glazen potten (max 500 ml) en 1 glazen fles mee te brengen.

Wie is Jasper

De workshop Fermenteren wordt gegeven door Jasper Pos.

Jasper Pos - docent Workshop Fermenteren

Jasper Pos – docent Workshop Fermenteren


“De afgelopen jaren kook ik naast hobbymatig ook voor mijn werk. Het is mijn ideale vorm van creatieve expressie. Tijdens een lange reis ontdekte ik dat het huidige consumptiesysteem vaak negatieve gevolgen heeft voor de wereld om ons heen. We verspillen zoveel. Tijdens een vorige project heb ik mensen gemotiveerd om met een aantal kleine veranderingen deze verspilling tegen te gaan. Bijvoorbeeld door te leren hoe je oesterzwammen op koffieprut kweekt. De koffieprut ging de afvalemmer niet meer in en na een paar weken ontstonden er eetbare paddestoelen. Ik wil mensen leren om juist mèt de natuur te werken in plaats van tegen de natuur. Verspilling van nog goede groente tegengaan door samen te werken met de bacteriën die fermenteren is daarvoor een goede manier. Ook ga ik komende tijd in het voedsellab aan de slag op zoek naar innovatieve producten. Zo wordt koken en duurzaamheid een briljante combinatie!”

‘T is Mis op Zondag

Deze activiteit is onderdeel van ‘T is Mis op Zondag! Elke 1e zondag van de maand staan de aloude kerkdeuren als vanouds wagenwijd open en ben je van harte welkom! Op deze zondagen is er telkens een afwisselend programma met muziek, film, lezingen, muziek, etc. Het programma van ‘T is Mis op Zondag bekijk je op https://www.metaalkathedraal.nl/programma

Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Utrecht en Stichting DOEN.[:]

Tickets / Metaal Kathedraal / 13.00 - 14.30
Voedsellab: Workshop Fermenteren
02/06/2019
[:nl]Voedsellab: Workshop Fermenteren[:]
Tickets     Fermenteren kun je leren! Maak je de kennis en kunde van fermenteren eigen. Het is kostenbesparend en biedt grote gezondheidsvoordelen. Met fermenteren zet je je huidige verspillingsketen in als een rijke aanvulling van je voedselvoorraad. En dat allemaal in je eigen keuken! Hoe dan?! Tijdens de Workshop...
/ Metaal Kathedraal / 13.00 - 14.30
 
   
[:nl]Workshop Schilderen met bijenwas[:]
02/06/2019

[:nl]Schilderen met bijenwas is puur genieten voor iedereen! Een workshop door Atelier de Waterlelie.

Deze eeuwenoude schilderkunst wordt in deze workshop op een nieuwe, moderne, leuke en intuïtieve manier gebruikt. Door interessante smelttechnieken te gebruiken, ontstaan er prachtige kleuren en vormen.

Bijenwas is een natuurlijk product, waar pigment en hars aan is toegevoegd. De gekleurde blokjes die ervan gemaakt worden, geven een ongekende uitdaging in het schilderen. Schilderen met bijenwas is speels, kleurrijk, boeiend en levert verrassende effecten op. Het prikkelt de zintuigen en je kunt jezelf creatief helemaal laten gaan. De kleuren maken je blij en door het langzame bewegen op papier, ervaar je een mooie, diepe rust.

Kosten & aanmelden

Je kunt je voor deze workshop aanmelden bij Atelier de Waterlelie door te mailen naar info@atelier-dewaterlelie.nl of te bellen met 06- 25480553.

De kosten zijn €12,00 p.p. voor volwassenen en €8,00 p.p voor kinderen (vanaf 8 jaar).
Er is plek voor max. 8 personen, vol = vol!

