De Zomerwende | CineMekka & Tantes Maal special


Een betoverende avond waarin de strijd tussen het toenemende licht en het afnemende licht tot een hoogtepunt komt. 21 juni heeft de langste dag van het jaar. Al duizenden jaren wordt de zomerwende in vele culturen op het noordelijk halfrond als feest gevierd. De viering van midzomernacht werd in vroegere tijden gelinkt aan de zomerzonnewende. De mensen geloofden dat planten op midzomer geneeskrachtige en magische krachten hebben en hiervoor plukten ze op deze nacht. Vreugdevuren werden ontstoken om zich te beschermen tegen de duistere krachten waarvan werd geloofd dat ze vrij spel hadden vanaf het moment waarop het aantal uren daglicht opnieuw afnam.

Metaal Kathedraal is een historische schatkist. De kerk dateert van het jaar 1875, maar het landgoed en het aloude kerkhof hebben verhalen te vertellen die terug gaan naar de ijzertijd. De archeologen van Utrecht hebben rondom Metaal Kathedraal rijke vondsten gedaan uit de ijzer-en romeinse tijd. Metaal Kathedraal nodigt u uit om de aloude rituelen en de betekenis hiervan te herontdekken.

Programma

CineMekka is een samenwerking tussen T Hoogt Filmtheater en Café, Metaal Kathedraal en Tantes Maal en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting DOEN.

We starten deze avond met een CineMekka film en schuiven daarna rond 20.00 uur gezamenlijk aan bij Tantes Maal en genieten van een midzomernachtmenu met tradities uit alle streken van de wereld. Na dit heerlijke maal treden we met rituelen en Synth Niklas de mystiek van het donker tegemoet …

Maak deze bijzondere avond mee in een klein gezelschap en vier, zoals de oude Kelten, met ons het hoogtepunt van de zomer!
Sluit je aan bij het event op Facebook en blijf op de hoogte.

Het hele evenement vindt buiten plaats en dat kan nog wel eens fris zijn. Ons advies: kleed je warm aan, neem een extra (dikke) trui mee, een dekentje, etc.

De film: Midzomernacht (NL)

Op initiatief van de van oorsprong Zweedse Lena vertrekt een hechte groep bevriende dertigers naar een idyllisch vakantie-eiland in een Fries meer. Hun doel: het vieren van het traditionele Midzomernachtfeest. De vrienden grijpen het jaarlijkse samenzijn aan om hun jarenlange en onvoorwaardelijke vriendschap te bevestigen met een schijnbaar onuitputtelijke hoeveelheid bier en brandewijn.

Maar is het nog wel zoals het ooit was? En is alles wel wat het lijkt? Als één van de langste dagen van het jaar dan toch op zijn einde komt en hun grenzeloze vriendschap ook dit jaar weer heeft overwonnen, lijken de vrienden bijna te zijn vergeten dat ook gelegenheidsvriendin Meike mee is. Zij is het die niet na kan laten om zodra de zon onder is de zaken in een ander daglicht te stellen.

Regisseur: Hiba Vink | Scenario: Arjen Lubach | Cast: Marieke de Kleine, Niels van der Laan, Nanette Drazic, Rick Paul van Mulligen, Thomas van Luyn, Michiel Bakker, Georgina Verbaan, Arjen Lubach, Frederiek Voskens-Nabben | Producent: Marc Bary (IJswater Films) | D.O.P. Aage Hollander | Production Design: Vera van de Sandt | Editor: Annelies van Woerden | Casting: Mattijs Wessels, Janusz Gosschalk | Sound Design: Martijn Helle | Duur: 50 min | Jaar: 2011

Geproduceerd door IJswater Films in het kader van One Night Stand VI in samenwerking met NTR, VARA en VPRO met steun van het Mediafonds, het Nederlands Fonds voor de Film en het CoBO-fonds.

Georgina Verbaan in Midzomernacht

Georgina Verbaan in Midzomernacht – Foto van IJswater Films

Bovenstaande tekst over de film en de afbeelding zijn afkomstig van de website van Ijswater Films.

Menu Tantes Maal

Rode en chioggia bieten carpaccio met zoete kersen, geitenfeta-room en ingelegde Zweedse haring ✦ Nieuwe aardappeltjes met dille roomsaus – Frittata met gravad lax en courgette – geroosterde venkel en meiraapjes ✦ knapperige zomersalade met verse doperwtjes, kapucijners en ingemaakte radijsjes ✦ Zijdezachte boerenmelk pudding met geroosterde rabarber, citroen en heerlijke Hollandse aardbeien.

Tickets & tijden

Tickets voor De Zomerwende zijn online verkrijgbaar voor
€29,95 – inclusief film
€23,95 – exclusief film
ex online servicekosten

Beide tickets zijn inclusief smakelijk diner door Tantes Maal, midzomernachtritueel en ligconcert door Synth Niklas.

Aanvang film 19.00 uur. Aanvang Tantes Maal Midzomernachtmenu 20.00 uur.

Solstitium

De zonnewende (Latijn: solstitium oftewel zonnestilstand) is de gebeurtenis waarbij de zon, gezien vanaf de aarde, de noordelijkste of zuidelijkste positie bereikt. Op aarde wordt deze positie gemarkeerd door de beide keerkringen: de Kreeftskeerkring in het noorden en de Steenbokskeerkring in het zuiden. Het verschijnsel wordt veroorzaakt door het feit dat de noord-zuid-as van de aarde in een hoek van 23,4 graden richting de zon helt. Door die schuine stand krijgen verschillende regio’s gedurende de jaarlijkse baan van de aarde om de zon steeds een verschillende hoeveelheid zonlicht.

Voor het noordelijk halfrond betekent dit de langste dag en de kortste nacht van het jaar. In het zuidelijk halfrond is dit dan precies andersom en viert men in juni de winterzonnewende met de kortste dag en langste nacht van het jaar.

Over CineMekka & Tantes Maal

Met CineMekka verandert Metaal Kathedraal in samenwerking met T Hoogt Filmtheater en Café in een filmhuis. Met films die ertoe doen, films die verrassen, raken, aanzetten tot nadenken en confronteren. Om de beleving van de film te versterken en samen de dialoog over de inhoud aan te gaan kun je na de film blijven eten. Thuiskoks van pop-up restaurant Tantes Maal verzorgen een vegetarisch biologisch menu in lijn met de film.