Bijen in Het Bramenbosch

 

Achter op het land, Het Bramenbosch van Metaal Kathedraal stapelen de bijenkasten zich op!

Wat gebeurt er nu?

Het is zwermtijd! De bijen zijn goed uit de winter gekomen. Dat betekent dat ze de barre kou hebben overleefd en dat de koningin nog helemaal gezond en gretig eitjes legt. De afgelopen weken zijn de volken exponentieel gegroeid. Er is veel nectar en stuifmeel gehaald waardoor jullie larfjes goed hebben kunnen groeien en als gezonde bijen zijn geboren. Zo veel zelfs, dat de bijen nu hun volk willen splitsen in twee nieuwe volken. Ze maken zelf een nieuwe tweede koningin, de oude wil zodra de nieuwe koningin bijna uit haar celletje komt, met de helft tot tweederde van het volk een nieuw onderkomen zoeken. Dat zijn toch gauw 25.000 tot 30.000 bijen! Hoewel dit zwermen een fantastisch natuurfenomeen is en totaal niet gevaarlijk, zijn onze buren hier niet zo heel blij mee..
Imker Auke (https://www.imkerauke.nl/) voorkomt het zwermen daarom door de volken vlak voor dit moment te splitsen. Daarom staan er nu ook opeens twee keer zoveel volken in Mekka. De helft zal spoedig een nieuw plekje krijgen. De helft die blijft staan maakt zich klaar voor een mooie lindebloei. Bij Metaal Kathedraal maar ook aan de Rijksstraatweg staan veel lindebomen die bij warm weer heel veel kleine gele bloemetjes veel nectar laat geven. De bijen zijn er dol op en maken er naar hartelust honing van. Waarschijnlijk rond de tweede week van juni, afhankelijk van het specifieke linderas en de temperaturen.
Waarom zijn bijen belangrijk
Imker Auke (https://www.imkerauke.nl/) heeft het mooiste plekje van Metaal Kathedraal geconfisqueerd. Achter deze deze bramen-stuifmeel-jungle staan afhankelijk van het seizoen 5-15 volken. Het gaat niet goed met de honingbijen. Door de varroamijt (parasiet), monoculturen in de landbouw, bestrijdingsmiddelen en verkeerd selectiebeleid van imkers wereldwijd kan de honingbij amper overleven zonder hulp van een imker. En dat terwijl ze van cruciaal belang zijn voor goede bestuiving en de enige leverancier van honing, propolis, stuifmeel en bijenwas. Allen heerlijke producten met medicinale werkingen cruciaal daar waar de reguliere geneeskunde soms steken laat vallen.
Imker Auke heeft een eigen methode ontwikkeld waardoor bijen zo veel mogelijk met rust gelaten worden, extreem bijenvriendelijk is, bijdraagt aan effectieve bestuiving en zuivere bijenproducten oplevert zonder dat de bijen daar last van hebben. Komt eens kennismaken met Imker Auke op één van de biomarken van  Metaal Kathedraal of check zijn website: https://www.imkerauke.nl/
bijen