Leef je uit, speel met kleuren en geniet van creatieve uitdagingen!
[:]

Metaal Kathedraal / 13.00 - 14.00
Workshop Schilderen met bijenwas
02/06/2019
[:nl]Workshop Schilderen met bijenwas[:]
Schilderen met bijenwas is puur genieten voor iedereen! Een workshop door Atelier de Waterlelie. Deze eeuwenoude schilderkunst wordt in deze workshop op een nieuwe, moderne, leuke en intuïtieve manier gebruikt. Door interessante smelttechnieken te gebruiken, ontstaan er prachtige kleuren en vormen. Bijenwas is een natuurlijk product, waar pigment en hars...
/ Metaal Kathedraal / 13.00 - 14.00
 
   
[:nl]Kruidenworkshop De Vlier staat in bloei, champagne![:]
02/06/2019

[:nl]De heerlijk smakende vlier staat in bloei. Een uitstekende gelegenheid om champagne te maken van de vlierbloesem en het leven te vieren! Maar er staat nog meer in bloei, zoals de heerlijke linde die gonst van de bijen. Naast het maken van vlierbloesemchampagne leer je over de groei en bloei van de vlier, de linde en andere bomen en wat je er medicinaal mee kan doen.

Over de kruidenworkshops

Met bloemen en kruiden valt veel te doen, zowel culinair, cosmetisch als medisch. Bij Metaal Kathedraal is een prachtige medicinale tuin aangelegd, een plek om aan de slag te gaan met de geneeskracht van kruiden. De kracht zit in moeder natuur en is binnen handbereik. Je verdiept je tijdens de workshop in het kruid en hoe je het kunt inzetten voor je gezondheid. We gaan plukken, ruiken en proeven. We maken er een tinctuur, (lichaams)verzorgingsproduct, olie, zalf, elixer en/of hapjes mee. Na een gezellige middag bezig zijn op een inspirerende plek ga je met een eigen gemaakt natuurproduct, een hoop inspiratie en kruidenkennis naar huis.

De workshops worden gegeven door Heddy Veltkamp. Heddy heeft de basiscertificatie Kruidengeneeskunde op zak en studeert nu verder voor kruidengeneeskundige. De natuur en geneeskrachtige planten en bomen in het bijzonder inspireren haar. Zij wil haar kennis hierover delen met anderen. De workshops zijn er voor iedereen die interesse heeft in de geneeskracht van kruiden en geschikt voor alle niveaus.

Kosten en reserveren

De prijs per workshop is €25,79. Deze prijs is inclusief online reserveringskosten, materialen, hand-out en koffie/thee.

Het maximaal aantal deelnemers per workshop is 12, wacht dus niet te lang met het reserveren van jouw plekje! Dit doe je online via onze ticketshop; wel zo gemakkelijk!

Mis op Zondag

Deze activiteit is onderdeel van Mis op Zondag op elke 1e zondag van de maand. Mis op Zondag heeft een vermakelijk rijk gevuld en educatief programma voor alle leeftijdsgenoten in de wijk met muziek, theater, kinderprogramma, kunst en workshops.

Andere kruidenworkshops

Staat jouw thema of kruid er niet bij? Laat het Heddy weten! Bij voldoende animo volgt wellicht een workshop over dit onderwerp.

Het programma van Metaal Kathedraal wordt mede mogelijk gemaakt door DOEN en gemeente Utrecht![:]

Tickets / Metaal Kathedraal / 13.30 - 15.30
Kruidenworkshop De Vlier staat in bloei, champagne!
02/06/2019
[:nl]Kruidenworkshop De Vlier staat in bloei, champagne![:]
De heerlijk smakende vlier staat in bloei. Een uitstekende gelegenheid om champagne te maken van de vlierbloesem en het leven te vieren! Maar er staat nog meer in bloei, zoals de heerlijke linde die gonst van de bijen. Naast het maken van vlierbloesemchampagne leer je over de groei en bloei...
/ Metaal Kathedraal / 13.30 - 15.30
 
   
[:nl]Mekka Spreekuur[:]
02/06/2019

[:nl]Tijdens ‘T is Mis op Zondag staat Metaal Kathedraal ook in het teken van de wijk en het voorzien in jullie behoefte. Beter een goede buur dan een verre vriend! Kom langs bij ons zondagse spreekuur en maak je wensen kenbaar!

