Fijnstoflunch 1 maart

 

Kunstenaar Roland van Dierendonck kijkt terug op een geslaagde TisMis met ‘t fijne van fijnstof. Vanuit Noorwegen, zijn nieuwe woon- en werkplek, leidde Roland in samenwerking met kunstenaar en artistiek leider Maureen Baas de fijnstoftafel:

“Vervuiling smaakt lekker!” werd er opgemerkt na het eten van de fijnstoftaartjes met sesam. Toen even later de onder de A10 opgeklopte meringues werden geproefd, klonk dat wel anders. Gedver, dat was vies! Mensen merkten duidelijk het verschil tussen de meringue met opgeklopte snelweglucht en die met schonere lucht. Zoals Dago Wellink van het Longfonds opmerkte: “Er is een kentering gaande in het denken over fijnstof.” Dat hebben we gezien en ervaren!

Het was een ware dialoog, de gesprekken liepen hoog op, tussen de bewoners onderling en in dialoog met elkaar. Van het kleine fijnstof zoomden we af en toe in rap tempo uit naar problemen van wereldformaat, goedkope elektronica van de Chinese webshop Alibaba tot het falen van het kapitalisme om problemen van deze tijd aan te pakken. Maar verandering begint uiteindelijk bij jezelf. Maureen, je wist het hartstikke goed te stimuleren en begeleiden! Ik vond het fijn om de dialogen te horen. Wat zag het er fantastisch uit met die motor op tafel, en dat skelet! Een goede binnenkomer!”

Roland van Dierendonck over de Fijnstoflunch tijdens TisMis op zondag 1 maart