Metaal Kathedraal pakt circulaire Wildcard!

 

CIRCLES, METAAL KATHEDRAAL, 100 WATT EN C-BETA PAKKEN CIRCULAIRE WILDCARDS

En maakten alsnog kans om uitgeroepen te worden tot de beste circulaire werklocatie van het land.  We zijn vereerd met de klanten en netwerken die ons waarderen voor onze bijdrage om de wereld een betere plek te maken.

CIRCLES, het initiatief dat Oost-Nederland koploper van de circulaire economie wil maken, wordt toegevoegd aan de lijst met beste circulaire regio’s van Nederland. Deze initiatieven slepen een wildcard binnen en dingen met de overige genomineerden mee naar ABN AMRO Circular Economy Awards. Op donderdag 8 november tijdens het BT Event worden de winnaars bekendgemaakt.

De longlist voor de ABN AMRO Circular Economy Awards werd eerder al bekend en de winnaars van de wildcards voegen zich bij deze lijst met genomineerden. De wildcard-genomineerden werden niet door de jury opgemerkt, maar zijn vanuit de markt aangedragen als belangrijke ontbrekende initiatieven. Zij maken daardoor kans om Circulair Friesland en Plug-In-City op te volgen als beste circulaire werklocatie en beste circulaire regio van Nederland.

 Circulaire gebiedsontwikkeling leeft
Juryvoorzitter Cees-Jan Pen (Fontys Hogescholen): ‘Circulaire gebiedsontwikkeling leeft, ontstijgt het beeld van een niche volledig, wordt steeds breder gedragen door ondernemend Nederland en gaat om nieuwe verdien- en businessmodellen. De jury gaat tijdens de nadere selectie nadrukkelijk in op het daadwerkelijk ingang zetten van de noodzakelijke cultuurverandering die behoort bij meer circulair denken. Tevens zien we een duidelijk omslag naar meer focus op waardevermeerdering en het verduurzamen bestaande locaties.’

Dit leidde uiteindelijk tot de onderstaande lijst met 23 regio’s en 25 werklocaties die in aanmerking komen voor de ABN AMRO Circular Economy Awards.

Genomineerden categorie werklocatie Genomineerden categorie regio
1.      100 Watt, Amsterdam 1.      Circulair Friesland
2.      BlueCity, Rotterdam 2.      CIRCLES, Oost-Nederland
3.      C-Bèta, Hoofddorp 3.      Cirkelstad Drechtsteden
4.      Clean Tech Playground de Ceuvel, Amsterdam 4.      Clean Tech Delta, Rotterdam
5.      C-Mill, Heerlen 5.      Cleantech Regio, Twello
6.      De Aam en Merm, Elst 6.      De Fruitmotor, Betuwe
7.      De Blokhuispoort, Leeuwarden 7.      Gemeente Almere
8.      De Mars, Zutphen 8.      Gemeente Amsterdam
9.      De Wildeman, Zaltbommel 9.      Gemeente Goeree Overflakkee
10.  Ecomunitypark, Oosterwolde 10.  Gemeente Haarlemmermeer
11.  Goudse Poort, Gouda 11.  Gemeente Ooststellingwerf
12.  Halfweg Spijkenisse, Voorne-Putte 12.  Gemeente Utrecht
13.  Huis van Haarlemmermeer 13.  Gemeente Venlo
14.  Industriepark Kleefse Waard, Arnhem 14.  Groene Hart
15.  InnoFase, Duiven 15.  Impuls Zeeland
16.  Marineterrein, Amsterdam 16.  Metropoolregio Amsterdam
17.  Metaal Kathedraal, Utrecht 17.  Noord-Nederland
18.  Metalot3C, Budel 18.  Provincie Noord-Holland
19.  Oosteind, Papendrecht 19.  Provincie Zuid-Holland
20.  Recycle Boulevard, Leeuwarden 20.  Regio Arnhem-Nijmegen
21.  Schiebroek, Rotterdam 21.  Tuinen van West, Amsterdam
22.  Schiphol Trade Park, Amsterdam 22.  U10, Utrecht
23.  Stepelo, Haaksbergen 23.  Westas, SADC
24.  Werkplaats De Gruyter, s-Hertogenbosch
25.  Werkspoorkwartier, Utrecht

Vakjury
De vakjury bestaat uit 5 experts op het gebied van circulaire economie, gebiedsontwikkeling en regio-ontwikkeling. De jury bestaat uit:

  • Cees-Jan Pen, Fontys Hogescholen (juryvoorzitter)
  • Christiaan Kuipers, Urgenda
  • Bert Krikke, 4thecity
  • Guus Mulder, TNO
  • Gerard Roemers, Metabolic

Criteria
De vakjury en het publiek zullen de genomineerden beoordelen op basis van vooraf vastgestelde criteria voor de onderwerpen: circulariteit in visie, circulariteit in organisatie, resultaat, interactie met de omgeving, shared facilities, energie, materialen, afval, biodiversiteit en welbevinden en gezondheid. Lees de volledige lijst met criteria voor regio en werklocatie door op de links te klikken.

ABN AMRO
ABN AMRO heeft zich als hoofdsponsor aan dit jaarlijkse evenement verbonden. ABN AMRO wil de verduurzaming van de gebouwde omgeving in Nederland versnellen. Zo is de gebouwde omgeving voor een groot deel verantwoordelijk voor de CO2-uitstoot en het energieverbruik. ‘Bestaande gebouwen lenen zich vaak uitstekend voor circulaire oplossingen. Zo kunnen op de verwachte einddatum van het gebruik voorzieningen worden gedemonteerd en op een andere locatie worden geplaatst of gebruikte materialen ingezet in andere gebouwen. Ook kan waarde teruggewonnen worden door het beter benutten van waardevolle grondstoffen’, vertelt Eric Zwaart, Sector Banker Overheid en Onderwijs ABN AMRO.

‘De Circular Economy Awards maken zichtbaar hoe bedrijven en regio’s hieraan op succesvolle manier invulling geven. Dan kom je uit bij werklocaties en regio’s die gericht kiezen voor circulaire materialen, energiezuinig werken, gezondheid meewegen en ook hun eigen organisatie circulair inrichten. Daar verbinden wij graag onze naam aan.’

Geschiedenis
Al sinds 2005 roept BT jaarlijks het beste bedrijventerrein van Nederland uit. Zo gingen Kennispark Twente, High Tech Campus Eindhoven, Bio Science Park, Industriepark Kleefse Waard en Energiepark Boekelermeer al met deze titel aan de haal. De verkiezing groeide uit tot een begrip in werklocatieland en levert jaarlijks veel publiciteit op. Maar de markt verandert. Gemeenten en regio’s richten zich de laatste jaren meer en meer op economisch duurzame ontwikkeling van de fysieke leefomgeving, een trend die BT van harte toejuicht met haar vakblad, events en de ABN AMRO Circular Economy Awards.