Heb je het door?! Debat over propaganda


Een debat over politiek & propaganda. Over bluf en brandhaarden, kernraketten en ego boosting, zelfverheerlijking en creëren van ‘de’ waarheid.

Wat zijn de middelen die politici gebruiken om menselijk, betrouwbaar en empathisch te lijken?

Wanneer Vladimir Poetin met zijn hondje Buffy speelt, lachen wij om het ridicule tafereel, en als Barack Obama hetzelfde doet met zijn hond Bo vinden we hem betrouwbaar en zijn we vertederd…

Welke processen zijn er gaande bij dergelijke propaganda en hoe speelt perceptie en beeld hierin een rol? Hoe wordt propaganda opgediend? Waar en waarom trap je erin?
We kijken op nationaal en internationaal niveau naar de werkwijze van de politiek.

Programma

Moderator Pieter van der Lugt (journalist Follow The Money en programmamaker Haagsch College) gaat in gesprek met Hans Poel en Ruben Pater.

Het interactieve kunstwerk Petting Politics And Other Cute Propaganda van Hans Poel staat in Metaal Kathedraal. We gaan met hem in gesprek over zijn analyse in de manieren waarop onschuld en de cute-factor van kinderen en dieren worden gebruikt als gereedschap voor propaganda.

Ruben Pater, auteur van The Politics of Design zegt dat met communicatie ook verantwoordelijkheid komt. Zijn designers bewust van de betekenis en impact van hun werk? Met ideeën vanuit zowel sociologie als antropologie biedt Pater met zijn boek inzichten over visuele communicatie/communicatie met beeld.

Tobias Matthijsen tekent gedurende het debat artistieke propagandacartoons in Studio Lumberjack style.

Praat je mee?

Kom langs en praat mee over dit boeiende onderwerp! Kosten zijn €5,00 met een kop koffie of thee van het huis!
We zullen voor het eerst (spannend, hopen dat het lukt!) ook live uitzenden zodat je vanuit huis het debat kunt volgen. Houd het event op Facebook in de gaten voor de link.