HET GEHEUGEN | LEZING ARCHEOLOGIE: GEVONDEN VOORWERPEN

 
03/12/2017
HET GEHEUGEN | LEZING ARCHEOLOGIE: GEVONDEN VOORWERPEN

Het Geheugen van Metaal Kathedraal presenteert: Gevonden Voorwerpen.

Lezing

Een lezing van gemeentelijk archeoloog Herre Wynia. Hij komt ons vertellen over de wondere vondsten in omgeving Leidsche Rijn. Over Romeinse soldaten, een cultusplaats en een bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog! Ervaar een stukje plaatselijke geschiedenis op deze historische plek en laat je verwonderen door de mirakels van de tijd.

 

Inhoud

Het deel van Leidsche Rijn dat nu Rijnvliet heet, heeft een lange geschiedenis met heel bijzondere verhalen!

Bij archeologisch onderzoek in Rijnvliet is bijvoorbeeld een cultusplaats uit het begin van de jaartelling opgegraven. Hoe zag deze plaats er uit? Weten we wel zeker dat dit een bijzondere plaats was?

Tientallen jaren later wordt de stilte verstoord door de aanleg van een van de belangrijkste Romeinse wegen van ons land. Maar waarom liep deze weg van west naar oost door Rijnvliet?

Na de Romeinse tijd is het een tijdje rustig in Rijnvliet. Tot dat aan het begin van de late middeleeuwen de grote veengebieden ten zuiden van de Leidsche Rijn worden ontgonnen. Hiervoor was het nodig om het water af te voeren en werden er lange sloten gegraven. De mensen woonden in boerderijen aan de voorzijde van lange kavels. Hiervan zijn bij het archeologisch onderzoek in  het afgelopen jaar veel sporen teruggevonden. Het lijkt wel of de bewoners uit deze tijd veel last hadden van muizen! In de middeleeuwen hadden de inwoners van Rijnvliet een heel bijzondere manier gevonden om deze kleine, hongerige knaagdiertje te vangen.

Het laatste verhaal gaat over de Duitse bommenwerper Junkers 88A. Die bij een van de eerste aanvallen op Nederland, boven Utrecht, uit de lucht geschoten is en in Rijnvliet diep in de grond is geslagen. Het blijkt een archeologisch avontuur waarbij voor het eerst een directe getuige aanwezig was!

 

Nieuwsgierig geworden naar deze verhalen? Kom op 3 december naar de Metaal Kathedraal!

 

Tickets

Tickets zijn gratis, maar aanmelden online is gewenst.