‘T is Mis op Zondag

Deze activiteit is onderdeel ‘T is Mis op Zondag op elke eerste zondag van de maand!
Tijdens ‘T is Mis op Zondag staan de aloude kerkdeuren als vanouds wagenwijd open en ben je van harte welkom! Op deze zondagen is er telkens een afwisselend programma voor jong & oud met muziek, film, lezingen, workshops, etc. Het programma van bekijk je hier.

Het programma van Metaal Kathedraal wordt mede mogelijk gemaakt door DOEN en gemeente Utrecht![:]

Metaal Kathedraal / 13.30 - 14.00
Mekka Spreekuur
02/06/2019
[:nl]Mekka Spreekuur[:]
Tijdens 'T is Mis op Zondag staat Metaal Kathedraal ook in het teken van de wijk en het voorzien in jullie behoefte. Beter een goede buur dan een verre vriend! Kom langs bij ons zondagse spreekuur en maak je wensen kenbaar!
/ Metaal Kathedraal / 13.30 - 14.00
 
   
[:nl]Explicateur het Geheugen [:]
02/06/2019

[:nl]Ook deze zondag is de explicateur er weer met actuele verhalen uit het verleden.
Met de bijdrage van K.F. Hein Fonds, Fentener van Vlissingen en Prins Bernard Cultuurfonds ontrafelen we het geheugen van deze bijzondere historische locatie en hun oud-gebruikers. Kunstenaars Leffe Goldstein en Babette Rijkhoff leggen deze ontluisterende verhalen vast op artistieke wijze. Alles zal in 2020 te zien en te horen zijn in ons archief op locatie. De explicateur linkt recente vondsten aan het huidig programma. Loopt u mee?

Met dank aan Fentener van Vlissingen, K.F. Hein en Prins Bernard Cultuurfonds.
[:]

Metaal Kathedraal / 14.00 - 14.20
Explicateur het Geheugen
02/06/2019
[:nl]Explicateur het Geheugen [:]
Ook deze zondag is de explicateur er weer met actuele verhalen uit het verleden. Met de bijdrage van K.F. Hein Fonds, Fentener van Vlissingen en Prins Bernard Cultuurfonds ontrafelen we het geheugen van deze bijzondere historische locatie en hun oud-gebruikers. Kunstenaars Leffe Goldstein en Babette Rijkhoff leggen deze ontluisterende verhalen...
/ Metaal Kathedraal / 14.00 - 14.20
 
   
[:nl]CineMekka - Wad[:]
02/06/2019

[:nl]

 

Elke ‘T is Mis op Zondag sluiten we af met CineMekka in samenwerking met Hoogt on Tour. Onderuitgezakt film kijken onder de eeuwenoude spitsbogen van ons Hemelryck. Rondom een bepaald thema selecteert Hoogt on Tour een prachtige film. Metaal Kathedraal verzorgt een verrassend en bijpassend randprogramma.

Zondag 2 juni – Wad

WAD, Overleven Op De Grens Van Water En Land is de eerste Nederlandse natuurfilm over het waddengebied. Ruben Smit en zijn crew registreren dit unieke Nederlandse natuurgebied en al zijn bijzondere natuurfenomenen onder- en bovenwater, in elk jaargetijde.

Vanuit een holistische benadering; alles heeft met alles te maken. Geen aaneenschakeling van mooie plaatjes. Een duidelijk verhaal met herkenbare iconen zoals de zeehond, de bergeend en de slechtvalk. Een film die het ecosysteem in beeld brengt als nooit tevoren; van de kleine kiezelwieren onderaan de voedselketen tot aan de slechtvalk en de grijze zeehond als iconen van het wad. Met de nieuwste filmtechnieken, timelapses, drones, microfotografie en onderwatercamera’s vanuit alle perspectieven, vangt de crew de bijzondere natuur van de wadden. Het waddengebied is het enige Nederlandse natuurgebied met de status Unesco Werelderfgoed.


