Kruidenworkshop ‘Wildplukken met Pinksteren’


Met bloemen en kruiden kunt u uw eigen leven verrijken. Een rijkdom die u iedere dag kan vertrappen of… plukken en verwerken tot de elixer van het betere leven. Met bloemen en kruiden valt veel te doen, zowel culinair, cosmetisch als medisch. Metaal Kathedraal is een prachtige plek om aan de slag te gaan met de geneeskracht van kruiden.

Heddy Veltkamp studeert Kruidengeneeskunde op het Kruidenrijk te Haaren. De natuur en geneeskrachtige planten en bomen in het bijzonder inspireren haar. Zij wil graag haar kennis delen met anderen, daarom biedt zij bij Metaal Kathedraal een aantal zeer interessante workshops aan: EHBO kruiden met telkens een ander kruid in de hoofdrol.

De workshops zijn er van februari t/m december elke 3e zondag van de maand en zijn er voor iedereen die interesse heeft in de geneeskracht van kruiden en hier iets mee wil doen.

De kosten per workshop bedragen €30,00 (excl €0,79 online servicekosten per workshop). Materialen en koffie/thee zijn inbegrepen.
Het maximaal aantal deelnemers per workshop is 12, wacht dus niet te lang met het reserveren van jouw plekje! Dit doe je online via onze ticketshop; wel zo gemakkelijk!

Tot ziens bij EHBO Kruiden!

Mekka op Zondag

Deze activiteit is onderdeel van Mekka op Zondag!
Elke 1e en 3e zondag van de maand is Mekka op Zondag en staan de aloude kerkdeuren als vanouds wagenwijd open en ben je van harte welkom! Op deze zondagen is er telkens een afwisselend programma voor jong & oud met muziek, film, lezingen, workshops, etc. Het programma van Mekka op Zondag bekijk je hier.

Workshop Wildplukken met Pinksteren

20 mei, 13.30-16.30 uur

Onze bermen staan in het voorjaar vol met eten, hiervoor hoef je niet altijd naar de supermarkt. Kom gezellig met je familie en of vrienden wildplukken, leer kruiden herkennen, waar ze goed voor zijn en hoe je hier lekkere hapjes mee kan maken. Dat wordt smullen!

Workshop Melissa

17 Juni, 13.30-16.30 uur

Melissa is de Latijnse naam voor Citroenmelisse en van een honingbij die de plant graag bezoekt om de nectar. De plant heeft een lange geschiedenis als geneeskruid achter de rug. De Karmelieten monniken maakten hiermee een elixer die ontspannend werkt. In deze workshop maak je je eigen elixer naar een oud recept.

Workshop Kruidenolie maken

15 juli, 13.30-16.30 uur

Van Goudsbloemen en lavendel kun je een verzorgende huidolie maken. Van St. Janskruid een heerlijke massageolie . Maar er zijn natuurlijk ook heerlijke oliën te maken voor de innerlijke mens. Deze bijeenkomst gaan we kijken wat er groeit en bloeit in de tuin van Metaal Kathedraal en bloemen en kruiden plukken om een aantal oliën voor zowel buiten- als binnenkant voor ons lichaam maken.

Workshop Bramenbos

19 augustus, 13.30-16.30 uur

Augustus is het de maand van de overwoekerende , stekelige Braam, met zijn vitamine en mineralen een weerstand verhogende plant. Niet alleen de heerlijke bramen, maar ook het blad is te oogsten voor thee en tinctuur. Maak kennis met de veelzijdigheid van de Braam, je eigen tinctuur en een pittige jam voor de winter.

Workshop Roos

16 september, 13.30-16.30 uur

De Roos is de bloem van de liefde en heerlijk om je huid mee te verzorgen. In deze workshop ga je een aantal lichaamsverzorgingproducten maken zoals een zeep, scrub of een bodybutter. We gaan de roos ook proeven en maken er een hapje mee.

Workshop Smeerwortel

21 oktober, 13.30-16.30 uur

Smeerwortel is onze Nederlandse Arnica en te gebruiken voor blauwe plekken, zwellingen, verstuikingen en spierpijn. We graven de wortel op en maken er een zalf mee voor in je EHBO kastje.

Workshop Verkoudheid

18 november, 13.30-16.30 uur

Kruiden en bloemen groeien daar waar ze nodig zijn en ons kikkerlandje staat vol met kruiden die je kan gebruiken bij verkoudheid. De winter komt er aan, dus tijd om je hierop voor te bereiden. Maak kennis met de kruiden voor luchtwegen en je eigen tinctuur.

Workshop Specerijen

16 december, 13.30-16.30 uur

Iedereen kent ze wel de specerijen, maar weet je ook hoe de kruiden groeien? De natuur is wonderbaarlijk, leer over de groei en bloei van specerijen uit verre landen, de geneeskracht en maak er een aantal lekkere hapjes mee waar je je familie en vrienden mee kan verrassen met de Feestdagen.