Loop het traject van de limes in Rijnvliet! 


In de achtertuin van Metaal Kathedraal hebben de Utrechtse stadsarcheologen een geweldige ontdekking gedaan en nieuwe delen van de Romeinse weg opgegraven!

‘We hebben een mooi stuk weg met een grinddek te pakken!’, vertelt stadsarcheoloog Herre Wynia enthousiast, ‘tijdens de Open Monumentendag is het voor het eerst in 2000 jaar mogelijk over de Romeinse weg te lopen en zo letterlijk in de voetsporen van Romeinse soldaten te treden!’

Kom over het traject van de limes lopen in Rijnvliet! De Romeinse limes is nu voelbaar en tastbaar! De proefsleuven die gegraven zijn geven resultaat en onthullen de eeuwenoude kiezels waar het Romeinse leger dagelijks overheen liep.

Hoe mooi zou het zijn als de limes blijvend zichtbaar blijft in Rijnvliet?

Programma en belangrijke info mbt parkeren

Archeologen van de gemeente Utrecht geven tijdens het weekend van Open Monumentendag Utrecht op 8 september uitleg over het onderzoek naar de Romeinse weg, waarvan een deel wordt gemarkeerd en toegankelijk gemaakt voor bezoekers.

Natuurlijk zijn er ook Romeinse soldaten aanwezig en liefhebbers kunnen een zakje grind van de Romeinse weg mee naar huis nemen.

De opgraving is van 10.00 – 16.00 uur toegankelijk. Je bent van harte welkom!

In verband met een trouwerij die op 8 september bij Metaal Kathedraal plaatsvindt is het niet mogelijk om je auto bij Metaal Kathedraal te parkeren. Kom dus op de fiets. Je kunt je fiets achter Metaal Kathedraal stallen.

Limes

Het Latijnse woord limes is van oorsprong een landmetersterm en betekende aanvankelijk “grenspad”, bijvoorbeeld tussen twee akkers of wijngaarden. Later kwam daar de betekenis van “weg” bij. De betekenis van “grensweg” (in de zin van een geplaveide weg langs forten) werd pas in de vierde eeuw gebruikt in de specifieke, militaire betekenis van grens tussen het Romeinse Rijk en de niet-onderworpen gebieden. In de negentiende eeuw werd dankzij Duitse archeologen de term limes het vaste begrip voor de versterkte grens van het Romeinse Rijk.

Het deel van de limes dat in de toenmalige Romeinse provincie Germania Inferior lag, begon in Nederland aan de monding in de Noordzee van wat nu de Oude Rijn is, langs de huidige Kromme Rijn en Nederrijn, van Katwijk (Lugdunum Batavorum en Praetorium Agrippinae) via Leiden (Matilo), Alphen aan den Rijn (Albaniana), Utrecht (Traiectum) en Arnhem (Levevanum). In Duitsland liep deze grens verder via Xanten (Castra Vetera) en Neuss (Novaesium) naar de hoofdstad van de provincie, Keulen (stad) (Colonia Agrippina). Langs deze grens liep de limesweg, die ook wel de limes wordt genoemd. Hij verbond de castella en burgernederzettingen die langs de grens waren opgericht met elkaar en met het achterland. Archeologisch onderzoek maakt duidelijk dat in de tijd van de keizers Traianus en Hadrianus fors is geïnvesteerd in de uitbouw en het onderhoud van de weg.

via: Limes (Romeinse Rijk). (2018, juni 23). Wikipedia, de vrije encyclopedie. Opgehaald 16:13, juni 23, 2018.

Het programma van Metaal Kathedraal wordt mede mogelijk gemaakt door DOEN en gemeente Utrecht!
Met dank aan Fentener van Vlissingen, K.F. Hein en Prins Bernard Cultuurfonds.