18 juni Intreerede van Kim Poldner: Lector Circular Business vermeldt Metaal Kathedraal als toonaangevend voorbeeld!
Laatst gewijzigd:Op 18 juni j.l. vond de intree rede van Kim Poldner plaats , professor Circular Business aan de Haagse Hogeschool. Kim deelde haar visie over de kracht en noodzaak van circulariteit, en Metaal Kathedraal werd als voorbeeld genoemd van de circulaire economie in de praktijk. Wij zijn natuurlijk super trots met onze vermelding!
Circulariteit is dé oplossing
Metaal Kathedraal en Kim vinden elkaar in hun visie dat circulariteit dé oplossing is voor veel van de problemen waar onze huidige maatschappij mee te maken heeft.
Kim Poldner: “De kracht van circulariteit is dat het uitgaat van de natuur waar wij als mensen zoveel van kunnen leren. Het kijken naar ecologische systemen, naar hoe dieren zich gedragen en tot elkaar verhouden kan ons zoveel inzicht verschaffen in hoe we zelf onze samenleving beter, duurzamer en eerlijker kunnen inrichten. In de natuur is er sprake van overvloed; afval is gelijk aan voeding, denk bijvoorbeeld aan hoe afgevallen herfstbladeren de bodem voeden waarop weer nieuwe planten kunnen groeien. Ook al zijn we zelf onderdeel van de natuur, we lijken soms vergeten te zijn dat die een wijsheid in zich draagt van miljoenen jaren evolutie. Het is lachwekkend om ervan uit te gaan dat wij dit beter zouden kunnen doen. De natuur als leermeester is een mooi uitgangspunt voor circulair denken”.
Metaal Kathedraal laat circulariteit ervaren
Partner van Metaal Kathedraal & wetenschapper Jaco Appelman presenteerde onlangs zijn boek bij Metaal kathedraal, “Zo kan het ook”, over een toekomst met de natuur als leidraad. Metaal Kathedraal kan zich volledig vinden in deze visie. Als dé Utrechtse Biotoop voor dagelijks circulair leven houdt Metaal Kathedraal zich al ruim 10 jaar bezig met klimaatverandering en oplossingen hiervoor en hoe we deze onderwerpen bereikbaar kunnen maken voor onze lokale gemeenschap.
De rol van kunst & kunstenaars
Kim: “Kunstenaars zijn bij uitstek katalysators van de verbeelding die ons kunnen helpen de transitie te bewerkstelligen en regeneratieve toekomsten te creëren. Metaal Kathedraal is voor mij niet alleen een inspirerend voorbeeld van circulair ondernemen, maar vooral een hoopvol kijkje in hoe onze regeneratieve toekomst eruit zou kunnen zien”.
Benieuwd wat Kim over Metaal Kathedraal zegt? Bekijk hier haar verhaal.
Meer lezen en leren
De volledige rede is hier terug te lezen en online terug te zien (in het Engels). Kenniscentrum “Mission Zero” maakte daarnaast een Nederlandstalige en Engelse fabel die geïnspireerd is op Kim’s rede. Ook voor kinderen erg leuk en leerzaam!