Biomeiler

 

Een van de installaties binnen De Kunst van de Kringloop is de Biomeiler.

Biomeiler
Een biomeiler is een grote composthoop waaruit warmte wordt onttrokken die nuttig gebruikt kan worden. Bacteriën breken houtsnippers af tot houtcompost die zeer voedzaam is voor planten. Bij deze omzetting komt veel warmte vrij (tot 60-65  graden) die benut kan worden. Met een warmtewisselaar van kunststof slangen waar water door gepompt wordt kan de warmte getransporteerd worden. Het belangrijkste is natuurlijk dat een biomeiler in een jaar meer dan honderd kuub hoogwaardige houtcompost produceert, die je kunt gebruiken om de grond te verbeteren voor voedselproductie (Bron: Biomeiler.nl).

Metaal Kathedraal
Op het terrein van Metaal Kathedraal wordt een biomeiler gebouwd. Onder leiding van Stichting Biomeiler zal deze met hulp van geïnteresseerden gebouwd worden. Een hele dag bouwen, inclusief een bouwinstructie met film en lezing. Voor meer info zie: Workshop Biomeiler (Programma).

De biomeiler op het terrein zal meerdere doeleinden dienen. Deze wordt aangesloten op de theaterwerkplaats (voor verwarming), zal een afvoerplek zijn voor urine vanuit de wc’s en zal warmte leveren voor de dichtstbij liggende ateliers. Daarnaast heeft de biomeiler een multifunctionele functie; er worden drie douches aan gekoppeld, 1 urinoir en een wasbak. Bezoekers kunnen vrij gebruik maken van deze faciliteiten.

Onlangs is er al een poging gedaan om een Biomeiler te bouwen op het terrein van Metaal Kathedraal (zie bovenstaande foto). Helaas is deze poging mislukt. We hopen met hulp van Stichting Biomeiler een goed lopende biomeiler te kunnen bouwen, welke we uiteindelijk kunnen implementeren in de circulaire economie van Metaal Kathedraal.

Op zaterdag 19 november wordt de workshop ‘Biomeiler bouwen – Warmte uit compost’ gegeven. Interesse om te helpen bij de bouw van de biomeiler? Geef je dan op! Meer info over de workshop via: weldoener@metaalkathedraal.nl.