JPV Festival 2018: technologie voor een weerbare toekomst en omgeving


Op 5 april 2018 vindt het jaarlijkse festival van het vooruitstrevende Jong Professional Verenigd plaats, dat dit jaar in het teken staat van Resilient Environment, oftewel veerkrachtige of flexibele omgeving. Deze bijzondere samenwerking tussen Bouwend Nederland, NVDO Jongerenboard, FMN, Uneto-VNI en Young TVVL richt zich op thema’s omtrent innovatie en duurzaamheid, in het bijzonder voor onze ‘gebouwde leefomgeving’. Dat duurzaamheid sterk afhankelijk is van hoe onze gebouwde omgeving en infrastructuur zijn ingericht, blijkt wel uit de logistieke uitdagingen die er bijvoorbeeld spelen bij het uitbreiden van stroom uit zonne-energie. Dat technologie hier dienstbaar kan zijn, is ook al enige tijd evident. Reden te over dus om er 5 april bij te zijn!

Luisteren en meedoen

Centraal op het festival staan de vragen “Hoe zetten we technologie in om tot een veerkrachtige en weerbare leefomgeving te komen?” en “[W]at voor effect heeft het op onze planeet?” Op deze vragen wordt o.a. ingegaan door middel van voordrachten door inspirerende sprekers zoals Marjet Rutten, die haar ervaring met innovatie in de bouwsector deelt, en Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid. Rotmans is tevens de auteur van het boek De Omwenteling en vertelt verhalen over mensen die een persoonlijke transformatie aandurfden, waarmee hij waardevolle inzichten deelt voor de transitie die we momenteel als branche en als maatschappij meemaken.

Futurelab

In het FutureLab gaat het allemaal om ervaren en ontdekken omtrent onderwerpen als groene mobiliteit, slimme applicaties voor logistieke processen, en toepassingen voor augmented en virtual reality. Zo gaat het thema echt leven en kunt u zelf de interactie aangaan om na te denken over hoe we samen de toekomst vormgeven. Geniet hier ook van de Trend Update voor 2018 die door Jan-Henk Bouman van Foutainheads wordt gegeven, zodat u op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen. Het festival brengt partijen van verschillende achtergronden samen om zo kruisbestuiving en kennisuitwisseling te bevorderen.

Een gepaste locatie

Het evenement vindt plaats op een zeer gepaste locatie in De Meern, namelijk de Metaal Kathedraal. Deze schitterende omgebouwde kerk en voormalige metaalfabriek fungeert tijdelijk als ecologische, culturele broedplaats en biedt een sfeervolle en unieke omgeving. Het tijdelijke karakter van de locatie maakt bovendien dat het een flexibele en bruisende ruimte is waar al veel kruisbestuiving plaatsvindt. Hier wordt doorgaans heerlijk biologisch gegeten, creatieve workshops gevolgd, prachtige ruimtes verhuurd, op kunstenaarsresidentie gegaan en zelfs getrouwd. Met workshops als ‘kachel lassen’ of ‘EHBO met kruiden’ en de maandelijkse biomarkt is dit een veelzijdig en milieubewust oord.

Zorg dus dat u gewapend komt met een goede dosis leer- en nieuwsgierigheid en neem uw eigen rol en aandeel ook mee in uw festivalervaring. Wat voor keuzes maakt u wat betreft eten, inkopen en energiebronnen en hoe ondersteunt technologie u daarbij? Een eenvoudig voorbeeld is dat u kunt komen in een ecologisch verantwoorde outfit die u online bestelt, zoals tweedehands van Poppintags of gemaakt van biologisch katoen, zoals het merk Green Cotton van Peter Hahn. De transitie die er nodig is, geldt immers niet alleen voor de bouw of technologie, maar is juist afhankelijk van het doorbreken van silo’s – en dat is precies waar het festival om draait.

Deelnemen aan de toekomst

Dit bijzondere evenement vindt op 5 april tussen 14:00 en 20:00 uur plaats. Toegang is voor de leden van de deelnemende brancheverenigingen gratis. Bij een afmelding na 29 maart wordt er een no show factuur van €100,- excl. btw in rekening gebracht. Ook deelnemers die geen lid zijn van een van de verenigingen zijn van harte welkom een kaartje te kopen voor € 245,- per persoon (excl. btw) of de keuze te maken om lid te worden.

Bekijk het gehele programma via de website van Jong Professionals Verenigd.

Mocht je interesse hebben in een lidmaatschap neem dan contact op met Jong Professionals Verenigd via contact@jongprofessionalsverenigd.nl

Aanmelden voor het festival loopt via de Meetup event pagina van Jong Professional Verenigd. Heb je moeite met aanmelden? Stuur dan een mail naar contact@jongprofessionalsverenigd.nl

Bovenstaande tekst & afbeelding is (grotendeels) overgenomen van utrecht.nieuws.nl door auteur Elke. Fotograaf onbekend.

Videoverslag JPV Festival 2017