Muziek in de Meern


Concert van het Koh-I-Noor saxofoonkwartet is het oudste nog spelend saxofoonkwartet van Nederland. Een klassiek programma met niet alleen de werken van onder andere Glazunov en Bozza maar ook een eigen compositie van een van de spelers (Frido ter Beek).

Tickets

Tickets a € 15,00 zijn te koop via de ticketshop van Muziek in de Meern. Jongeren en studenten betalen € 7,50. Bedragen zijn exclusief online servicekosten. Indien beschikbaar zijn er ook tickets aan de deur te koop.

Programma

Alexander Glazunov Op.109

 1. Allegro
 2. Canzona varieé
  1. Variation I (L’istesso tempo)
  2. Variation II (Con anima)
  3. Variation III (A la Schumann)
  4. variation IV (A la Chopin)
  5. Variation V scherzo
  6. Finale allegro, moderato

José Serebrier Cuarteto for four saxophones

 1. Meditatcion
 2. Danza
 3. Cancion
 4. Ronda

Frido Ter beek Out of order (2018)

(nog onbekend hoeveel delen, nieuw werk)

Eugene Bozza Andante et Scherzo (1938)

 1. Andante
 2. Scherzo

Saxofoonkwartet opus 109

Het saxofoonkwartet opus 109 is een van de meest uitgevoerde saxofoonwerken ter wereld. Glazunov leefde tot in de eerste helft van de twintigste eeuw, maar is het (laat)romantisch idioom altijd trouw gebleven, zowel qua vorm als inhoud. In Parijs, waar hij aan het eind van leven woonde werd hij, door tijdgenoten, een beetje gezien als “ouderwets”. Het kwartet bestaat uit twee grote hoek-delen, met als middendeel een thema “Canzona” en variaties.

Het Cuartetto for saxophones van José Serebrier (1938) reflecteert de Zuid Amerikaanse volksaard ten voeten uit, zijn stijl is het beste te omschrijven als tonaal-eclectisch. Hoewel zijn roots in Urugay liggen heeft hij gestudeerd in de V.S en andere landen. Dit heeft Serebrier gevormd tot een internationaal componist, die zijn afkomst op humorvolle, met practical jokes gelardeerde muziek weet door te laten schemeren in zijn werken. De titels van de delen van dit kwartet duiden op een zeker programmatisch karakter van de muziek.

Out of Order Van de componist Frido ter Beek is een herziene versie van een eerdere versie van dit zelfde kwartet, ook uitgevoerd door het Koh-I-Noor kwartet. Speciaal voor deze gelegenheid heeft Frido een gereviseerde versie gecomponeerd. Op het moment dat ik deze toelichting schrijf, weet ik nog niet precies hoe het werk gaat worden, dus kan ik verder alleen nog maar zeggen dat Frido een zeer veelzijdig en creatief persoon is, die voor het Koh-I-Noor kwartet al vaker transcripties en composities heeft geschreven.

Het Andante et Scherzo van Eugène Bozza is een typerend Frans, virtuoos saxofoonkwartet. Bozza (1905) heeft voor de saxofoon verschillende werken gecomponeerd. Kenmerkend in zijn werken zijn virtuositeit, lichtvoetigheid en lyriek. Bozza weet precies de kern van ieder instrument naar boven te halen, zonder langdradigheid of herhaling. Ik vind het altijd jammer als het stuk weer is afgelopen!

Koh-I-Noor

Opgericht 1985 door Frido ter Beek, Marc Scholten, Sander Beumer en Michiel van Dijk. In de afgelopen 33 jaar heeft het Koh-I-Noor kwartet vele concerten gegeven, cd’s opgenomen en nieuwe werken in première gebracht. Vele componisten hebben hun werken opgedragen aan het kwartet. Het Koh-I-Noor saxofoonkwartet is het oudste nog spelend saxofoonkwartet van Nederland. Jaren lang heeft het Koh-I-Noor kwartet de mooie en inspirerende collegialiteit van het Nederlands Saxofoonkwartet en het Aurelia Saxofoonkwartet mogen ervaren, maar helaas zijn deze kwartetten niet meer actief. De klank van het Koh-I-Noor kwartet is gebaseerd op de inzichten van de grondleggers van de klassieke saxofoon-school, Marcel Mule, Daniel Deffayet en Sigurd Rascher. In tegenstelling tot het thans geldende klank ideaal, in de saxofoon wereld, proberen de leden van het Koh-I-Noor de diversiteit in het spel en de klankleur van de authentieke Franse school juist te behouden. De homogeniteit in de klank komt voort uit de individuele expressie van de spelers, maar is geen doel op zich. De klank van het Koh-I-Noor kwartet liet zich in een recensie als volgt omschrijven: “Als een kameleon die steeds van kleur verschiet, waardoor een caleidoscoop aan klankervaringen ontstaat” Het kwartet heeft sinds haar oprichting een focus op nieuwe muziek gehad en blijft steeds bezig met het uitvoeren van nieuwe composities.

Het programma van Metaal Kathedraal wordt mede mogelijk gemaakt door DOEN en gemeente Utrecht!