Janneke Kornet – the Garbage Shop

 

Artist in Residence | Duurzame Week 15 t/m 22 juni ’19

Van waarde naar waardeloos naar bewustwording
Van winkel naar gracht naar kunstproject

Zondag 2 juni organiseerde Green Office Utrecht een plastic inzamelingsactie in de Utrechtse binnenstad; de Plogging run. Klik hier voor een kort verslag.

In de week van de duurzaamheid (15 t/m 22 juni) maakt Janneke Kornet als Artist in Residence bij Metaal Kathedraal een nieuw werk van het ingezamelde plastic.

The Garbage Shop

Het kunstproject ’the Garbage Shop’, een concept door Janneke Kornet vestigt de aandacht op het vorige leven van het plastic afval. Het verpakkingsmateriaal van consumptiegoederen stond in dit vorige leven te ‘shinen’ en aandacht te trekken in de supermarkt. De verpakkingen schreeuwden het uit: Koop mij! 

Maar nadat het daadwerkelijke product de verpakking verlaat, eindigt deze plastic verpakking – zoals vroeg of laat veel plastic – in het water.

Duurzame week 2019 - the garbage shop

Terug naar de supermarkt

The Garbage Shop bootst een supermarkt/buurtwinkel na waarin de opgeviste plastic verpakkingen terug worden gebracht in hun vorige leven als marketingonderdeel van een product. 

Met een precisie zoals bijvoorbeeld ook dode dieren en skeletten worden opgezet, worden de gevonden verpakkingen schoongemaakt en gerepareerd. Zoveel mogelijk terug naar hun oorspronkelijke staat zoals ze in een vorig leven in de supermarkt gepresenteerd werden.

Het repareren doet Janneke samen met een groep mensen die het leuk vindt om aan het project mee te werken. 

Waarde

Bij de producten, gerepareerd afval, in het schap hoort natuurlijk ook een prijsbordje. Dit prijsbordje legt nogmaals de nadruk op het thema waarde. In de supermarkt had de verpakking waarde, in de gracht was het waardeloos. Wat gebeurt er met de waarde als het gebruikt wordt in een kunstproject? 

Kunnen de opgelapte verpakkingen opnieuw worden verkocht, maar dan als kunstobject? 

Vast en zeker worden er ook een aantal plastic tassen opgevist. Deze tassen hangen voor € 0,15 bij de kassa van the Garbage Shop.

Van kleine deeltjes oud plastic waarvan niet meer te achterhalen is welk product het ooit was, worden zelfbedachte ‘nieuwe’ producten gemaakt. Bijvoorbeeld plastic (binnen)confetti. ‘Binnenconfetti’ omdat confetti überhaupt een paradoxaal product is aangezien het vaak weer op straat belandt. 

Bewustwording 

Er vindt een terugkeer plaats van het afval naar hun vorige functie. Door dit afval in een ‘supermarktsetting’ te laten zien hoopt Janneke dat mensen bewuster worden van wat ze kopen en al in de winkel nadenken over welke verpakking er overblijft na consumptie. 

In hoeverre realiseer jij je in de supermarkt wat er na jouw aankoop met de verpakking van het product gebeurt? 

Vragen en/of opmerkingen over het project the Garbage Shop?

Stel ze aan Janneke Kornet via info@jannekekornet.com, www.jannekekornet.com of 06 46256332.