Dansende Leegte: interactieve lezing #1


In het westen hebben we geleerd om de wereld uitsluitend te begrijpen vanuit conceptueel denken. Deze beperkte opvatting van het menselijke systeem wordt gereflecteerd in de huidige neoliberale samenleving en manifesteert zich in het hedendaagse gebruik van technologie. Ons brein is voortdurend aangesloten op de communicatieve sensatie-stimulus matrix van het internet. En hoewel we meer verbonden zijn dan ooit – voltrekt zich tegelijkertijd een psychische ineenstorting in de Westerse wereld. Dit manifesteert zich in toenemende vervreemding, eenzaamheid en depressie.

Uitsluitend leven vanuit het conceptuele denken, leidt op den duur tot verwarring over hoe in harmonie te leven met onszelf, ons lichaam, anderen en onze natuurlijke leefomgeving. We verliezen de connectie met de levensenergie die van nature aanwezig is in ons menselijk systeem.

‘Dansende Leegte’ onderzoekt of een bredere opvatting van het menselijke systeem mogelijk is, waarbij het conceptuele denken wordt gezien als éen onderdeel van de vele lagen van menselijk bewustzijn.

In deze interactieve lezing onderzoeken we samen hoe meerdere lichamen van bewustzijn zich manifesteren in jouw eigen menselijke elektromagnetisch veld. Welke lagen van het menselijk bewustzijn ervaar jij, en hoe ervaar jij deze?

De workshop bestaat uit een korte lezing, een geleide meditatie en een teken oefening waarin jij jouw directe ervaring uitgaat beelden. Er zal ruimte zijn om jouw ervaringen te delen en samen te reflecteren op je bevindingen, maar niets hoeft natuurlijk.

Workshop duurt 2 uur. 11.00 – 13.00 uur, max 10 deelnemers.

Door Sieta van Horck

Sieta van Horck (1992) gebruikt technologie als taal om de subtiele lagen van levende organismen te onderzoeken en menselijke intuïtieve belichaamde kennis te exploreren. Technologie wordt gebruikt als instrument en taal om inzicht te verschaffen over het natuurlijk functioneren van het menselijke systeem en verbondenheid te creëren tussen de interne belevingswereld en de externe omgeving. Aan de basis van haar werk staat inclusiviteit in plaats van separatie, verbinding in plaats van categorisatie. Haar interactieve experimenten nodigen uit om voorbij het analytische denken waar te nemen. Er ontstaat een verschuiving in perceptie waardoor de mogelijkheid ontstaat voor het herconfigureren en herwaarderen van onze relatie tot onszelf, anderen en de aarde. Meer over Sieta.

Emptiness Dancing wordt ondersteund door het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie