Voor de kids: Romeins koetsieren over de Limes


Waan je voor eventjes een Romeins koetsier over de Limes in Utrecht. Het Latijnse woord limes is van oorsprong een landmetersterm en betekende aanvankelijk “grenspad”, bijvoorbeeld tussen twee akkers of wijngaarden. In de tijd van de Romeinen waren deze paden de openbare weg. Tijdens onze tocht zijn de aloude limes achter Metaal Kathedraal zichtbaar gemaakt en rijden we over deze oude proefsleuven.

De oude limes bevinden zich in het weiland waar in de toekomst het Voedselbos in nieuwbouwwijk Rijnvliet komt. Metaal Kathedraal heeft zich jaren ingezet voor de komst van deze eetbare nieuwbouwwijk.

Tijdens de Romeinenweek vertrekken we op maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag vanaf Metaal Kathedraal. Kinderen gaan verkleed als Romeinse gladiator en met een Romeins koetsier op pad met paard en wagen. Deze echte koetsier laat de kinderen ook zelf de leidsels in handen nemen. Zo zijn ze eventjes een Romeins koetsier op de Limes. Een prachtige gelegenheid om uw kind in vol Romeins ornaat te fotograferen!

Tijdens de Romeinse tocht genieten Ouders van een lekker kopje koffie of thee in de vernieuwde Stadsherberg van Metaal Kathedraal.

Romeinenweek

30 april begint de landelijke Romeinenweek, georganiseerd door RomeinenNu. Het “Romeins koetsieren over de Limes” is een initiatief van Leon van Assem. Hij hoopt dat met deze ludieke actie de Limes meer betekenis krijgen als levende geschiedenis. Leon is de vaste koetsier van Metaal Kathedraal en koetsiert tijdens de tochten verkleed als een echt Romein.

Het programma

De route start achter de Metaal Kathedraal in polder Rijnvliet waar we over de oude Romeinse route rijden en de plek van het toekomstige voedselbos. Elk uur is er plaats voor een groep van maximaal acht kinderen. Om de ware gladiator in het kind naar boven te halen, starten we met een glaasje Posca. Een aloude Romeinse drank op basis van azijn, honing en koriander. Kinderen krijgen uitleg over wat de Limes zijn en verkleden zich als gladiator. Na een uurtje hebben alle kinderen de leidsels in handen gehad en ontvangen ze hun koetsiersbrevet. Vergeet u geen foto te maken die vast en zeker boven hun bed komt te hangen?

Reserveren

Deze tocht is voor kinderen t/m 12 jaar. Op maandag, woensdag en vrijdagmiddag start er tussen 12.00 en 16.00 uur elk uur een groep met acht kinderen tegelijk. Vooraf reserveren is niet noodzakelijk, maar wel aan te raden.

De kosten zijn € 7,50 per kind (exclusief online reserveringskosten)en zijn inclusief gladiator outfit en een glaasje Posca. De kinderen zijn ongeveer een uur in het rijtuig bezig.

reserveer