CineMekka – Première Ockels Erfenis 


Koop een ticket

 

Astronaut Wubbo Ockels zag als eerste Nederlander vanuit de ruimte hoe kwetsbaar onze planeet is. Het werd zijn missie om dat gevoel aan ons over te brengen. Ockels erfenis is een documentaire over een bevlogen man die alles uit de kast trok voor een duurzamere wereld, maar daar ook een prijs voor betaalde. Regisseur Daan van Alkemade is aanwezig bij deze première en houdt een inleiding. Na afloop is er ruimte voor vragen.

Tickets. Regulier € 10,- // Student € 9,- // U-pas, CJP/Cultuurkaart: € 8,- // Cineville: € 0, // BNNVARA leden: €7,- (laat in dit geval de nieuwsbrief zien aan de kassa) zijn online te koop via Hoogt on Tour. Als je een kortingskaart hebt voor de film, vergeet deze dan niet mee te nemen.

Dialoogtafel; Recht doen aan Wubbo’s legaat

Voorafgaand aan de film gaan we om 15.00 uur aan tafel met krachtpatsers die het verschil al maken: Energiecommissaris Ruud Koornstra neemt de lead. Wubbo’s legaat ligt aan onze voeten. Laten we deze verlengen en het (on)mogelijke mogelijk maken! En wie anders dan Ruud kan het onderste uit de kan halen. Be prepared!

Over de film

Net als de meeste astronauten kwam Ockels terug uit de ruimte als een ander mens. Hij zag onze planeet in al zijn kwetsbaarheid en wist: hier moeten we zuinig op zijn, er is er maar één. Terug op aarde wilde Ockels ons dat gevoel ook geven, maar hoe doe je dat bij mensen die niet in de ruimte zijn geweest? Hij startte verschillende duurzame projecten om ons te laten zien dat een duurzaam leven óók een leuk leven kan zijn: vliegers om energie mee op te wekken, een elektrische superbus, een duurzaam schip.

Zijn projecten trokken veel aandacht en Ockels zette ons als een van de eersten aan het denken over duurzaamheid. Maar hij kreeg ook kritiek. Zijn vindingen zouden niet werken, of zelfs niet duurzaam zijn. Maar Ockels had geen tijd voor kritiek, hij begon alweer aan het volgende project als het vorige nog niet op eigen benen kon staan. Zijn strijd werd een gevecht. Een gevecht tegen critici en een gevecht tegen de tijd. Die strijd nam hem zo in beslag dat hij steeds minder tijd had voor zijn gezin.

Uiteindelijk werd zijn belangrijkste strijd het gevecht tegen de dood. Ockels overleed in 2014 aan kanker. Op zijn sterfbed deed hij een oproep. Red de aarde. Doe iets, al is het maar iets heel kleins. Zijn oproep heeft gehoor gekregen. Nu, precies vijf jaar na zijn dood zijn tientallen leerlingen van Ockels bezig met het uitwerken van zijn vindingen en ideeën. Er zijn inmiddels vliegers die energie opwekken, er is een zonneauto-team dat bijna elke grote race wint en zijn duurzame zeilschip wordt klaargemaakt voor een reis naar de Noordpool.

Praktische informatie

Metaal Kathedraal en Stadsherberg Boelens zijn elke 1e zondag van de maand vanaf 09.30 uur geopend. Bekijk hier het totale dagprogramma. 16:30 uur begint de Première Ockels Erfenis – met inleiding en Q&A met de regisseur. 15.00 uur start de dialoogtafel.

Mis op Zondag & CineMekka

CineMekka is een maandelijkse filmmiddag in samenwerking met Metaal Kathedraal. Hier kan je onderuitgezakt film kijken in het prachtige Hemelryck van de Cultureel Ecologische broedplaats Metaal Kathedraal. Filmtheater ’t Hoogt selecteert elke CineMekka een prachtige film rondom een thema. Metaal Kathedraal organiseert altijd een verrassend randprogramma bij de film.

Het programma van Metaal Kathedraal wordt mede mogelijk gemaakt door DOEN en gemeente Utrecht!