Vernieuwde Bio Markt Leidsche Rijn druk bezocht

 

Bio Markt Leidsche RijnLeidsche Rijn wist haar weg goed te vinden naar de vernieuwde Bio Markt afgelopen weekend bij Metaal Kathedraal. De markt en het culturele programma ‘Mekka op Zondag’ werd goed bezocht. En dat is belangrijk, want alleen met de komst van voldoende bezoekers aan de Bio Markt kan deze markt met haar duurzame kleine ondernemers blijven bestaan en telkens uitbreiden qua aanbod.

Al sinds de start van de markt afgelopen jaar werkt Metaal Kathedraal stap voor stap toe naar een steeds rijker gevulde markt met een duurzaam, lokaal en biologisch aanbod. De editie afgelopen zondag 6 mei laat goed zien dat zij hierin is geslaagd. Leidsche Rijners, en natuurlijk ook de rest van Utrecht, kunnen nu ècht voor alle dagelijkse boodschappen terecht bij de Bio Markt Leidsche Rijn. Naast het aanbod van non-food, groente, fruit en kaas is er nu bijvoorbeeld ook een bakker met heerlijk brood, taart en koek en een kraam met zuivelproducten.

Goed voedselklimaat

Metaal Kathedraal is sinds 2011 de Utrechtse ecologische culturele broedplaats waar de lokale historie en ecologische toekomst kan worden ervaren. Een praktijkmuseum vol handvatten om lichaam en geest te voeden en zodoende in samenspraak met moeder natuur de wereld een betere plek te maken. Een biomarkt met educatieve programmering is onlosmakelijk verbonden aan deze missie. Het landgoed rondom de aloude kerk is rijk gevuld met eetbare gewassen, heeft een medicinale tuin en grenst aan de nieuwe woonwijk Rijnvliet. In deze kersverse woonwijk wordt, naar initiatief van Metaal Kathedraal en omwonenden, een integraal voedselbos van 15 hectare aangelegd. Dit maakt Metaal Kathedraal de uitgelezen plek voor een biomarkt.

Met het huisvesten van de Bio Markt geeft Metaal Kathedraal gehoor aan de behoefte van inwoners van Leidsche Rijn om lokaal en eerlijk geteeld biologisch voedsel te kopen in de directe omgeving. De ondernemers van de Bio Markt leveren naast overheerlijk voedsel ook een bijdrage aan een goed voedselklimaat voor de wijk en de stad. Een markt met een verhaal waar kennis wordt gedeeld over eten en goede voeding.

Duurzame ondernemers Bio Markt in het zonnetje

Naast een hoop enthousiaste bezoekers aan de markt waren er ook de aanwezige marktpartijen erg enthousiast. Zij hebben van de inwoners van Leidsche Rijn genoten en noemden de Bio Markt een van de leukste plekken om te staan; kleinschalig en met een vriendelijk en toegankelijk publiek.

Graag zetten wij de duurzame en groene ondernemers van 6 mei nog even extra in het digitale zonnetje!

 • Boerderij Zonnehoeve – meerdere kramen met verse (rauwe) melk, karnemelk, groente, fruit en eieren
 • Bakkerij Het Zonnelied – karakteristiek en ambachtelijk brood
 • De Mengelmoestuin – jam, gelei, azijn en siroop van eigen oogst, moes- en tuinkruidenplanten en streekproducten
 • De Groentenakker – kleine tuinderij uit Odijk – meer dan 50 soorten groenten op biologische wijze smaakvol geteeld
 • De kleine kookfabriek – heerlijke Vegan alternatieven voor op brood of bij de warme maaltijd
 • Willem&Drees / BeeBox – Festue Eboigbe laat mensen genieten van eten van een gezonde keten
 • Rio de Bio – buurtwinkel uit Utrecht met een uitgebreid assortiment met lokale producten
 • Zoet en Zuiver Puur Ambachtelijke Taarten
 • Bloem in beeld – lokaal geteelde biologische bloemen
 • VOKO Utrecht – Utrechts voedselcollectief
 • Kwekerij Bijenkans – BIO tuinplanten
 • Gezond Energiek en Natuurlijk – natuurlijke producten op basis van Aloë Vera
 • Vandebron – eerlijk energiegebruik
 • Mevrouw Lampenkap – brocante en vintage lampenkappen
 • De Kaarsenfabrique – by Brique. – duurzame gerecyclede dompelkaarsen

De volgende Bio Markt met aanvullend educatief, cultureel en vooral leuk programma is zondag 3 juni. Volg het evenement op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Foto in header door @kimpoldner / Instagram

Korte video door ‘De Mengelmoestuin’ bij de opening van de markt