Dag van de TAO


 

Biomarkt & DE TAO

Metaal Kathedraal dompelt zich onder in de Tao als een frisse duik in het water. Deze dag gaan water en de TAO hand in hand. Laat u meenemen in de oeroude wijsheden van zowel de Tao Te Tjing als het fenomeen water. De Tao leert ons daadloosheid, oftewel ‘de moeiteloze inspanning’. Tao ziet de eenheid van alles zonder begin en zonder einde. Wij zijn deel van het geheel. Een holistische manier van kijken als centraal uitgangspunt voor je omgang met de wereld. Water is hiervan de ultieme metafoor. Het geeft energie, kan sterven en zichzelf weer laten herleven, vies worden en zichzelf reinigen en dat alles met een schijnbaar moeiteloze inspanning.

Het programma van ‘T is Mis op Zondag 6 oktober staat in het teken van de Tao en er zijn de hele dag Tao workshops met filosofische boekenmarkt, poppentheater 6+, workshop en speurtocht ‘De kracht van water (6+), pannenkoekenfeest, muziek en interactieve lezingen van onder andere keynote Elly Nooyen, Karin Walthuis, Ben Zondervan en Dirkje Veltman, zang/stemworkshops, mediteren, tijdsurfen, haiku – dichten en boekpresentatie van “De Tao Te Tjing voor kinderen en andere volwassenen” van Roeland Schweitzer en fotograaf George Burggraaff.

Dagkaarten TAO

‘T is Mis op Zondag met de biomarkt en de opening van de interactieve waterinstallatie “De Watervortex” is vrij te bezoeken. Voor het volgen van de workshops en lezingen zijn er dagkaarten te koop. Kies bij het kopen alvast de workshops uit die je wilt bezoeken, dan houden wij deze plek voor je vrij. Mocht je last-minute ter plekke alsnog naar een workshop willen, dan kan dat met je dagkaart (als er nog plek is in de workshop) natuurlijk ook. Ook zijn de gehele dag drie uitgevers met Taoïstische, spirituele en esoterische boeken aanwezig en openen we om 12.00 uur de interactieve expo “De Watervortex” van Artist in Residence Stephan Versteeg.

Dagkaart volwassenen | voorverkoop € 20,00 / deur € 25,00
Dagkaart kids tot 18 jr | voorverkoop € 10,00 / deur € 15,00

Reserveer nu online!

Een greep uit het programma van zondag 6 oktober

 • Gehele dag Circulaire proeftuin & Expo ‘The Garbage Shop’
 • Vanaf 09.30 uur – Biomarkt met wereldverbeteraars
 • 12.00 uur – Opening van de interactieve waterinstallatie “De Watervortex” van Artist in Residence Stephan Versteeg. Werk gebaseerd op onderzoek en uitvindingen van boswachter Victor Schauberger. Schauberger heeft zijn hele leven gewerkt om de werking en levensloop van water in kaart te brengen. Zijn legaat laat zien wat voor magisch element water is, welke kansen we hebben laten liggen en dat Water en Tao een gelijke taal spreken. Stephan koos podium Metaal Kathedraal om een installatie te ontwerpen welke de mens meer bewust maakt van ons klimaatprobleem vanuit de genialiteit van water.
 • 12.00 – 14.00 uur Banus & de Ridder zingen hun levensliederen.
 • 13.30 uur – George Burggraaff en Roeland Schweitzer presenteren het door hen gemaakte boek ‘Tao Te Tjing, het Boek over Vrede en Vreugde, de Tao voor kinderen en andere volwassenen.’
 • 16.30 uur CineMekka met de film Ascent; een film van Fiona Tan over Fuji Mountain. Prachtige poëtische film “Ascent” met in de hoofdrol de Fuji Mountain. De meest heilige berg in Japan. De film is een eindeloze stroom aan beelden, die door hun beweging één langzaam opdoemend beeld tonen van een heilige Berg. Een bijna meditatieve ervaring die onze manier van kijken en waarnemen tot onderwerp maakt. Meer info & tickets op hoogt.nl

Het gehele programma van T‘is Mis op Zondag bekijk je op metaalkathedraal.nl/programma.

De workshops

We nemen een frisse duik in de Tao Te Tjing. Dit magische boek uit de Chinese oudheid is het gedroomde fundament van leven in harmonie met de natuur. Een initiatief van Roeland Schweitzer. Hij presenteert vandaag zijn boek ‘Tao voor kinderen en andere volwassenen’ naast een overvloed aan workshops, lezingen en muziek. Hiermee kunnen we het gedachtegoed van dit magische boek toe gaan passen in deze tijd. Een zee aan mogelijkheden om holistisch leven in balans met de natuur te ontketenen. Dompel je onder!