Wad // Ruben Smit // Nederland // 2018 // Documentaire // 93 minuten // Nederlands gesproken // geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar

Tickets

Regulier: €10,- | Student €9,- | U-pas, CJP/Cultuurkaart: €8,- | Cineville: €0,-

Tickets zijn te koop via de website van Hoogt on Tour. Log in met je Hoogt account of maak een gratis account aan om te kunnen bestellen. Als je een kortingskaart hebt voor de film, vergeet deze dan niet mee te nemen.

Hoogt on Tour

Na het vertrek van Filmtheater ’t Hoogt uit de Utrechtse binnenstad vertoont Hoogt on Tour films op diverse locaties in de stad. Voor specifieke doelgroepen selecteert en programmeert Hoogt on Tour unieke films, documentaires en klassiekers. Niet alleen bij Metaal Kathedraal, maar ook bij onder andere ZIMIHC theater Stefanus, De Nijverheid in het Werkspoorkwartier en de Parel van Zuilen.

‘T is Mis op Zondag

Deze activiteit is onderdeel van ‘T is Mis op Zondag! Elke 1e zondag van de maand staan de aloude kerkdeuren als vanouds wagenwijd open en ben je van harte welkom! Op deze zondagen is er telkens een afwisselend programma met muziek, film, lezingen, muziek, etc. Het programma van ‘T is Mis op Zondag bekijk je op https://www.metaalkathedraal.nl/programma

Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Utrecht en Stichting DOEN.[:]

Tickets / Metaal Kathedraal / 16.30
CineMekka - Wad
02/06/2019
[:nl]CineMekka – Wad[:]
Tickets via hoogt.nl   Elke 'T is Mis op Zondag sluiten we af met CineMekka in samenwerking met Hoogt on Tour. Onderuitgezakt film kijken onder de eeuwenoude spitsbogen van ons Hemelryck. Rondom een bepaald thema selecteert Hoogt on Tour een prachtige film. Metaal Kathedraal verzorgt een verrassend en bijpassend randprogramma....
/ Metaal Kathedraal / 16.30
 
   
[:nl]Dag van de Circulariteit[:]
13/06/2019

[:nl]

Renda landelijk kennisnetwerk organiseert Dag van de Circulariteit bij Metaal Kathedraal

In samenwerking met Ballast Nedam Zuid organiseren we op 13 juni de Dag van de Circulariteit.
Hoe kun je de alledaagse praktijk van een woningcorporatie circulair inrichten? Wat zijn voorbeelden waar we al mee kunnen beginnen? Wie zijn de stakeholders binnen een circulaire regio. Wie heb je nodig en welke rol vervullen ze in de circulaire economie? Op 13 juni proberen we aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden antwoord te krijgen op deze en andere vragen

Tickets via: https://www.renda.nl/dagvandecirculariteit

Plenair

1 Diederik Samsom deelt zijn visie over de transitie naar een circulaire economie

“Uiteindelijk vormen schone energie en een circulaire economie de twee pijlers waar een duurzame toekomst op rust. Beiden zijn cruciaal. Wie de een zonder de ander oplost, brengt de toekomst van onze kinderen alsnog in gevaar.” (Bron: Smart Circle)
2 Jack Koch, directeur van Ballast Nedam Zuid, wil toe naar een proactieve bouw- en vastgoedsector die kan omgaan met onzekerheid “De bouw- en vastgoedsector kan wel wat meer onzekerheid gebruiken. We houden erg vast aan onze principes, we willen beschermen wat we hebben en wat we weten. Áls we al willen veranderen, dan vooral op onze manier en op onze eigen voorwaarden. Dat is menselijk, ook in onze sector, maar soms zouden we onszelf meer mogen uitdagen.”

Deelsessies

1 Super Local

SUPERLOCAL is een circulaire gebiedsontwikkeling in Limburg in samenwerking met Dusseldorp infra, sloop en milieu, Bouwbedrijven Jongen en Heemwonen, waar de materialen van leegstaande hoogbouwflats worden hergebruikt voor de bouw van circa 130 nieuwe woningen en de inrichting van het openbare gebied. De bouw van drie circulaire woningen van 90% hergebruikt materiaal is op dit moment volop in uitvoering. Deze deelsessie gaat over de ervaringen en uitdagingen bij zo’n circulair bouwproject.

