Duurzame rupsjurk te zien in Metaal Kathedraal

 

PERSBERICHT DINSDAG 2 JULI 2019

Dè veelbesproken jurk en schoenen van Louise Fresco, voorzitter van de raad van de Wageningen Universiteit (WUR), zijn zondag 7 juli live te zien in Metaal Kathedraal. De volledig circulaire outfit werd gemaakt in het WUR Circular Fashion Lab. De jurk werd gemaakt van afvalzijde en gekleurd met inktresten. De sjaal van rupsvriendelijke zijde werd gekleurd met verf op basis van bacteriën en de hak van Fresco’s schoen werd bekleed met leer gemaakt van ananas. Circular Fashion Lab is zondag aanwezig bij Metaal Kathedraal en laat een ontwerp- en onderzoekswereld van duurzame mode zien waarbij de natuur geen grenzen kent.

‘Wilt u een schimmelrok, mevrouw?’

In het Circular Fashion Lab van de Wageningen Universiteit werken wetenschappers en mode-ontwerpers onder leiding van Kim Poldner samen om nieuwe materialen te ontwikkelen. Leer van fruitafval en schimmels, bijvoorbeeld, of verf op basis van bacteriën. Studenten van Wageningen University & Research vertellen in het tijdelijk lab bij Metaal Kathedraal meer over de wereld van duurzame mode en laten in diverse modeshows die gedurende de dag worden gelopen de kleding zien.

“Het is de hoogste tijd dat de mode industrie zichzelf opnieuw uitvindt. De wereldwijde textielindustrie is op één na de grootste vervuiler op aarde en stoot net zo veel CO2 uit als alle internationale vluchten en zeevervoer samen.” aldus Maureen Baas, initiatiefnemer Metaal Kathedraal.

Dit project is mogelijk gemaakt door Antonia van Vlastuin in samenwerking met WUR, Kim Poldner, Metaal Kathedraal en Circular Fashion Lab van Wageningen University & Research. 

Bezoek het Circular Fashion Lab | gratis entree

Het Circular Fashion Lab is onderdeel van het T’is Mis op Zondag-programma bij Metaal Kathedraal. Aanstaande zondag 7 juli staat geheel in het teken van de genialiteit van de natuur in het fysieke en mentale bestaan, de aarde en het universum. Het lab is geopend van 10.00 – 16.00 uur en is gratis te bezoeken. 

Naast het Circular Fashion Lab is er aanstaande zondag biomarkt, kunnen bezoekers in gesprek met kunstenaar Janneke Kornet over haar kunstproject ‘The Garbage Shop’, Noortje Sanders over ‘Speculatieve biologie; de evolutie van de toekomst?’ en Dr. Water, Stephan Versteeg, die een installatie bouwt om de bezoeker van Metaal Kathedraal te inspireren vanuit de kracht van het levende water. Ook zijn er workshops kruiden en fermenteren en draait de film ‘Captain Fantastic’ bij CineMekka met Hoogt on Tour. Meer informatie is te vinden op de website van Metaal Kathedraal.

Wie, wat, Metaal Kathedraal

Metaal Kathedraal werd medio 1800 gebouwd en was daarmee een van Utrechts’ eerste katholieke kerken. Het monumentale karakteristieke pand is door de eeuwen heen vele male getransformeerd van Katholieke kerk, naar zijspanfabriek, naar metaalfabriek. In 2011 werd de fabriek bezemschoon overgenomen door kunstenaars. Nu is het een podium, ontmoetingsplek en werkplaats voor kunst die midden in de samenleving ontwikkelt. Het grootste probleem waar de samenleving voor staat is de klimaatcrisis. Kunst en wetenschap leveren antwoorden om die problematiek op te lossen. Wetenschappers produceren hierover de feiten en cijfers maar deze komen vooral tot leven door de kunst. De kunstenaar zorgt voor de verbeelding van het onvoorstelbare en geeft een ziel aan de cijfers en aan de ecologische rampen. Kunst versterkt het creërend vermogen en helpt een betere toekomst te verbeelden. Metaal Kathedraal werkt om deze redenen op het snijvlak van kunst, wetenschap en ecologie; we bouwen aan een Ecologisch Cultureel Laboratorium en Podium.

Kom maken, Kom spelen!

Circular Fashion Lab – Photo credits Sven Merschel