DEBAT IN DE STAD: UTRECHT2030 #1 RIJNVLIET: EETBAAR STADSPARADIJS 2030?
Laatst gewijzigd:23 januari eerste Utrecht2030 debat in Metaal Kathedraal, initiatiefnemer van Eetbare Woonwijk Rijnvliet,
Utrechtse debatorganisaties onderzoeken toekomst Utrecht in 8-delige programmareeks
Gemeenteraadsverkiezingen aanleiding voor blik op de toekomst
In de maanden januari, februari en maart organiseren leden van het netwerk ‘Debat in de stad Utrecht’ zeven programma’s die vooruitkijken naar de stand van Utrecht in 2030.
Op 23 januari organiseert Metaal Kathedraal nummer 1 van deze debat-reeks met als onderwerp Rijnvliet: Eetbaar stadsparadijs 2030?
Eetbare stadsparken en burgerkracht als katalysator voor een ecologische stad. Op steeds meer plekken verenigen burgers zich en claimen ze de openbare ruimte als gemeenschappelijk ecologisch domein. Zo ook in de openbare ruimte van de in ontwikkeling zijnde Utrechtse stadswijk Rijnvliet. Hier wordt een stedelijk voedselbos gerealiseerd dat integraal door de nieuwe woonwijk heen loopt. Deze avontuurlijke, eetbare wijk waar bewoners straks rondstruinen op zoek naar eetbare planten, vruchten, noten en zaden, is met 15 hectare uniek in omvang.
Hoe kunnen deze ‘proeftuinen’ een vliegwiel zijn voor de broodnodige verandering in de wijze waarop we voedsel produceren en consumeren in de stad? Metaal Kathedraal, initiatiefnemer van Eetbare Woonwijk Rijnvliet, stelt deze vraag centraal in het eerste Utrecht2030 debat.
Met inhoudelijke bijdragen van:
- Maureen Baas, directeur/artistiek leider van Metaal Kathedraal en initiatiefnemer van Eetbare Woonwijk Rijnvliet.
- Gert Jan Jansen, initiatiefnemer van het Hof van Twello en auteur van ‘ Kleinschaligheid als alternatief – Nieuwe meentes in een nieuwe economie’.
- Marc Buiter, kernteamlid van Voedsel Anders, een netwerk van actieve burgers die een ander systeem van voedsel en landbouw willen, en secretaris van stichting Voedselbosbouw Nederland.