Basiscursus Voedselbos in de Praktijk


Basiscursus Voedselbos in de Praktijk op zondagen 6, 13 en 20 mei 

Als cultureel-ecologische broedplaats heeft Metaal Kathedraal in samenwerking met de bewoners de afgelopen vijf jaar een bijzonder project voor elkaar gekregen. De laatste woonwijk van Leidsche Rijn, Rijnvliet, wordt gerealiseerd met vijftien hectare integraal voedselbos. Uniek voor Europa! Uniek voor Europa! Daarom organiseert Metaal Kathedraal in samenwerking met voedselbos-expert Xavier San Giorgi en Natuur en Milieufederatie Utrecht een unieke basiscursus.

Docenten Xavier San Giorgi en Andrew Dawson laten u kennismaken met de principes, ecologie, het onderhoud, landschapslezen en de plantensoorten van een ‘voedselbos’. Daarnaast zullen we op excursie gaan naar Voedselbos Makeblijde. Ook leren we het terrein van de Metaal Kathedraal kennen en maken een klein ontwerpje waarvan we zelfs een deel aan het einde van de cursus gaan aanplanten.

Een voedselbos is een vorm van meerjarige landbouw waarin de structuur en de positieve ecologische relaties van een natuurlijk bossysteem gebruikt worden in ontwerp en beheer. Naast een overvloed aan voedsel, kruiden, specerijen, brandstof, vezels en medicijnen bieden voedselbossen een verscheidenheid aan ecologische diensten zoals langdurige co2-opslag, een habitat voor vele insecten en dieren, terwijl het ook een prachtige plek is om in te verblijven.

In tegenstelling tot een natuurlijk bos is een voedselbos ontworpen met overwegend voedselproducerende soorten. Het onderscheidt zich van een boomgaard of traditionele landbouw door de grote diversiteit en wel tot 7 verschillende lagen van vegetatie (bomen, struiken, kruidachtigen etc.).

De ecologische eigenschappen van de verschillende soorten worden intelligent gebruikt om een stabiel en veerkrachtig systeem te creëren dat minder externe input en onderhoud vergt dan conventionele landbouw. Bovendien kan het concept voedselbos worden ingezet voor een ontwerp voor achtertuinen, stadslandbouw, stadsparken, landgoederen of boerderijen.

De basiscursus Voedselbos in de Praktijk biedt de deelnemer een op maat gesneden mix van theoretische en praktische kennis.

Heb je vragen? Stuur dan een e-mail via

info@foodforestry-development.nl

www.foodforestry-development.nl

 

Duur van de cursus

Zondag 6, 13 en 20 mei

Starttijd: 10.30uur

Eindtijd: +/- 16.00uur

Locatie

Metaal Kathedraal

Kosten

€ 330,- (incl. BTW) voor drie cursusdagen, inclusief biologische lunch en certificaat.

Na aanmelding sturen we je een informatieblad met details en vragen rond dieetwensen e.d. toe.

Data

6, 13 en 20 mei 2018

Maximum aantal deelnemers

20 personen