Nederlands 1ste kerk met groen dak

 

Eerste Kerkgebouw met een Sedum dak !

Vandaag en morgen wordt de Metaal Kathedraal voorzien van een groen Sedum dak.

Daarmee heeft de Voormalige Rooms katholieke kerk van Oude Rijn / De meern
Een nationale primeur!

Metaal Kathedraal is een autonome, kunst cultuur en broedplaats in Utrecht. Recent bezocht door Minister Jet Bussemaker om het cultuurbeleid voor Nederland bekend te maken.

Het unieke monumentale pand waarin de Metaal Kathedraal gehuisvest is, onderging het afgelopen half jaar een enorme verbouwing. Decennia lang was dit dak extreem verwaarloost en regende het binnen. Nu is het gehele oude dak vervangen en het unieke gebouw gered van verder verval.
Metaal Kathedraal heeft als ambitie geheel zelfvoorzienend te zijn en een groen sedum dak hoort daar natuurlijk bij!

Maar de kosten van de verbouwing van het historisch dak liepen zo enorm uit de hand dat het gewenste groene dak niet meer kon worden gefinanceerd door de initiatiefnemers Maureen Baas en haar partner Abel Tattje. Daarbij is er voor groene daken in Utrecht alleen financiële ondersteuning voor privé eigenaren, en niet voor rechtsvormen als een stichting. Dit was een grote teleurstelling die onverwachts weggenomen werd.

Want de Aannemer, HLE Bouw BV, die het gehele casco herstel heeft uitgevoerd, raakte door het project en de duurzame wensen van de Metaal Kathedraal zo enthousiast dat ze besloot om het groene Sedum dak kado te geven! Hierbij ondersteunt HLE de culturele broedplaats en de duurzame ambities van Nederland.

De groene daken bestaan uit mossen, vetplanten, grassen en kruiden. Dit heeft een warmte isolerend effect en werkt geluiddempend. Sedum neemt ongeveer 50% van het regenwater op en wordt terug afgeven in de atmosfeer door verdamping. Dit zorgt voor een aanzienlijke ontlasting van het rioleringsstelsel, waardoor het overstromingsgevaar en de belasting van de waterzuivering vermindert. Tevens draagt een groen dak bij aan vermindering van fijnstof, grotere bio-diversiteit,  verhoging van verscheidenheid aan plant en diersoorten en luchtzuivering van onzichtbare luchtpollen en stofdeeltjes.

Iets waar een stad als Utrecht baat bij heeft.

 

www.metaalkathedraal.nl