Artist in Residence: Van Dierendonck

 

Artist in Residence Roland van Dierendonck is bioloog en creatief onderzoeker en gaat 1 van de eerste installaties bouwen voor het VoedselPodium.
Hij werkt in verschillende samenwerkingsverbanden aan projecten op het grensvlak van kunst, wetenschap, technologie en educatie.
Roland zet binnen het VoedselPodium de voor ons zo welbekende voedingsmiddelen in een ander daglicht. Waar komen de ingrediënten vandaan, hoe goed zijn ze voor het milieu en hoe gezond zijn ze voor ons? Weet wat u eet…

Meer weten over Roland?
https://www.are.na/roland-van-dierendonck/portfolio-roland
https://vimeo.com/158453540/10b8f7826e
https://bioticgamesatwaag.github.io/
https://www.jelgerkroese.com/emerging-traces
https://www.omslag.nu

Het Voedselpodium

Is het mogelijk in de nabije toekomst alle negen miljard bewoners van deze planeet van voldoende en gezond eten te voorzien? Is er voldoende schoon water voor? Het zijn vragen die wat abstract bleven totdat de eerste klimaatvluchtelingen aan onze grens stonden. Is het mogelijk om een woonwijk te bouwen die zijn bewoners voorziet van voedsel en energie wat bijdraagt aan de gezondheid van de aarde en bewoners? Laten we vragen stellen die dicht bij huis zijn. De samenhang tussen die vragen boeit ons. Uiteindelijk komt op ons bord dagelijks de hele wereld samen. Het uitgangspunt “we geven voedsel een podium” is meteen de uitnodiging aan kunstenaars die zich op het snijvlak bevinden tussen kookkunst en de overige kunstdisciplines. Kunstenaars die weet hebben van voedseltechnologie en die zich hebben gespecialiseerd in het werken met smaak, geur, texturen, samenstelling, kleur en vorm van voedsel. Zij werken in de lijn van Metaal Kathedraal met verwondering over onze wereld en de zorg voor onze planeet.

We nodigen een kunstenaar uit een atelier of de keuken te betrekken. Zijn materialen kunnen uit onze tuinen komen, hij mag ook zelf gaan verbouwen of de tuin tot atelier maken. We zien grote belangstelling bij jongeren voor dit onderwerp. Met de W.U.R. wordt gewerkt aan wetenschappelijke ondersteuning voor de kunstenaars en met de UU maken we verbinding met wetenschap in de praktijk.

Artists in Residence

Metaal Kathedraal nodigt twee keer per jaar kunstenaars uit om een langere periode te komen werken.
Belangrijk criterium is de artistieke kwaliteit van de kunstenaar, zijn engagement en kennis van de programmazuilen van Metaal Kathedraal en de mentaliteit. Het werk wordt getoond tijdens festivals en programmering. De artistiek leider is het dagelijkse aanspreekpunt en klankbord van de kunstenaar. We selecteren kunstenaars die kunnen werken in dialoog met de inwoners van Leidsche Rijn en Utrecht en in tweede instantie ook met het publiek. Op welke wijze de kunstenaar de omgeving wil onderzoeken, wat er voor research nodig is, welke kennis hij zoekt. Tijdens de residenties stimuleert Metaal Kathedraal de ontmoetingen tussen de wereld van de kunst, de wetenschap en de “daily experts”; de bewoners van Leidsche Rijn.
We vragen de kunstenaar minimaal tweemaal per maand een workshop te geven of een presentatie van zijn werkproces. Zo is er voor de geïnteresseerde bezoeker de mogelijkheid zich te verdiepen in het werk en het onderwerp van de kunstenaar. Vooral voor het MBO en HO maken we tijd. We ontwikkelen partnerschappen met de scholen in Leidsche Rijn en Utrecht. We nodigen de Artists in Residence uit het onderwerp van het komende festivalseizoen als kader te gebruiken. Het werk is overal zichtbaar in Metaal Kathedraal.

Hier lees je meer over Artists in Residence bij Metaal Kathedraal.