Kunstwerk de Nomad gearriveerd bij Metaal Kathedraal

 

Het mobiele kunstwerk gemaakt door BikvanderPol vloog in de vroege ochtend van 13 juli hoog door de lucht om te landen op haar definitieve woonplek. Haar laatste ritje na 20 jaar rondzwerven in Leidsche Rijn. Wat een spektakel!

Er kwam een reuze kraan van vander TOL aan te pas die het 27-ton zware gebouw met groots gemak over de sloot heen takelde. Een residentiële aanwinst voor de kunstenaars die werken bij Metaal Kathedraal. Abel Tattje, mede-eigenaar Metaal Kathedraal: “Het is heel mooi dat de Nomad bij ons op het terrein haar eindbestemming heeft gevonden. De Nomad is een “architectonisch wijkontwikkelingsverhaal” die echt van toegevoegde waarde is voor het werk van Metaal Kathedraal”.

Kunstwerk met rijke geschiedenis

De Nomad is een kunstwerk uit 2004, ontworpen door Bik van der Pol. Nomad reist al meer dan 20 jaar door Leidsche Rijn en werd altijd geplaatst in een gebied van Leidsche Rijn dat op dat moment in ontwikkeling was. Sinds 2019 stond de Nomad daarom vlakbij Metaal Kathedraal, in een van de laatste onbebouwde stukken Leidsche Rijn: de plek waar nu de nieuwe wijk Rijnvliet verrijst. In 2019 schreven wij al een item over de nabijheid van dit kunstwerk, dat kun je hier terug lezen.

De Nomad is een “architectonisch wijkontwikkelingsverhaal” die echt van toegevoegde waarde is voor het werk van Metaal Kathedraal”.

Er bestaan meerdere Nomads en oorspronkelijk waren deze onderdeel van het kunstproject Parasite Paradise van Beyond Utrecht. Parasite Paradise vormde een ontdekkingstocht naar alternatieve manieren van wonen, werken en samenleven. Deze expositie sloot daarmee goed aan op de visie van Beyond Utrecht om meteen kunst in de nieuwe, openbare ruimte toe te voegen. Tussen 2001 en 2009 zijn er op die manier kunstprojecten door de hele wijk Leidsche Rijn gerealiseerd. Claudia van Swelm, Cultuur 19: “In 2013 nam Cultuur19 het beheer van de Nomads over en werden de Units ingezet als woning voor kunstenaars. Zij werkten als ‘Artists in Residence’ oa voor het project Zingende Beelden en het Leidsche Rijn Festival, als locatie voor de bijeenkomsten van KLUB19 en als podium voor Gluren bij de Buren”. Lees hier blogs van kunstenaars die toendertijd vanuit de Nomads werkten.

Woon/werkatelier

Op het eerste gezicht oogt de Nomad statisch maar de zijkleppen kunnen opengeklapt worden en dan vormt zich een hele nieuwe beleving. Zo kan er zomaar een podium of terras gevormd worden, of een performance plek of hang-out. De Nomad kan worden ingezet als woon/werkatelier. Abel: “De Nomad deed altijd al dienst als huisvesting voor een Artist in Residence. Die functie gaan we behouden en in de toekomst kan een kunstenaar vanuit hier werken aan projecten passend bij de missie van Metaal Kathedraal. Daarnaast leent de Nomad zich ook heel goed als verhuur ruimte voor bijvoorbeeld een vergadering”.

De aanwezigheid van de Nomad versterkt de werking van de andere interactieve kunstwerken in onze circulaire proeftuin en landgoed van diverse kunstenaars, wetenschappers en social designers dat bij ons is te bewonderen en te ervaren. Ons landgoed is constant in beweging. Met wisselende interactieve installaties, residerende kunstenaars en natuurlijk de veranderende seizoenen onder invloed van onze weelderige geniale natuur. Alle objecten gesitueerd op het landgoed zijn educatieve en interactieve kunstwerken die inzicht geven in oplossingen in de tijd van transitie. Nu nog actueler dan ooit vanwege de voelbare klimaat en gezondheidscrisis. De installaties geven handvatten om verantwoordelijkheid te nemen voor ons menselijk handelen. Het laat zien dat we ook als mens kunnen leven, wonen en werken zonder destructieve sporen na te laten voor onze leefomgeving. Verken het terrein en ons monumentale pand en ontdek wat de kennis, kunde en kracht van de natuur voor jou kan betekenen.

Heb je dit allemaal ervaren of moet je even opstarten? Kom dat genieten in de biotoop op ons zomers terras. Neem je kinderen mee naar de buitenschool of cultureel programma Geopend op dinsdagen-zondagen. Geniet van biologisch ontbijt, lunch of borrel.