Metaal Kathedraal

 

Deze ecologische culturele broedplaats & autonome werkplaats voor kunstenaars is eigenlijk per ongeluk tot stand gekomen.

In de voormalige Buurtschap De Meern, aan de rand van de bebouwing van Leidsche Rijn en vlakbij de A2, gebeurt iets spannends. Daar is de afgelopen jaren een vrijplaats ontstaan waar ecologie, kunst, cultuur, natuur en cultureel ondernemerschap samengebald worden in een uitzonderlijk gebouw; de Metaal Kathedraal.

Initiatiefnemer Maureen Baas was in 2011 op zoek naar een atelier om theater te maken. In de winter op het fietsje trof ze dit magische plekje. De voormalige metaal fabriek Metak besloot na ruim 40 jaar te verhuizen naar een “echt” fabriekspand ipv een omgebouwde kerk. De huidige eigenaar wilde er appartementen in maken na het vertrek van Metak. Dus kon het tijdelijk gehuurd worden. Het regende er binnen en het pand was zwaar verwaarloosd. Maar dat mocht de pret niet drukken! Lang leve de tijdelijkheid! Want dit is een waanzinnige lokatie, te mooi om niet te delen. Nergens in Nederland heeft een historisch pand zo’n unieke transformerende geschiedenis. Daarnaast zijn er nog maar twee panden in heel Nederland die en hammerbeamspanten kap hebben. En dat in De Meern!

In 2012 schoof partner Abel Tattje aan en groeide de broedplaats als kool. Inmiddels zijn er talloze kunstenaars gehuisvest, is het pand gekocht en is de Metaal Kathedraal here to stay! Stap voor stap wordt het pand nu opgeknapt en wordt er steeds meer geprogrammeerd. Het is een komen en gaan van omwonenden, stedelingen en landgenoten. Er valt veel te halen en te brengen.

Ben je nieuwsgierig? Ben dan welkom! De kerkdeuren staan vaak open voor publiek en je kan altijd een afspraak maken, of spontaan aan komen lopen. Ze zijn knetter druk. Met maken, en vooral ook, om dit mooie pand geschikt te maken voor cultuur. Het cultureel ondernemerschap vereist namelijk veel inventiviteit en arbeid.

Maureen Baas is theatermaakster en hemelbewaarder van de Metaal Kathedraal.

Abel Tattje is hofleverancier van buitengewone zaken Metaal Kathedraal.

 

” Alsof er elk moment een wonder zou kunnen gebeuren.
Zo’n plek is de Metaal Kathedraal” 

In dit bizarre en prachtige pand huist een autonome broedplaats. Het nieuwe Mekka voor Utrechtse makers, kunstenaars en performers!  Deze broedplaats opent haar kerkdeuren voor de NIEUWE culturele religies… Ze stimuleert samenwerking zowel lokaal, nationaal als internationaal. De Metaal Kathedraal is beschikbaar voor het creëren van installaties, exposities, mixed media extra vaganzas, het maken van voorstellingen, geven van workshops, als dependance, maar ook als locatie voor fotoshoots, bruiloften en bedrijfs evenementen.  De Metaal Kathedraal biedt ontegenzeggelijk veel mogelijkheden en meer…!

Een unieke monumentale locatie waar artistiek ondernemers uit verschillende disciplines met werk kunnen experimenteren, elkaar kunnen ontmoeten en inspireren. Naast de vaste ateliers zijn grote open ruimtes beschikbaar voor projectmatig gebruik. Zowel binnen als buiten.

Kom maken en spelen!

Citaat van Rommert Boonstra ” Er is zoiets als een officieel kunstcircuit. Vol ambtenaren, beleidsnota’s en andere hoedanigheden die volstrekt onmisbaar zijn en die van harte moeten worden toegejuicht, maar waar je niet altijd even vrolijk van wordt. De vreemde, afgelegen plekken, waardoor bevlogen zielen op eigen initiatief iets nieuws wordt opgezet, werken meer op mijn verbeelding. Alsof er elk moment een wonder zou kunnen gebeuren.

Zo’n plek is de Metaal Kathedraal. Eerst kerkje, later metaalfabriek. En nu zijn de zielenherders en de bouwers van constructies opgevolgd door kunstenaars. De dogma’s en de veiligheidsinstructies gelden niet meer. De verbeelding is aan de macht gekomen. Voortaan is in de Metaal Kathedraal alles mogelijk, op voorwaarde dat je het onmogelijke zelf even doet”

Rommert Boonstra