Voedselbos rondom Metaal Kathedraal

 

Goed nieuws, weer een mijlpaal! De eetbare Nieuwbouwwijk, voedselbos, krijgt groen licht vanuit Gemeente Utrecht.

Dat wordt smullen. Mooi artikel in de Telegraaf.

Tekst overgenomen uit artikel in de Telegraaf van 13 april. Tekst is door Ursula van Duin.

Groen licht voor ‘eetbare’ nieuwbouwwijk

Culturele broedplaats Metaal Kathedraal aan de Rijksstraatweg in Utrecht en omwonenden hebben vanuit Gemeente Utrecht groen licht gekregen voor hun burgerinitiatief: een voedselbos in de toekomstige nieuwbouwwijk Rijnvliet. Nog niet eerder is in Utrecht op dergelijke grote schaal een ‘eetbaar’ bos aangelegd.

In Rijnvliet, gelegen tussen industrieterrein Strijkviertel en landgoed Park Voorn, komen circa duizend huizen, sportvelden en een basischool. De wijk zal zich echter niet kenmerken door aangeharkte plantsoentjes en keurige grasveldjes, maar door een avontuurlijke, eetbare omgeving waar de natuur haar gang kan gaan.

Het idee van een ‘eetbare wijk’ komt van Maureen Baas, theatermaakster en eigenaresse van het historische pand Metaal Kathedraal, dat in 1857 als kerk werd gebouwd en nu dienst doet als educatief middelpunt van de wijk.

“Ik zag in Amsterdam een keer mensen in de bosjes struinen op zoek naar kastanjes, en die brachten mij op het idee. Het leek mij fantastisch als mensen en dieren zouden kunnen samenleven in een natuurlijke leefruimte, waar ze overal om zich heen eetbare planten, vruchten, noten en zaden kunnen plukken”, vertelt zij enthousiast.

Samen met de bewonersgroep ‘de Groene Longen van Rijnvliet’ en een vodeselbosexpert werkte Maureen de ideeën uit. Het ecologische plan had wel wat voeten in aarde omdat de inrichting van Rijnvliet vier jaar geleden, tijdens de economische crisis, al door gemeente en ontwikkelaar was vastgesteld. Bert Kassies van de bewonersgroep is blij dat gehoor wordt gegeven aan de bewoners: “Driekwart jaar geleden werd besloten plan Rijnvliet uit de ijskast te halen, maar wij vonden dat de inrichting inmiddels moest worden aangepast aan deze tijd van duurzaamheid.”

De gemeente laat zich bij de aanleg van de ecologische landinrichting adviseren door voedselbosexpert Xavier San Giorgi. Er komen maar liefst zeven lagen van begroeiing en met de aanleg hiervan zal gestart worden voordat de huizen komen. “Tegen de tijd dat de eerste huizen worden opgeleverd, kunnen bewoners waarschijnlijk de eerste bessen al plukken of van de openbare ‘saladebar’ eten”, aldus Xavier.

De eerste huizen van Rijnvliet worden eind 2017 opgeleverd.

Het artikel:
voedselbos