Nationale Dag van de Paardenbloem


Uitgeroepen door Taraxacum Nederland, Ruimtekoers, Natuurcentrum Arnhem en de Onkruidenier.

Met gebundelde krachten lanceren Taraxacum Nederland (onderdeel Herbarium Frisicum), Ruimtekoers, Natuurcentrum Arnhem en de Onkruidenier gezamenlijk de allereerste editie van de Nationale Dag van de Paardenbloem. De laatste zondag van april, dit jaar op 26 april, zal vanaf 2020 door het leven gaan als de Nationale Dag van de Paardenbloem. Deze doodgewone plant die met zijn stevige penwortel altijd zo vastzit tussen de tegels op je trottoir, is eigenlijk een heel bijzondere en veelzijdige plant. En dat gaan we landelijk onder de aandacht brengen. We roepen iedereen die dag op foto’s van paardenbloemen te maken en met ons te delen via #dagvandepaardenbloem op social media.

“Helaas komt de paardenbloem steeds minder voor”, vertelt paardenbloemenexpert Karst Meijer van Herbarium Frisicum. Als het aan Karst ligt, stoppen we met dat oeverloze maaien van bermen en velden en laten we de paardenbloem weer gewoon stáán. “Trouwens, dé paardenbloem bestaat niet. Er zijn vele honderden soorten, Nederland kent er ruim 250. Zag je vroeger een compleet geel gekleurd weiland, dan stonden daar niet één soort, maar wel zestig verschillende varianten in”, aldus Karst. De paardenbloem komt er qua reputatie tamelijk bekaaid af. Volledig onterecht, want het is niet alleen een veelzijdige, maar ook een gezonde en heilzame plant. Tijd, vonden de initiatiefnemers, om de plant de aandacht te geven die het verdient.

Doe mee met #dagvandepaardenbloem!

We nodigen iedereen die geïnteresseerd is in de waarde van wilde planten in de stad uit om mee te helpen aan een paardenbloem take-over op social media op de allereerste Nationale Dag van de Paardenbloem. Laat de paardenbloem eens een keer aan het woord en opkomen voor de Nederlandse natuur. Hoe? Op 26 april neem je een of meerdere foto‘s van paardenbloemen. Dat mag overal; in je achtertuin, tussen stoeptegels bij de lantaarnpaal of misschien kom je wel een paardenbloem tegen op een onverwachte locatie tijdens je ‘frisse neus’ – wandeling. Ga niet onnodig het huis uit, maar kijk vooral op de plekken rondom je huis. Plaats de gemaakte foto’s op Instagram en/of Facebook met je locatie en gebruik #dagvandepaardenbloem. Op deze manier kunnen wij alle prachtige kiekjes bewonderen en vastleggen in een digitaal paardenbloemenarchief.

Meer informatie over deze social media actie, vind je op ruimtekoers.nl/dagvandepaardenbloem.

Wat eraan vooraf ging

De initiatiefnemers van de Nationale Dag van de Paardenbloem ontwikkelden samen Werkplaats de Paardenbloem, bestaande uit verschillende houten karren, determinatie panelen en gereedschappen voor het bereiden, determineren, proeven en het onderzoeken van de paardenbloem. Door middel van workshops, expedities en openlucht hoorcolleges is Werkplaats de Paardenbloem een omgeving voor stadsmensen om een nieuwe relatie aan te leren gaan met deze stadsplant die het buiten de bebouwde kom aanzienlijk minder goed doet. In 2019 opende de werkplaats voor het eerst op Ruimtekoers Festival 2019.

Wie zijn de initiatiefnemers?

Karst Meijer

Paardenbloem deskundige van het eerste uur, Karst Meijer van Herbarium Frisicum is één van de aanjagers van de Nationale Dag van de Paardenbloem. In 2019 ontdekte Karst een hele zeldzame paardenbloem op Schiermonnikoog, namelijk de Gevlekte paardenbloem.

Ruimtekoers

Ruimtekoers is een stedelijk en cultureel onderzoek verpakt in een gratis en toegankelijk kunst- en cultuurfestival in Arnhem-Zuid. Met makers, bewoners, publiek, overheden en ondernemers wordt de lege ruimte in de stad ingezet om samen nieuwe ideeën, dromen en richtingen te verkennen voor het samenleven in de stad. Dat doet Ruimtekoers midden in de samenleving. Waar mensen hun boodschappen doen, wonen en naar school gaan. www.ruimtekoers.nl

Natuurcentrum Arnhem

Natuurcentrum Arnhem zet zich in voor een levendige groene stad, waar bewoners een actieve bijdrage kunnen en willen leveren aan een duurzame toekomst. Dit doen ze door je zoveel mogelijk te laten zien hoe je zelf duurzame keuzes kunt maken. www.natuurcentrumarnhem.nl

De Onkruidenier

De Onkruidenier onderzoekt de relatie tussen stadsmens en stadsplant. Zij doen – vaak in gezamenlijkheid met publiek – veldwerk, verzamelen planten, de verhalen en geschiedenissen die daaraan verbonden zijn. De manier waarop zij het werk delen met hun publiek, creëert weer nieuwe verhalen.

Foto door Valerie Spanjers