Filmavond ‘Our Daily Bread’


Elke derde zondag van de maand film kijken bij Metaal Kathedraal

Met vanavond ‘Our daily bread’. Onthutsende documentaire van Oosterijker Nikolaus Geyrhalter.
De film biedt een inkijk in productieprocessen van uiteenlopende etenswaren. Waar komt ons voedsel vandaan en hoe komt het tot stand? De soms schokkende beelden laten zien hoe loopbanden, snijapparaten en machines het proces bepalen. Mensen, dieren en gewassen lijken slechts een bijrol in het geheel.

Geyrhalter oordeelt niet, hij laat enkel zien wat vooraf gaat aan het moment dat ‘ons dagelijks brood’ op het bord ligt. ‘Our Daily Bread’ werd tijdens het International Documentary Festival Amsterdam 2005 bekroond met de Speciale Juryprijs.

Vernietigende efficiëntie

“Geyrhalter gebuikt geen muziek in ‘Our Daily Bread’, geen voice-over, geen interviews, geen titels met plaats- en/of tijdbepalingen. Hij registreert alleen maar; met een feilloos oog legt de Oostenrijker de vernietigende efficiëntie vast. (…) ‘Our Daily Bread’ is pure poëzie; de speciale juryprijs voor Geyrhalters ‘food for thought’ op het IDFA in 2005 is terechte lof.”

Jan Pieter Ekker – De Volkskrant

IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam) omschrijf ‘Our Daily Bread’ als volgt:
“Wel eens een machine gezien die binnen vijftien seconden alle olijven uit een olijfboom weet te schudden? Our Daily Bread neemt de kijker mee naar de plaatsen in Europa waar ons voedsel geproduceerd wordt. Verschillende productieprocessen van uiteenlopende etenswaren passeren de revue, van olijven tot biefstuk en van tomaten tot zout. De soms schokkende beelden laten zien hoe loopbanden, snijapparaten en machines de ritmes van het proces bepalen. Mensen, dieren en gewassen lijken slechts een bijrol te hebben in de logistiek van de voedselproductie. We kijken als buitenstaanders naar de activiteiten van de mensen die met ons voedsel hun brood verdienen. Zo roept de film vragen op over de gevolgen voor mens, dier en milieu, en over de wenselijkheid van moderne productiemethoden. Zonder commentaar of uitleg krijgen we de soms surreële taferelen voorgeschoteld en wordt de afstand tussen consument en product bijna tastbaar gemaakt.”

Maandelijkse filmavond

Deze filmavond elke derde zondag van de maand is een samenwerking tussen Filmtheater ’t Hoogt en Metaal Kathedraal. Filmtheater ’t Hoogt is voor Metaal Kathedraal de ideale partner om deze programmering te verzorgen. Met een aanbod dat voornamelijk bestaat uit films van niet-westerse en jonge, onbekende filmmakers met potentie, kijkt zij verder dan het reguliere aanbod.

Op de maandelijkse filmavond worden films getoond die ertoe doen. Films die laten zien wat er nu in de wereld gebeurt en gaan over mensen die het anders durven aan te pakken; films die verrassen, raken, aanzetten tot nadenken en confronteren. Deze films worden in de context van het inhoudelijke programma van Metaal Kathedraal geplaatst. Een van de programmalijnen is de Kunst van de Kringloop. Dit programma plaatst op diverse wijzen ons afval in een ander daglicht. De Kunst van de Kringloop geeft artistiek commentaar op de wereld en gaat in op de relatie tussen mens, afval en natuurlijke bronnen.

Biologische keuken

Stadsherberg Boelens in Metaal Kathedraal is voorafgaand aan de film geopend voor een biologische maaltijd of een hapje bij de borrel. Reserveren is gewenst.

Koop je ticket online of aan de deur.