2 Wonen Limburg

Circulair bouwen is innoveren met nieuwe bouwmethoden. Wonen Limburg presenteert een primeur in de sociale woningbouw: volledig houten woningen die te prefabriceren en demonteren zijn. Ze hebben een zeer hoge isolatiewaarde, goede akoestische eigenschappen en een hoge brand-werendheid. De woningen zijn CO2-neutraal, lijmvrij en tot slot volledig recyclebaar. Wat betekent dit woningtype voor het gebruik door de bewoners? En hoe neem je hen mee in deze transitie?

3 AkzoNobel

Niet vernieuwen, maar het materiaal wat je hebt behouden én upcyclen. Ook dat is circulair denken. AkzoNobel bedacht, met samenwerkingspartners, een toepassing die voorkomt dat verouderde houten kozijnen vervangen moeten worden. Het resultaat? Duurzaam renoveren met behoud van materiaal, én minder overlast voor huurders.

4 ERA Contour

Aan de Kuilsenhofweg in Amsterdam werken Eigen Haard, ERA Contour en TU Delft aan de circulaire renovatie van 60 woningen. Tijdens de Dag van de Circulariteit vertelt Saskia van der Weerd van ERA Contour over het project en neemt Anne van Stijn van de TU Delft ons mee in circulair renoveren in de keten. Tijdens het interactieve gedeelte ga je zelf aan de slag met circulaire keuzes binnen renovatieprojecten.

5 Alba Concepts

Alba Concepts adviseert zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers in de bouw- en vastgoedsector met circulaire ambities. Zo ook publieke opdrachtgevers bij het formuleren van de juist uitvraag richting de markt. “De sleutel is om voldoende vrijheid bij de markt te leggen, op de juiste onderdelen binnen een project”, aldus Jim Teunizen van Alba Concepts. Tijdens de Dag van de Circulariteit geeft Alba Concepts een kijkje in dit proces.

6 SW Vastgoedverbetering en Woonstad

Soms moet je accepteren dat je iets niet kan veranderen. Maar soms moet je óók iets veranderen wat je niet kunt accepteren. En dat laatste geldt, wat Jan Baarends van SW Vastgoedverbetering en Hanneke van der Heijden van Woonstad betreft, bij uitstek voor de grote hoeveelheid vrijkomende grondstoffen die vaak alsnog op de afvalstapel eindigen. Waardebehoud van grondstoffen gebeurt nog niet op grote schaal, mede omdat het moeilijk is de grondstoffen te matchen aan een partij die er iets mee kan. SW en Woonstad gaan in op dit toeleveringsvraagstuk, en ondersteunen hun verhaal met een praktijkvoorbeeld van een project in Rotterdam.

Metaal Kathedraal

Deze unieke locatie zit vol verrassingen!

Hierboven zie je bijvoorbeeld de Dome. Deze is geïsoleerd met schapenwol en voorzien van rocket leemkachel. Zo onderwerpt Metaal Kathedraal haar gehele infrastructuur aan circulaire ambities. Er is een eetbaar landgoed, een Biomeiler, helofytenfilter, circulaire buitenkeuken en een interactief recyclestation van afval. Daarnaast werkt de Metaal Kathedraal waar het kan met bestaande en gebruikte materialen.

[:]

Metaal Kathedraal / 9.30 - 17.00
Dag van de Circulariteit
13/06/2019
[:nl]Dag van de Circulariteit[:]
Renda landelijk kennisnetwerk organiseert Dag van de Circulariteit bij Metaal Kathedraal In samenwerking met Ballast Nedam Zuid organiseren we op 13 juni de Dag van de Circulariteit. Hoe kun je de alledaagse praktijk van een woningcorporatie circulair inrichten? Wat zijn voorbeelden waar we al mee kunnen beginnen? Wie zijn de...
/ Metaal Kathedraal / 9.30 - 17.00
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12