Dubbelconcert van Ariel Ramírez


Op 6 maart worden twee stukken van componist Ariel Ramírez ten gehore gebracht. Het Utrechtse vrouwenkoor Furore opent de middag met het bekende stuk ‘Misa Criolla’. Daarna luisteren we naar ‘Misa por la Paz y la Justicia’, uitgevoerd door het Zuid-Amerikaanse projectkoor.

Microsoft Word - Misa por la Paz uitnodiging.docx

Deze zeer sociaal bewogen muziek wordt zo authentiek mogelijk benaderd. De begeleiding wordt dan ook verzorgd door vier professionele musici: de Chileense Alvaro Pinto Lyon (zang en gitaar) en Renato Freyggang (fluit en percussie), de Argentijnse Orlando Miño (zang en charango) en Nederlander Fred Abbingh (piano). Ines Leijen is dirigent.

 

Naast de twee grote werken worden er ook enkele minder bekende liederen gezongen van Inti Illimani en Mercedes Sosa.  Reken op een wervelend Zuidamerikaans concert!

 

 

Zondag 6 maart

14.00 uur Misa Criolla (€7,50)

15.30 uur Misa por la Paz y la Justicia (€10,-)

Dubbelconcert: €15,-

 

Het aantal plaatsen is beperkt dus reserveer op tijd. Reserveer door te mailen naar Ines Leijen onder vermelding van je naam en het aantal personen. Geef ook aan welke concerten je graag wilt bezoeken.

inesleijen (2)

 

Achtergrond van de vredesmis

Hoewel minder bekend dan de kaskraker ‘Misa Criolla’, ziet Ariel Ramírez zelf de ‘Misa por la Paz y la Justicia’ als zijn belangrijkste werk. Hij componeerde dat stuk tijdens de Argentijnse dictatuur. De uitvoering van deze vredesmis werd door de militaire junta verboden. De mis bevat alleen bijbel- en liturgische teksten en een preek van Paus Johannes Paulus II, maar de impliciete verwijzing naar de Moeders van de Plaza de Mayo in de gesproken tekst van de introductie was kennelijk al te veel.

 

Tijdens de militaire dictatuur van Argentinië, ook wel de ‘vuile oorlog’ genoemd, zijn talloze mensen omgekomen. Ook veel kinderen zijn spoorloos verdwenen. Wie de autoriteiten om opheldering vroeg, kreeg geen gehoor. Moeders liepen radeloos heen en weer over het plein en zo ontstond de beweging Association de Plaza de Mayo. Moeders van verdwenen kinderen verenigden zich wekelijks op het Meiplein, wat zij uiteindelijk bijna dertig jaar achtereen hebben gedaan.