Save the date: Het Huis Utrecht meets Metaal Kathedraal

 

Pub.-Foto-380x294

Het Huis Utrecht en makers van Metaal Kathedraal presenteren werk in de inspirerende behuizing van deze oude kerk en fabriek.

Het Huis Utrecht en Metaal Kathedraal zijn geestverwanten van elkaar. Het Huis zet het experiment in de kunst centraal en Metaal Kathedraal werkt als culturele broedplaats vanuit de combinatie kunst, ecologie en samenleving. Beide organisaties versterken elkaar in de zoektocht naar een duurzame (geheel) ecologische samenleving. Zij brengen hun fascinaties samen in een programma van beeldend, filosofische werk en voedsel.

Met o.a. performances van (Huis) makers Wild VleesCollectief Walden en Sieger Baljon. “When everything is human, the human is an entirely different thing”

Een performance van Wild Vlees waarin Tamar Blom en Francesca Lazzeri onderzoeken hoe je op fysieke wijze afstand kunt nemen van je identiteit. Met behulp van gips laten ze de grenzen tussen mens en omgeving steeds verder vervagen. Zij onderzoeken het bestaan in zijn zuiverste vorm. Het is de belichaming van een proces waarin ze niet alleen onderling gelijk gesteld worden. Ze proberen ook zichzelf gelijk te stellen aan alles om hen heen.

Wild Vlees staat voor rauw, experimenteel en geëngageerd theater en werkt met makers die een grote mate van lichamelijkheid in hun werk hebben.

Collectief Walden toont een installatie over de vraag hoe hebzucht zich verhoudt tot economie en ecologie. 33 liter olie, 33 liter ijs en 33 liter minerale aarde hervinden op kleine schaal hun natuurlijke evenwicht.

Er zijn twee brandstoffen van onze economie. 

De ene is olie, de ander is hebzucht. 

Er zijn drie natuurlijke reservoirs op aarde: olie, minerale aarde en ijs. Deze reservoirs zijn gedurende miljoenen jaren opgebouwd en staan in een delicaat evenwicht. Een evenwicht dat sinds de industriële revolutie door onze economische activiteit ernstig wordt verstoord. De Hof van Eden, het oorspronkelijke Paradijs, zou gelegen hebben in wat wij tegenwoordig de Perzische Golf noemen. Precies het gebied waar wij vandaag de dag olie met miljarden liters per jaar uit de aarde pompen.

Collectief Walden bestaat uit vijf kunstenaars, ieder heeft een achtergrond vanuit een andere discipline.

In ons leven twee gezichten: een naar voren, een terug. Net een deur, naar beide kanten op een kier, we stoken voor de mussen hier. Er is zaad.
Geachte zwakheden, in het licht van gisterens kolderieke blunders – hebben geschaterd – ben ik voornemens: —

s j a m a n d a d a  bouwt sinds 2013 aan een cyclus van rituele seizoensontregelingen onder de titel ‘dronken kalender’. Speciaal voor Metaal Kathedraal is de performance ‘tweegezicht’ te zien in samenwerking met de god janus, die zijn naam aan de maand januari gaf, een maand met NU in het midden.

s j a m a n d a d a  is een fysiek-literaire performance generator rond Sieger Baljon (1981). Begin 2017 komt bij uitgeverij Opwenteling een interdisciplinaire dichtbundel van zijn hand uit, eveneens genaamd ‘dronken kalender’. www.sjamandada.org  

‘In one sense, the sons&daughters of Gaia have never left the Paleolithic; in another sense, all the perfections of the future are already ours. Only insurrection will “solve” this paradox…’ Hakim Bey

PROGRAMMA

13:00 uur Performance lezing van Collectief Walden (kan worden gecombineerd met een lunch)

15:00 uur Performance ‘When everything is human, the human is an entirely different thing’ door Wild Vlees

16:30 uur De winterperformance van s j a m a n d a d a 

PRIJZEN

€ 15 passe-partout

€ 5 lezing (exclusief lunch)

€ 10 performance Wild Vlees

€ 5 winterperformance met glühwein