Workshop Ambassade van de Noordzee – voor het hele gezin


 
 
Wij, de Kathedraal en de Zee – een workshop voor het hele gezin door de kunstenaars van de Ambassade van de Noordzee.
Zondag 2 juni staat in het teken van de Waddenzee. In aanloop naar de filmvertoning WAD gaan we na afloop van de kindervoorstelling Kanoet (tip!) in de workshop ‘Ambassade van de Noordzee’ samen luisteren, ruiken en in gesprek over de relatie tussen mens, zee en natuur.

Metaal Kathedraal ligt aan de Leidsche Rijn en is via het Amsterdam-Rijn kanaal verbonden met de Noordzee, de grote spiegel van ons land. De gezondheid van de zee, handel, visserij, toerisme, kwaliteit van de dijken: het is allemaal van invloed op ons, de mens. Vorig jaar is in Den Haag de Ambassade van de Noordzee opgericht onder het motto: de Noordzee, en het leven in de zee, is van zichzelf.

Met dit uitgangspunt verenigt de Ambassade van de Noordzee op vindingrijke wijze mensen en niet-mensen in en rond de zee. Vanuit een urgente betrokkenheid worden relaties tussen verschillende Noordzee-spelers – als aardgasvelden, kabeljauwen, vissers en plankton – op een speelse, open en kritische wijze onderzocht, verbeeld en vertegenwoordigd. Het einddoel? In 2030 is de Noordzee ook formeel van zichzelf. In dat jaar kunnen Nederlanders die nieuwe positie van de zee emotioneel, politiek en juridisch aan.

2019 staat in het teken van onderzoekend luisteren naar de zee. Een ruim begrip: we luisteren niet alleen met onze oren, maar met al onze zintuigen en ons empathisch vermogen. Zo geven wij onszelf en de rest van de omwonenden van de Noordzee een voorstelling van de vele stemmen van de zee.

Luisteren naar de Noordzee begint met het verbeelden van haar stemmen. Hoe klinkt de politieke stem van kabeljauw, het plastic in de zee, van de kleur van het zeewater, of de zilvermeeuw? En hoe kunnen we ons menselijk perspectief en onze zintuigen afstemmen op deze ongewone stemmen? Welke beelden, media, verhalen en manieren van waarnemen kunnen ons daarbij helpen?

Meedoen

Doe met het hele gezin mee aan ‘Wij, de Kathedraal en de Zee’. We gaan met Frank Bloem op zoek naar leven en geuren in de Leidsche Rijn en de Noordzee en Thijs Middeldorp vertelt ons over de Ambassade van de Noordzee. Meld je voor €5,00 pp aan via metaalkathedraal.nl/tickets.

‘T IS MIS OP ZONDAG

Deze activiteit is onderdeel van ‘T is Mis op Zondag! Elke 1e zondag van de maand staan de aloude kerkdeuren als vanouds wagenwijd open en ben je van harte welkom! Op deze zondagen is er telkens een afwisselend programma met muziek, film, lezingen, muziek, etc. Het programma van ‘T is Mis op Zondag bekijk je op https://www.metaalkathedraal.nl/programma

Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Utrecht en Stichting DOEN.