Open monumentendag


De rijke geschiedenis van pand en landgoed Metaal Kathedraal is geliefd bij velen en staat ook bij ons hoog in het vaandel. We zijn omringd door een bijzonder pand met uitzonderlijk verleden. Op het landgoed zijn sporen van Romeinse Urnen, cultusplekken, Limesroute, Katholiek kerkhof, kerkgebouw en fabriek achtergelaten. Sinds 2011 zijn we actief op zoek naar getuigen en verhalen. We doen er alles aan om alle archeologische vondsten en verhalen zichtbaar te maken zodat we dit met u in de toekomst kunnen delen.

Weet u nog?

De kerk op de stadsdam?
De begraafplaats, pastoor Boelens,
Het bombardement in 1940?
De torens die vervangen werden een fabriekskantoor?
De fabriek die een aanzienlijk aantal zijspannen produceerde in de Meern?

Programma

  • 12.00 uur – Rondleiding door Maureen Baas
  • 13.00 uur – Lezing: “De Hollandia zijspanfabriek, het ijzeren geheugen van Metaal Kathedraal”
    Door gastspreker Coen van der Weiden (65). Coen is een achterneef van Jan Bon, de oprichter/eigenaar/oud-directeur van de Hollandia zijspanfabriek die bestaan heeft tussen 1945 en 1975. Hollandia was de eerste onderneming die in de kerk vestigde nadat het gebouw niet langer als kerk diende. Coen is de archivaris van het geheugen van de nalatenschap van Hollandia zijspanfabriek. Met verhalen over de opkomst van de fabriek, de hoogtijdagen van het Hollandia zijspan, belangrijke en hilarische gebeurtenissen tijdens de oorlog en de verhuizing vanuit Amsterdam.
  • 14.00 uur – Rondleiding door Maureen Baas
  • 16.00 uur – Rondleiding door Maureen Baas

We horen graag of je erbij bent! Laat het ons weten via dit online formulier. Voor de rondleiding wordt een contante bijdrage gevraagd van €5,00.

Getuigen gezocht

Het rijke verleden van Metaal Kathedraal herbergt vele verhalen. In samenwerking met de historische vereniging verzamelen we deze verhalen op open monumentendag op zaterdag 14 sept.

Heeft u verhalen? Kent u mensen met mooie verhalen? Foto’s? Anekdotes?
Laat het ons weten. Kom langs op Open Monumentendag of stuur ons een mail op hallo @ metaalkathedraal . nl.
We spreken u graag!

Met dank aan Fentener van Vlissingen, K.F. Hein en Prins Bernard Cultuurfonds.