Utrecht neemt een frisse duik in de Tao Te Tjing

 

PERSBERICHT DINSDAG 24 SEPTEMBER 2019

Oeroude Chinese wijsheden zonder begin en zonder einde

Op zondag 6 oktober viert Nederland voor het eerst de dag van de Tao. Op het programma in de Utrechtse Metaal Kathedraal staan lezingen door vooraanstaande sprekers, workshops over Tao en Taoïsme, filosofie, qi gong, muziek, poppentheater de zeven tuinen van Wang, zang, meditatie, een installatie over de genialiteit van water en een boekenmarkt rond Tao, Boeddhisme en leven vanuit de natuur. Met kunst en met water, het Taoïstische symbool bij uitstek. Het programma is zowel voor volwassenen als voor kinderen. Aanleiding is het verschijnen van het boek ‘Vrede en vreugde, de Tao te Tjing voor kinderen en andere volwassenen’ door Roeland Schweitzer en George Burggraaff. 

Water als ultieme metafoor

Als filosofisch begrip is de Tao de alomvattende, uit zichzelf bestaande, oneindige, tijdloze bron van alles én de bestemming van alles zonder begin en zonder einde. Het Taoïsme is de oud Chinese filosofie waarin dit wordt uitgelegd. Het lijkt moeilijk te begrijpen, maar is volgens deskundigen helemaal niet moeilijk en bovendien zeer actueel. Taoïsme is niet terug naar een primitief leven, maar naar de ware natuur van het leven in alle eenvoud en betrokkenheid tussen alles wat is. Het is een holistische manier van kijken als centraal uitgangspunt voor je omgang met de wereld. Water is hiervan de ultieme metafoor. Het geeft energie, kan sterven en zichzelf weer laten herleven, vies worden en zichzelf reinigen en dat alles met een schijnbaar moeiteloze inspanning.

Frisse duik in de Tao Te Tjing

Metaal Kathedraal dompelt zich zondag 6 oktober tijdens ‘T is Mis op Zondag onder in de Tao Te Tjing als een frisse duik in het water. Dit magische boek uit de Chinese oudheid is het gedroomde fundament van leven in harmonie met de natuur met de kennis, kunde en kracht natuur. Een initiatief van Roeland Schweitzer. Hij presenteert vandaag zijn boek ‘Tao voor kinderen en andere volwassenen’ naast een overvloed aan workshops, lezingen en muziek. Hiermee passen we het gedachtegoed van dit magische boek toe in deze tijd. Een zee aan mogelijkheden om holistisch leven in balans met de natuur te ontketenen. 

6 oktober – Dag van de Tao – greep uit het programma

Gehele dag Circulaire proeftuin & Expo ‘The Garbage Shop’
Vanaf 09.30 uur – Biomarkt met wereldverbeteraars
12.00 uur – Opening van de interactieve expo “Woeste Water des Levens” van Artist in Residence Stephan Versteeg. Werk gebaseerd op onderzoek en uitvindingen van boswachter Victor Schauberger. Schauberger heeft zijn hele leven gewerkt om de werking en levensloop van water in kaart te brengen. Zijn legaat laat zien wat voor magisch element water is, welke kansen we hebben laten liggen en dat Water en Tao een gelijke taal spreken. Stephan koos podium Metaal Kathedraal om een installatie te ontwerpen welke de mens meer bewust maakt van ons klimaatprobleem vanuit de genialiteit van water.
12.00 – 14.00 uur Banus & de Ridder zingen hun levensliederen.
13.30 uur – George Burggraaff en Roeland Schweitzer presenteren het door hen gemaakte boek ‘Tao Te Tjing, het Boek over Vrede en Vreugde, de Tao voor kinderen en andere volwassenen.’

Ter verdieping en naast het speciale Tao programma is er ook een workshop fermenteren, kruidenworkshop stress & ontspanning en wordt als afsluiter van de dag de film Ascent vertoond tijdens CineMekka. 

Meedoen

‘T is Mis op Zondag met de biomarkt en de opening van de expo “Woeste water des levens” is vrij te bezoeken. Voor het volgen van de TAO workshops en lezingen zijn er dagkaarten te koop. Dagkaart volwassenen voorverkoop € 20,00 / deur € 25,00, dagkaart kids tot 18 jr: € 10,00 / deur € 15,00. Met een dagkaart kan het gehele Tao programma de hele dag bezocht worden. Voor de workshop fermenteren, kruidenworkshop en de film zijn apart kaarten te koop. Meer informatie over het programma en kaartverkoop is te vinden op metaalkathedraal.nl/programma.

Metaal Kathedraal

Metaal Kathedraal is van oudsher het podium om te “bekeren”. Een missie die door de huidige gebruikers in maatschappelijke relevante context en vol passie wordt voortgezet. Deze culturele broedplaats, gehuisvest in een aloude katholieke kerk, is het podium, ontmoetingsplek en werkplaats voor kunst die midden in de samenleving ontwikkelt. Het grootste probleem waar de samenleving voor staat is de klimaatcrisis. Kunst en wetenschap leveren antwoorden om die problematiek op te lossen. Wetenschappers produceren hierover de feiten en cijfers maar deze komen vooral tot leven door de kunst. De kunstenaar zorgt voor de verbeelding van het onvoorstelbare en geeft een ziel aan de cijfers en aan de ecologische rampen. Kunst versterkt het creërend vermogen en helpt een betere toekomst te verbeelden. Metaal Kathedraal werkt om deze redenen op het snijvlak van kunst, wetenschap en ecologie en bouwt aan een Ecologisch Cultureel Laboratorium en Podium. Metaal Kathedraal werd medio 1857 gebouwd en was daarmee een van Utrechts’ eerste katholieke kerken. Het monumentale karakteristieke pand is door de eeuwen heen vele male getransformeerd van Katholieke kerk, naar zijspanfabriek, naar metaalfabriek. In 2011 werd de fabriek bezemschoon overgenomen door kunstenaars en in 2014 aangekocht. 

Kom maken, Kom spelen! 

foto door George Burggraaff