Programma Dag van de Tao

  • Taoïstisch zingen met Roeland Schweitzer
   10.00 uur – Hemelryck – Opening
   Roeland opent de dag van de moeiteloze inspanning en dompelt je onder in een klankbad.

 

  • Lachmeditatie door Jan Gommans
   10.30 uur – Hemelryck – workshop
   Zelf serotonine aanmaken? Fake it until you make it. Lachmeditatie is een leuke en ook wel merkwaardige activiteit. Tot je echt gaat lachen. Bevrijdend, verbindend, opwindend, uitnodigend en heel fijn om te doen. Laat je meenemen in dit bekende en toch zo onbekende avontuur. Muzikant en zanger Jan Gommans geeft naast lachmeditaties ook workshops in stemexpressie, hij leidt koren.

 

  • Poppentheater De Zeven Tuinen van Wang 5+
   11.00 uur – Theaterlab
   Midden in de Zeven Tuinen staat het kruid van Wang! Dit kruid geeft je leven maakt je zielsgelukkig. Dat wil toch iedereen! Maar draken loeren op het kruid. Zonder wordt het donker en zal leven en geluk verdwijnen. Kan de Prins de wereld redden? Een juweel van een voorstelling en vakmanschap van André Verhagen van Poppentheater het @penstaartje.

 

  • Filosofie voor kinderen 6 – 10 jaar
   11.00 uur – Dome – workshop
   Vervallen, Henry is helaas ziek en kan geen workshop komen geven. Wij wensen Henry van harte beterschap! Om het leed iets te verzachten hebben we ‘Ontdek de kracht van water’ aan het programma toegevoegd. Een workshop & speurtocht voor kinderen vanaf 6 jaar met theatermaker Veerle van Dieren. Start 13.00 uur.
   Wat denken wij, hoe denken wij, waarom? Henry Mensink is een geboren leraar en weet door zijn rijke achtergrond in filosofie en theologie alles over de wereld van de Tao Te Tjing Hij neemt je mee in de wereld die heel anders denkt dan ons Westerse manier van denken. Duur: circa drie kwartier

 

  • Radicale open interesse door Karen Walthuis
   11.00 uur – Hemelryck – lezing
   Wat is er aan de hand in ons gemoedelijke landje? Radicalisering en polarisatie lijken het nieuwe normaal te zijn. Karen introduceert een oplossing; ROI, Radicaal Open Interesse. Als we dat namelijk doen, krijgen we waar we ten diepste naar verlangen. Luister en kijk wat Radicale Open Interesse voor jou en onze samenleving kan betekenen.

 

  • Tijdsurfen door Majlis Schweitzer
   12.00 uur – Hemelryck – workshop
   Wat is dat? En hoe kan dit je helpen je rust te vinden in deze snelle tijden? Tijdsurfer Majlis getraind door ZEN monnik Paul Loohuis geeft een workshop Tijdsurfen. Hoe kunnen we zonder stress en in ontspanning de snelheid van deze tijd een plek bieden? ZEN monnik Paul Loohuis schreef er het spirituele boek van het jaar 2017 over en leidt tijdsurf-trainers op, zoals Majlis Schweitzer. Maak kennis met deze effectieve werkwijze en maak dit je eigen.

 

  • Klanklab met Manon Brugman
   12.00 uur – Dome – workshop
   Vervallen, Manon is helaas ziek en kan geen workshop komen geven. Wij wensen Manon van harte beterschap!
   Klankcoach en jazz zangeres Manon Brugman neemt je mee op het avontuur van je eigen stem. Al improviserend ontdek je al in een uur wat je allemaal kunt met je eigen stem en met de stemmen van elkaar.

 

  • Stembevrijding door Jacky Peeters uit de Meern
   13.00 uur – Theaterlab – workshop
   Geen idee is ook een idee. Geen idee is het durven volgen van een enkel woord, een paar noten, een plotselinge penseelstreek. Wat er in je zit, weet je pas als het er uit is. Overtuigingen als : ‘jij kunt niet tekenen’ of: ‘jij zingt vals, hou je mond!’ verdwijnen als sneeuw door de zon als Jacky Peeters, Atelier la luna,  je meeneemt tijdens deze workshop stembevrijding. Adem in, kom tot rust en zing met volle teugen!

 

  • Ontdek de kracht van water (6+) – theatermaker Veerle van Dieren
   13.00 uur – workshop & speurtocht
   Last minute toegevoegd aan het Tao programma: een stoere workshop voor alle nieuwsgierige aagjes en uitvinders vanaf 6 jaar! In water is het leven begonnen. Dat is heel bijzonder! Er is nog geen andere planeet gevonden waar er ook leven is. Wist je dat ons lichaam voor wel 80% uit water bestaan? En dat is nog lang niet het spannendste weetje over water. In een avontuurlijke speurtocht door de tuin ontdekken wij van alles over water. Water is op veel meer plekken aanwezig dan je denkt en heeft ook nog eens een super bijzondere eigenschap. Wat dit is, zul je ontdekken op 6 oktober! Na de speurtocht sluiten we af met het bouwen van een eigen waterrad. Neem een leeg melkpak mee! Neem regenkleding mee en trek je laarzen aan. Theatermaker Veerle van Dieren neemt je mee op wateravontuur!
  • Tao voor vrouwen door Dirkje Veltman
   13.00 uur – Dome – workshop
   Dirkje Veltman brengt de innerlijke leeuwin bij een ieder tot leven. Als erkend senior instructeur in de Universal Healing Tao neemt zij je mee in haar visie vanuit haar rijke achtergrond van dans- en theater samengesmolten met diepe kennis over de Qi gong en de poëzie van het Taoïsme.

 

  • Filosofie voor kinderen 10 – 16 jaar
   14.00 uur – Dome – workshop
   Vervallen, Henry is helaas ziek en kan geen workshop komen geven. Wij wensen Henry van harte beterschap!
   Wat denken wij, hoe denken wij, waarom? Henry Mensink is een geboren leraar en weet door zijn rijke achtergrond in filosofie en theologie alles over de wereld van de Tao Te Tjing. Hij neemt je mee in de wereld die heel anders denkt dan ons Westerse manier van denken. Duur: circa drie kwartier.

 

  • Qi Gong workshop voor jong en oud door Jeroen van de Crommert
   14.00 uur – Hollandia – workshop
   Jeroen neemt jong en oud mee in de wondere wereld van Qi Gong. Hij voedt het kind in je door je kennis te laten maken met Qi Gong. Jeroen van de Crommert is gecertificeerd als Chi-Lel Qigong instructeur en maakt deel uit van de wereldwijde Tao Healing Circle.

 

  • De Tao van de Stilte door keynote Elly Nooyen en Rob ter Steege
   14.00 uur – Hemelryck – optreden
   Keynote Elly Nooyen weet als geen ander hoe de transformerende werking van de Tao werkt en Rob ter Steege tilt haar woorden op met originele muziek uit de Chinees Japanse ZEN traditie. Met shacuhachi; de Taoïstische bamboefluit.

 

  • Jouw stem en mijn viool door Maaike Gerritsen
   15.00 uur – Dome – workshop
   Maaike verleidt je met haar viool om jouw stem optimaal tot uiting te laten komen. Vanuit het Taoïsme ervaar je de ongekende wisselwerking van eigen stem en onderling samenspel. De klankschalen van haar viool en eigenzinnige werkwijze nodigt je uit om met je stem ongekende avonturen aan te gaan.

 

  • Mediteren met Lao Tzi
   15.00 uur – Hollandia – lezing
   Een interactieve lezing van Zen Boeddhist Ben Zondervan leert je de helende kracht van het mediteren. Hij laat je ervaren dat de Tao Te Tjing een boek van bezinning, ademhaling en meditatie. Een Lezing en workshop ineen.

 

  • Workshop Haiku schrijven door Willem Wansink
   15.00 uur – Theaterlab – workshop
   Haiku’s kun je overal maken en vooral in de natuur. Het eenvoudige principe (vijf lettergrepen, zeven, vijf) van deze zen-dichtvorm heeft een grote schoonheid. Historicus Willem Wansink neemt je mee in de wondere wereld van het Haiku maken.

 

  • Qi Gong workshop voor jong en oud door Els Lamerichs
   15.00 uur – Hemelryck – workshop
   Qi is energie, Gong is bewegen. Daarmee betekent QiGong letterlijk het oefenen en bewegen met levensenergie om je interne energie te circuleren en cultiveren. Hiermee activeer je eigen plezier en tevredenheid. De bron van het eeuwige leven. Els Lamerichs geeft vanuit haar achtergrond als natuurgeneeskundige de Qi Gong nog meer verdieping. Ze geeft vandaag een grote workshop Qi Gong. Iedereen kan meedoen.

T’is Mis op Zondag

Deze activiteit is onderdeel van T’is Mis op Zondag. Elke 1e zondag van de maand staan de aloude kerkdeuren als vanouds wagenwijd open en ben je van harte welkom! Op deze zondagen is er telkens een afwisselend programma met (kinder)theater, bio markt, muziek, film, lezingen, workshops, etc. Stadsherberg Boelens in Metaal Kathedraal is elke eerste zondag van de maand geopend vanaf 09.30 uur voor een lekkere kop koffie, lunch en taart. Het programma van T‘is Mis op Zondag bekijk je op metaalkathedraal.nl/programma.

Het programma van Metaal Kathedraal wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Utrecht en Stichting DOEN.